Vienas namas išgarsėjo kaip joks kitas Kaune: jame kylantys gaisrai kaimynams įžiebė ramesnio gyvenimo viltį

Kai Žemuosiuose Šančiuose supleška senas pastatas, gyventojai spėlioja: įvyko nelaimė ar siautėjo padegėjai? Tačiau vienas šio gyvenamojo rajono keturbutis išgarsėjęs kaip joks kitas – sandėliuke įsikūręs benamis protestuodamas prie seniūnijos padegė save.

Sodų gatvės 46-asis namas degė ne kartą. Gegužės viduryje kilęs gaisras sunaikino dar buvusius pastato langus ir duris, bet į jo kiemą galima patekti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sodų gatvės 46-asis namas degė ne kartą. Gegužės viduryje kilęs gaisras sunaikino dar buvusius pastato langus ir duris, bet į jo kiemą galima patekti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Po praėjusiais metais kilusio gaisro name kurį laiką dar gyveno M.Žicharevas (dešinėje), o S.Makarevičius glaudėsi kieme stovėjusiame sandėlyje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Po praėjusiais metais kilusio gaisro name kurį laiką dar gyveno M.Žicharevas (dešinėje), o S.Makarevičius glaudėsi kieme stovėjusiame sandėlyje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sudegusio namo kieme buvo ir du mediniai sandėliai. Vienas jų supleškėjo visiškai.
Sudegusio namo kieme buvo ir du mediniai sandėliai. Vienas jų supleškėjo visiškai.
Vokiečių gatvės 55-ojo namo gyventojai puikiai tvarko savo valdą.
Vokiečių gatvės 55-ojo namo gyventojai puikiai tvarko savo valdą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-06-02 08:45

Žemųjų Šančių gyventojai, ugniagesiai, pareigūnai ir savivaldybės atstovai puikiai žino Sodų gatvėje esantį 46-ąjį namą. Jis jau metus yra virtęs landyne, pastatas ir kieme stovintys mediniai sandėliai ne kartą degė.

Greta gyvenantys kauniečiai miegoti eina po ranka pasidėję būtiniausius dokumentus, nes bijo, kad gaisrai iš kaimyninio sklypo gali persimesti ir į jų namus.

Susidoroti su šia Kauno Šančių piktžaizde, matyt, labiausiai padės būtent ugnis, nes tiktai ji privertė pastatą palikti bent tuos, kurie iki šiol ten gyveno nelegaliai.

Ugnį malšino ir gyventojai

Vokiečių gatvės 55-jame ir gretimuose namuose gyvenantys kauniečiai pastaruoju metu gyveno neramiai.

Nerimo priežastis – už jų valdų tvoros esantis tarpukariu pastatytas mūrinis namas ir greta jo iškilę mediniai sandėliai.

Šis namas pirmą kartą degė pernai liepos mėnesį, tada gaisras nusinešė ir vieno gyventojo gyvybę. Šiemet gegužės viduryje vėl pleškėjo namo likučiai, o po dviejų dienų sudegė medinis sandėlis.

Jis yra prie pat Vokiečių gatvės 55-ojo medinio namo kieme stovinčių sandėlių.

Šio namo gyventoja pasakojo, kad gretimas Sodų gatvės namas ir jo kiemas jau beveik metus yra virtęs lindyne, todėl žmonės bijojo, kad ten vėl gali kilti gaisras. Gegužės 13 dieną taip ir įvyko.

„Vėl degė pernai supleškėjusio namo likučiai. Šį gaisrą ugniagesiai greitai užgesino.

Bet gegužės 15-osios vakare duktė pamatė, kad liepsnoja kaimyninio sklypo medinis sandėlis. Jis yra greta mūsų sandėlių.

Laukdami kol atvyks ugniagesiai puolėme pilti vandenį, kad ugnis nepersimestų į medinį mūsų turtą. Buvo labai baisu“, – prisiminė moteris.

Gyventoja tvirtino, kad ir ji, ir kaimynai nuolat gyvena pasiruošę galimai nelaimei.

„Aš susidėjau būtiniausius dokumentus, kad jei kiltų gaisras, bėgdama išgelbėčiau bent juos. Taip pat elgiasi ir kiti kaimynai.

Kas vis padega aną namą ir sandėlius, sunku pasakyti. Sklando įvairių kalbų. Kai kas sako, kad tą turtą padegė ten nelegaliai gyvenę žmonės.

O gal kam nors reikia to sklypo?“ – retoriškai klausė Žemųjų Šančių gyventoja.

