Daugiau nei 150 tūkst. vilniečių nusimins, jei dėl naujos gatvės tiesimo nukentės žalieji sostinės plotai

Kilus triukšmui dėl Šiaurinės gatvės tiesimo ties Šeškinės ozu paaiškėjo, kad nors ši vieta ir vadinama gamtos paminklu, jis dar neįregistruotas. Dokumentuose – laukas, kur galima tiesti gatvę.

Jau 60 metų siekiama, kad teritorija, per kurią norima tiesti Šiaurinę gatvę, būtų įregistruota kaip draustinis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau 60 metų siekiama, kad teritorija, per kurią norima tiesti Šiaurinę gatvę, būtų įregistruota kaip draustinis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai jau keletą metų laužomos ietys dėl Šiaurinės gatvės tiesimo, jos priešininkai tikina, kad gatvė kirs ir gamtos paminklą – Šeškinės ozą
Kai jau keletą metų laužomos ietys dėl Šiaurinės gatvės tiesimo, jos priešininkai tikina, kad gatvė kirs ir gamtos paminklą – Šeškinės ozą
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2021, 8:57 PM, atnaujinta May 15, 2021, 11:57 PM

„Šeškinės ozo draustinis turėjo būti senų senovėje, bet jo iki šiol nėra“, – pripažino geologijos mokslų daktaras Jonas Šečkus.

Kai jau keletą metų laužomos ietys dėl Šiaurinės gatvės tiesimo, jos priešininkai tikina, kad gatvė kirs ir gamtos paminklą – Šeškinės ozą. Tačiau dabar paaiškėjo, kad jo ribos iki šiol nėra nustatytos.

Tačiau Šeškinės ozo bendruomenė nenusiramina: nauja gatvė esą kirs žaliuosius plotus – patį ozą ir Cedrono aukštupio kraštovaizdžio draustinį, kurie svarbūs 150 tūkst. aplink Fabijoniškes, Šeškinėje ir Baltupiuose gyvenančių vilniečių.

Surado šimto metrų tarpą

„Šeškinės ozo ribos iki šiol yra plaukiojančios, tokios, kokių reikia kokiam nors projektui, šiuo atveju – Šiaurinės gatvei“, – televizijos laidoje „Sąmokslo teorija“ pažymėjo J.Šečkus.

Pasak jo, ozo ribos nėra iki galo aiškios, nes šis gamtos paminklas nėra visapusiškai ištirtas.

Tuo pasinaudojo projektuotojai, kurie Šiaurinę gatvę planuoja nedideliame, vos 100–150 metrų, tarpe tarp Cedrono aukštupio kraštovaizdžio draustinio ir ozo, kuris iki šiol neįteisintas.

Sovietmečiu kasdavo žvyrą

Jau prieš 60 metų Šiaurinė gatvė buvo numatyta kaip Vilniaus šiaurinis aplinkkelis. Miestas augo, plėtėsi, todėl dabar ji numatyta jau kaip viena vidinių sostinės gatvių.

Kodėl apie 50 hektarų draustinis iki šiol neįregistruotas? Anot J.Šečkaus, jau trečia geologų karta kovoja, kad Šeškinės ozas būtų paskelbtas draustiniu, tačiau iki šiol entuziastai maitinami pažadais.

Sovietmečiu vykstant statyboms tai buvo žvyro telkinys. Bet net tais laikais biurokratams pavyko įrodyti, koks tai svarbus gamtos paminklas, nors jo įregistravimo klausimas iš mirties taško taip ir nepajudėjo.

Nerimas dėl vandenvietės

Šiaurinės gatvės tiesimui besipriešinantys vilniečiai įsitikinę: įgyvendinant projektą kartu planuojamas dar intensyvesnis ir taip tankiai apgyvendintų mikrorajonų užstatymas, nepaliekant žaliųjų zonų ir viešųjų erdvių, nors jau dabar šie rajonai itin užteršti.

Be to, greta Cedrono aukštupio kraštovaizdžio draustinio veikia aplinkinių mikrorajonų gyventojus vandeniu aprūpinanti vandenvietė, o būtent per ją ketinama tiesti Šiaurinę gatvę.

Vilniečių nuomone, dabartinis Šiaurinės gatvės projektas morališkai pasenęs, parengtas sovietmečiu ir nebeatitinka gyvenamo laiko poreikių.

Parduoda net tris sklypus

Šeškinės ozo bendruomenė, kuriai daugiausia nepasitenkinimo kelia tai, kad Šiaurinė gatvė kirs žaliuosius plotus, prieš mėnesį aptiko, kad šalia būsimosios gatvės jau parduodami sklypai, kurių paskirtis – komercinė ar gyvenamosios statybos.

Bendruomenės vadovo Vytauto Musteikio rašte savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijai teigiama, kad vienoje nekilnojamojo turto interneto svetainėje įdėti skelbimai apie parduodamus žemės sklypus yra Šeškinės ozo teritorijoje.

Vienas sklypas yra Gelvonų gatvėje, jo plotas – 51 aras, o paskirtis nurodoma komercinė, daugiabučių statyba, kita, namų valdai. Šio sklypo kaina – beveik 789 tūkst. eurų.

Antrasis 98 arų sklypas yra taip pat Gelvonų gatvėje, jo paskirtis – namų valda, o kaina – per 1,5 mln. eurų. Trečiasis – šalia Geležinio Vilko gatvės, jo plotas net 328 arai, paskirtis – kita, kaina – 3,376 mln. eurų.

Savivaldybė nurodė, kad dėl žemės grąžinimo nesprendžia.

Žemė toje vietoje grąžinta teismų sprendimais, nes nusavintos nuosavybės restitucija yra pirmasis prioritetas, aukštesnis ir už visuomenės poreikius.

Bet dėl sklypų paskirties, kuri nurodoma skelbimuose, savivaldybės atstovai suabejojo. Tai esą klaidina pirkėjus, nes sklypų paskirtis nėra pakeista.

Rekreacinėje teritorijoje iškas tunelį?

Vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis pabrėžė, kad miestas neplanuoja jokio sprendimo, kuris naikintų draustinį.

Šis Šiaurinės gatvės etapas bus įgyvendinamas, kai bus rastas tvarus, teritorijos rekreacinio potencialo neardantis sprendinys.

Kadangi antrajame etape gatvės trasa kerta rekreacines teritorijas, čia užstatymo nėra numatyta, rengiamuose gatvės antrojo etapo projektiniuose pasiūlymuose numatoma gatvės įrengimo tunelyje galimybė.

„Ozo draustinio niekas naikinti neplanuoja, net tokios galimybės nesvarsto, gatvės antrojo etapo trasa numatyta už draustinio ribų“, – tikino vyriausiasis architektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?