Nacionalinės koncertų salės statybos brangs, sako vyriausiasis Vilniaus architektas

Kylant statybų kainoms, Nacionalinės koncertų salės statybos sostinėje greičiausiai brangs, sako Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Nacionalinės koncertų salės statybos brangs.<br>Vizual.
Nacionalinės koncertų salės statybos brangs.<br>Vizual.
Nacionalinės koncertų salės statybos brangs.<br>Vizual.
Nacionalinės koncertų salės statybos brangs.<br>Vizual.
M.Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
M.Pakalnis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-08-21 11:48, atnaujinta 2021-08-21 16:54

Dar 2021-ųjų balandį Vilniaus savivaldybė Vyriausybei pateikė duomenis, kad pakoregavus projektą, investicijoms prireiks 74,83 mln. eurų, t. y. 22,86 mln. eurų daugiau, nei planuota.

Dabar M.Pakalnis sako, kad būtų sunku tikėtis, jog ši kaina nebus viršyta, nes statybų rinkoje stebimas spartus kainų šuolis.

„Klausimas, kaip su tais pinigais, nes yra įvykęs kainų šuolis, todėl aš vengčiau ką nors prognozuoti. Niekas nepasakytų, kiek tas objektas gali kainuoti, nes polistirolas pabrango dukart, brango stiklas, metalas, yra didžiuliai kainų augimai. Kai bus galutinis projektas, po kokių metų, tada ir bus to meto kainomis matyti“, – BNS teigė M.Pakalnis.

Nauja salė, ant stogo – apžvalgos aikštelė

Anot jo, rugsėjo 2-ąją visuomenei numatyta pristatyti koncertų salės projektinius pasiūlymus, rugsėjo 9-ąją bus viešinamas detalusis teritorijos planas, jį tvirtins savivaldybės administracijos direktorius.

Po metų tikimasi turėti ir techninį projektą, konkurse atrinkti rangovą, o pačias statybas pradėti jau 2023-iaisiais.

Pasak M.Pakalnio, nuo pirminių planų, po derybų su projektuotojais ir derinimo su muzikos pasaulio atstovais apsispręsta, kad mažesnioji salė bus mažiau naudojama repeticijoms, o bus pritaikyta įvairiems menams. Dėl to nuspręsta statyti dar vieną salę repeticijoms. Taigi, objekte bus iš viso keturios atskiros erdvės: pagrindinė didžioji, mažoji, repeticijų salės ir Tautos namų salė, skirta ekspozicijoms bei edukacijai.

„Didysis pokytis, kuris yra įvykęs – numatyta dar viena papildoma nedidelė repeticijų salė, kaip atskiras tūris. Svarstyta ją įrengti po žeme, bet tai didina kaštus ir nėra tinkama saugumo prasme, jei būtų evakuacija, ji būtų gana sudėtinga. Iš pagrindinių pokyčių yra tik šis“, – tvirtino architektas.

Taip pat nuspręsta ant mažosios salės stogo įrengti apžvalgos aikštelę, iš jos atsivertų miesto panorama.

Su būsimu salės rezidentu, Nacionaliniu simfoniniu orkestru, aptarti ir logistiniai sprendimai, kurių reikia patiems instrumentams.

„Didžioji salė, kaip ir buvo pradiniuose planuose, yra natūralios akustikos, dėl to dirbama su pačiomis geriausiomis pasaulio kompanijomis. Mažoji salė būtų dirbtinės ar keičiamos akustikos, ten būtų garsinimo įranga, ji būtų pritaikyta įvairesniems menams. Dėl didžiosios salės, buvo svarstymų, kad būtų galima padaryti didesnę įvairovę, bet pagrindinis dalykas – natūrali akustika – tai liko“, – sakė M.Pakalnis.

Didžiojoje salėje – iki 1,7 tūkst. žiūrovų

Salę projektuoja konkursą laimėjusi ispanų architektūros studija „Arquivio architects“. Su ja Vilniaus miesto savivaldybė pernai lapkričio pabaigoje pasirašė 7 mln. eurų sutartį. Už akustinę dalį bus atsakinga įmonė iš Japonijos „Nagata Acoustics“.

Koncertų ir Tautos namų salių kompleksas iškils buvusių Profsąjungos rūmų vietoje – ant Tauro kalno, šalia parko ir Liuteronų sodo.

Bendras komplekso plotas sieks 16 tūkst.–18 tūkst. kvadratinių metrų. Planuojama, kad Didžioji koncertų salė talpins iki 1,5 tūkst.–1,7 tūkst. klausytojų, ji bus pritaikyta ir klasikinės (simfoninės ir kamerinės) muzikos koncertams, ir kitų žanrų muzikos koncertams: salės akustinę kokybę numatyta pritaikyti panaudojant projektuojamas kintamos natūralios akustikos priemones.

Mažąją, kitaip – daugiafunkcę profesionalaus scenos meno, 500 vietų salę planuojama naudoti įvairiausiems meno žanrams pristatyti. Trečioji, Tautos namų salė, bus skirta ekspozicijų, renginių ir edukacinei veiklai.

Reziduojančio orkestro kasdieninei veiklai, pirmiausia – repeticijoms, bus suprojektuota atskira, ketvirta, salė. Akustinėmis savybėmis ji bus artima didžiajai, tokio pat dydžio planuojama ir scena. Kompleksą jungs holas, jį žadama pritaikyti įvairioms veikloms, čia veiks ir restoranas bei knygynas. Lankytojams bus atvertos ir terasos bei pastatų stogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.