„Jei iškils kotedžai – gerai, nes iki šiol čia buvo baisi landynė, kėlusi grėsmę aplinkiniams. Buvo baisu ne tiktai dėl gaisrų – išeiti į kiemą pasidžiaugti ramybe ir gamta taip pat nepavykdavo, nes už tvoros susirinkę girtuokliai keikdavosi, bardavosi.

Seniūnijai ir policijai skundėmės šimtus kartų. Kai pareigūnai atvažiuodavo, girtuokliai išsilakstydavo, bet netrukus lyg tarakonai vėl susirinkdavo“, – kalbėjo Žemųjų Šančių gyventoja.

Dar gyveno ne vieną mėnesį

Sodų gatvės 46-asis namas pirmąkart degė pernai liepos 14-osios vakare. Tada jame gyvenęs neįgalus vyras žuvo.

Kiti legaliai ir nelegaliai name gyvenę žmonės išsigelbėjo, bet pastatas buvo sulietas ir gyventi vargiai buvo tinkamas.

Viena butą name turėjusi moteris iš karto išsikraustė į kitą gyvenamąją vietą.

Be pastogės tąsyk liko ir Jolanta Muraškaitė, jos vyras Marius Žicharevas, gyvenę moters motinos bute.

Nebeliko kur glaustis ir pas žuvusį vyrą kambarį nuomojusiam Sauliui Makarevičiui.

Po gaisro J.Muraškaitė su vyru įsikūrė sudegusio namo kieme – čia pastatė lovą, įvairių rakandų ir tikėjosi, kad savivaldybė suteiks jiems gyvenamąjį plotą. To paties tikėjosi ir S.Makarevičius. Kadangi šie kauniečiai nebuvo registruoti sudegusiame name, savivaldybės būsto taip ir negavo.

„Artėjo žiema. Kiek įmanoma išsivalėme sudegusio namo dalį, išklojome ją dovanų gautais senais kilimais ir gyvenome“, – prisiminė M.Žicharevas.

S.Makarevičius po gaisro įsikūrė greta namo buvusiame mediniame sandėlyje.

„Kadangi savivaldybė socialinio būsto neskyrė, iš nevilties net nuėjau prie seniūnijos ir padegiau save.

Dabar jau nieko, žaizdos sugijo, padedamas kai kurių buvusių garsių Kauno politikų prieš penkis mėnesius gavau socialinį būstą ir ten jau gyvenu“, – pasakojo S.Makarevičius.

Po gaisro J.Muraškaitės motina pateko į slaugos namus, o sutuoktiniai net aštuonis mėnesius gyveno prie sudegusio namo ir jame, kol socialinio būsto taip ir negavę pagaliau išsinuomojo butą ir į jį parsivežė senolę.

Į kiemą dar galima patekti

S.Makarevičius su M.Žicharevu tvirtino, kad jiems palikus sudegusį namą ten liko gyventi dar vienas vyras ir moteris. Ši esą taip pat anksčiau glaudėsi pas vyrą, žuvusį per gaisrą.

Pasak S.Makarevičiaus, ji girtavo ir name bei kieme rinkdavosi tie, kurie norėdavo išgerti drauge.

„Gegužės viduryje man paskambino netoliese įsikūrę žmonės ir pasakė, kad namas vėl degė, o vėliau ir medinis sandėlis, kuriame gyvenau“, – pasakojo S.Makarevičius.

Lankantis žurnalistams jis su buvusiu kaimynu M.Žicharevu buvo susitikę norėdami apžiūrėti, kas dar liko po gaisro.

Namas ir greta esantis tuščias sklypas nuo Sodų ir nuo Vokiečių gatvių dabar užtverti aukšta medinių plokščių tvora. Bet į degusio namo kiemą patekti dar galima, nes jokio užtvaro ar vartų neįrengta.

„Greta sklypą turi toks Evaldas. Jis ten nori statyti namus.

Žinau, kad jo žmonės moteriai, name gyvenusiai nelegaliai, pasakė, kad ji turi išsikraustyti, nes kelia netvarką, triukšmauja.

Galbūt ji kerštaudama likusį medinį sandėlį po kelių dienų ir padegė“, – svarstė S.Makarevičius.

Vyras pasakojo, kad greta žemės turintis verslininkas jo esą paprašęs sutvarkyti sklypą ir riogsančius nuodėgulius, kad prie sudegusio namo atsirastų daugiau tvarkos.

Moteriai liepė išsikraustyti

Greta Sodų gatvės 46-ojo namo 48A numeriu pažymėtą sklypą valdo bendrovė „Aikados prekyba“.

Jos vadovas Evaldas Jurevičius prisipažino, kad liūdnai pagarsėjusiame kaimyniniame keturių butų name turi vieną butą.

