Sutvarkyta aikštė uostamiestyje virto benamių prieglauda – vietiniai neslepia pasipiktinimo

Vos prieš kelis mėnesius miesto gyventojams atsivėrusi viešoji erdvė prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro jau spėjo tapti benamių nakvynės vieta. Neapsikentę klaipėdiečiai vis dažniau skundžiasi ne tik dėl nuo benamių asmenų sklindančio nemalonaus kvapo, bet ir dėl šiukšlinamos naujos miesto erdvės.

Uostamiesčio gyventojai vis dažniau skundžiasi dėl benamių asmenų šiukšlinamos ir teršiamos, neseniai renovuotos „Vaidilos“ aikštės.<br>Skaitytojo nuotr.
Uostamiesčio gyventojai vis dažniau skundžiasi dėl benamių asmenų šiukšlinamos ir teršiamos, neseniai renovuotos „Vaidilos“ aikštės.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaiva Makarauskaitė, vaiva@ve.lt

2021-07-23 15:15

Ties Taikos prospekto ir Paryžiaus Komunos gatvės sankirta esanti aikštė visai neseniai atsivėrė uostamiesčio gyventojams. Vos tik sušilus orams šią aikštę ypač pamėgo vaikai, kurie nuo karščių gaivinosi ten esančiame fontane.

Tačiau pastaruoju metu naujoji miesto aikštė tapo ir benamių asmenų nakvynės vieta.

„Žinome, kad ten jie renkasi, kad prišiukšlinę būtų, patiems dar neteko užfiksuoti. Tačiau gavome pranešimų iš gyventojų apie tai, kad nepatinka jiems, jog ten sėdi.

Viename pranešime buvo paminėta, jog yra galimas alkoholio vartojimas, o daugiau vien tai, jog gyventojams nepatinka, kad jie ten susirenka“, – pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas.

Jo teigimu, priemonės dėl viešosios tvarkos laikymosi yra vykdomos nuolat, o patikrinimai taip pat vyksta.

„Mes galime tik fiksuoti konkrečius atvejus, kai prišiukšlina, kad matytųsi, jog konkrečiai tas žmogus šiukšlina ar vartoja alkoholinius gėrimus.

Kai yra konkretus pažeidimas, tuomet galime taikyti Administracinių nusižengimų kodekse numatytas sankcijas, o tai, kad jie ten sėdi, kad kvapas nuo jų sklinda, tai nėra uždrausta“, – dėstė L. Lapinskas.

Pasiteiravus, ar tokios priemonės, kaip Administracinių nusižengimų kodekse numatomos sankcijos, yra veiksmingos, L. Lapinskas abejojo.

„Mums irgi kyla klausimų, ar tai padės, tačiau kitokių poveikio priemonių neturime. Mes jiems siūlome nakvoti nakvynės namuose, duodame vizitines korteles, nakvynės namų kontaktus, bet vasaros metu jie nelabai renkasi šiose įstaigose.

Jiems uždrausti nakvoti, kažkaip varyti ar vaikyti pagrindo neturime, nebent jie daro kažkokius kitokius viešosios tvarkos pažeidimus.

Vasarą, kai šilta, jie renkasi kitas vietas, ir nebūtinai „Vaidilos“ aikštę, esame gavę pranešimų, kad užfiksavo gyventojai juos po medžiais ir krūmais nakvojant“, – pasakojo pašnekovas.

Viešosios tvarkos skyrius kartu su Klaipėdos miesto policijos pareigūnais vykdo ir bendrus patikrinimus, kurių metu lankomasi įvairiose dažniausiai benamių asmenų lankomose vietose.

Pasak Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininko Gintauto Mačiulaičio, padėtis „Vaidilos“ aikštėje policijai žinoma – ši vieta kasdien įtraukiama į patruliuojančių pareigūnų maršrutus.

Jei nustatomas pažeidimas – surašomi administracinio teisės pažeidimo protokolai, o jei įtariama, kad žmogui reikia medikų pagalbos – jis nuvežamas į ligoninę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.