Gyventojai niršta dėl triukšmo kaimystėje: ar kas gali sutramdyti sporto entuziastus

Minties gatvėje įrengtą krepšinio aikštelę vieni giria, tačiau yra ir tokių, kuriems įsipyko triukšmas, jie niršta, kad rungtynės vyksta ir po 22 valandos.

Žirmūnuose gyventojams aistras kelia ne visas sporto aikštynas, o tik krepšinio aikštelė, įrengta arti daugiabučių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žirmūnuose gyventojams aistras kelia ne visas sporto aikštynas, o tik krepšinio aikštelė, įrengta arti daugiabučių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ona džiaugėsi, kad jos miegamajame negirdėti triukšmo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ona džiaugėsi, kad jos miegamajame negirdėti triukšmo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Genadijus įsitikinęs, kad gyventojams nėra ko piktintis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Genadijus įsitikinęs, kad gyventojams nėra ko piktintis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 5, 2021, 7:30 PM

Savivaldybė ir Žirmūnų seniūnija nesilaiko teisės aktų normų, netramdo pažeidėjų, o veiksmų imasi tik iškvietus policiją.

Taip mano Minties gatvės gyventojai, surašę krūvą skundų įvairioms institucijoms dėl naujos krepšinio aikštelės. Pirmiausia neįtinka tai, kad ji įrengta per arti daugiabučių, kad niekas dėl to neklausė aplink gyvenančių vilniečių nuomonės.

Be to, aikštelė nerakinama, nors yra spyna. Kaimynyste nepatenkinti gyventojai net siūlė, kad Žirmūnų seniūnija jiems perleistų raktą ir jie patys užrakintų aikštelę atėjus ramybės valandoms.

Rakto gyventojams nedavė

Anot aikštelės kaimynyste nepatenkintos Aldonos, savivaldybė nesilaiko savo pačios priimtų Tvarkymo ir švaros taisyklių, kuriose rašoma, kad sporto aikštelėse, aikštynuose, vejose, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo gyvenamųjų pastatų, žaisti triukšmingus žaidimus leidžiama nuo 8 iki 22 valandos.

Aldona pasakojo, kad triukšmo neapsikentę gyventojai iškvietė policiją ir tik tada sutemus seniūnija pradėjo aikštelę rakinti, šalia vartų atsirado skelbimas, nurodantis, kada galima žaisti krepšinį.

Vilnietė prisiminė, kad Žirmūnų seniūnija nepritarė gyventojų pasiūlymui perleisti jiems aikštelės raktą, skundėsi, kad savivaldybės Sporto ir sveikatingumo skyriaus atstovas Saulenis Pociūnas nemato problemos, jog ir dieną iš aikštelės kyla sunkiai pakeliamas triukšmas.

Šviestuvai – nežinia kam

„Karšta, o aš net lango negaliu praverti.

Dieną kamuoliai bumbsi, sutemus jie ir toliau bumbsi, o dar krepšininkai garsiai rėkauja“, – pasakojo Aldona.

Ji klausė: gal savivaldybė, aikštelėje įrengdama apšvietimą, jau buvo numačiusi į gyventojų skundus žiūrėti pro pirštus? Juk krepšinio žiemos mėnesiais, kai dienos trumpos, niekas lauke nežaidžia, o vasarą temsta apie 22 valandą, kai prasideda ramybės laikas.

Beje, temstant krepšinį mėgsta pažaisti ir suaugusieji. Kai Aldona jų paprašė netriukšmauti, vienas taip ir atšovė: „O tai kam apšvietimas?“

Visiems įtikti neįmanoma

Daugiabutyje šalia naujos aikštelės gyvenanti Ona džiaugėsi bent tuo, kad jos miegamasis yra kitoje namo pusėje, tad triukšmas nors vakarais nepasiekia.

„Žinau, kad yra daug nepatenkintų kaimynų, galima suprasti, kodėl priekaištauja viename butų gyvenanti duktė, slauganti neįgalų tėvą.

Prieš įrengiant aikštelę reikėjo tartis su gyventojais“, – įsitikinusi moteris.

O štai naujoje aikštelėje sportavęs Genadijus sakė, kad visiems neįtiksi: „Tokiems vasarą visada per karšta, o žiemą per šalta.“

Vilnietis niekaip nesupranta, kodėl aikštelės kaimynyste skundžiasi vyresni gyventojai. Juk jie patys mielai sporto aikštyne sportuoja, vyksta bendros mankštos, tiesa, senjorai krepšinio nežaidžia.

Sutvarkė viešąsias erdves

Šiuolaikiškas lauko sporto aikštynas Minties gatvėje atidarytas vos prieš du mėnesius. Toje vietoje anksčiau buvo neprižiūrima veja.

Anot vicemero Valdo Benkunsko, įrengiant sporto aikštynus Minties ir Tuskulėnų gatvėse siekiama šį senos statybos mikrorajoną atnaujinti kompleksiškai ir paversti jį transformacijos į šiuolaikišką miesto dalį pavyzdžiu.

Dabar vadinamajame Žirmūnų trikampyje ne tiktai sutvarkytos viešosios erdvės, bet ir renovuojami gyvenamieji daugiabučiai.

„Jaukūs kiemai ir aktyvaus gyvenimo būdo infrastruktūra yra neatskiriama to dalis“, – tikino V.Benkunskas.

Aikštelės Minties ir Tuskulėnų gatvėse yra aptvertos, kad sportuojančių gyventojų netrikdytų pėstieji ir dviratininkai, tačiau savivaldybė pažadėjo, kad jos nuolat bus atviros visiems norintiems jomis pasinaudoti.

Įgyvendinant tą patį projektą Žirmūnų trikampyje atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengtos naujos automobilių stovėjimo vietos, rekonstruota M.Katkaus gatvė.

Žirmūnų trikampio atnaujinimo projektui 3,86 mln. eurų skirta iš ES struktūrinių fondų, 341 tūkst. eurų sudarė valstybės biudžeto lėšos, dar 1,48 mln. eurų skyrė savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.