„Juo niekuomet nesinaudojau, nes nereikėjo. Po gaisro kaimynei, kuri jau išsikraustė, siūliau, kad savo butą man parduotų, bet ji aiškino dar nesusitvarkiusi kažkokių dokumentų, tai ir numojau ranka.

Kiti du butai priklauso Turto bankui, juos planuota parduoti aukcione, bet nespėta.

Sklypas prie namo nesuformuotas, problemų dėl šio nekilnojamojo turto daug, todėl jokių žygių toliau ir nesiėmiau“, – pasakojo verslininkas.

E.Jurevičius sakė, jog po pirmojo gaisro praėjusią vasarą Šančių seniūnijos prašė teritoriją aptverti, kad į ją nepatektų pašaliniai žmonės, tačiau pagalbos nesulaukė.

„Taip pat sužinojau, kad name vis tiek kažkas gyvena.

Mano atstovai apsilankė, rado visiškai girtą moterį, ją įspėjo, kad išsikraustytų.

Po kelių dienų kilo gaisras, degė namas ir sandėlis. Manau, kad tai buvo padegimas“, – kalbėjo verslininkas.

Jo vadovaujama bendrovė gretimame sklype ketina statyti du daugiabučius.

„Žmonės į sklypą šiukšles mesdavo. Todėl savo ir gretimą sklypus neseniai užtvėrėme tvora.

Abi šias teritorijas, matyt, teks visiškai užtverti, kad pašaliniai žmonės nebepatektų“, – svarstė E.Jurevičius.

Langines ir duris išversdavo

Šančių seniūnė Ingrida Kuktienė tikino, kad vos gavusi informacijos apie vėl degantį Sodų gatvės 46-ąjį namą susisiekė su bendruomenės pareigūnu ir paprašė intensyviau patruliuoti minėtoje teritorijoje.

„Taip pat bendravome su namo administratoriumi, kuris buvo susandarinęs pastato langus ir duris. Jis užtikrino, kad tai bus padaryta pakartotinai, nes ankstesni sandarinimai buvo pažeisti“, – kalbėjo seniūnė.

I.Kuktienė sakė, kad ji arba kolegos važiuodami Sodų gatve prevenciškai patikrina minimą namą.

„Ten esame radę žmonių. Jiems siūlėme apsigyventi nakvynės namuose, o apie įvykį informuodavome pareigūnus“, – aiškino seniūnė.

Policija tyrė tik vyro mirties priežastį

Odeta Vaitkevičienė

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja

„Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Nemuno policijos komisariato pareigūnai šiuo metu neturi atliekamų ikiteisminių tyrimų dėl gaisrų nei Sodų gatvėje, nei aplink šią vietą esančiose teritorijose.

Šiais metais pranešimų apie gaisrus Sodų gatvėje negauta.

Pernai vasarą išties buvo gautas pranešimas apie gaisrą minimoje gatvėje. Liepos 14 dieną 20 val. 05 min. pranešta, kad dega namas, viduje galimai yra žmogus. Viduje radus vyriškio kūną, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.“

Buvo sulaukta ir melagingų pranešimų

Džiuginta Vaitkevičienė

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė spaudai

„Prie Sodų gatvės 46-ojo namo ugniagesiai vyko ne kartą. Dar 2009 metų pabaigoje buvo gauti du melagingi iškvietimai dėl pastate esą kilusio gaisro.

2020 metų liepos 14-ąją gavus pranešimą, kad šiame name kilo gaisras, jame buvo aptiktas stipriai apdegusio vyro kūnas. Gaisras sunaikino vieną namo dalį, kita buvo sulieta vandeniu.

Tada buvo nustatyta, kad gaisrą sukėlė pašalinis ugnies šaltinis, jis kilo ne nuo name buvusios elektros instaliacijos ar technikos gedimų. Kitos dienos rytą ugniagesiai dar kartą vandeniu liejo rūkstantį namą.

Šių metų gegužės 18 dieną buvo gautas pranešimas, kad iš namo kieme palikto dujų baliono veržiasi dujos. Baliono vožtuvas buvo užsuktas, namas užtvertas „Stop“ juosta.

Gegužės 13-ąją 21 valandą vėl gautas pranešimas, kad dega šis apleistas namas. Išdegė pastate dar likę langai, durys, liepsnojo viduje buvę namų apyvokos daiktai. Ugniagesiai kovojo su atvira liepsna. Gaisras taip pat kilo dėl pašalinio ugnies šaltinio.

Gegužės 15 dieną apie 22 valandą degė medinis sandėlis ir jame buvę daiktai. Dėl šio gaisro pradėtas tyrimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai