Statybinių medžiagų kainų pasiutpolkė lėtina statybas regionuose: rangovai skaičiuoja nuostolius ir nukelia pabaigtuves

Šilutės kultūros ir pramogų centro atnaujinimo darbai turėjo būti baigti jau praėjusią liepą, o kito seniai šilutiškių laukiamo objekto – Sporto komplekso su baseinu – statybos pagal sutartis turėtų būti baigtos kitų metų balandžio mėnesį.

Tai bebaigiamo statyti Sporto komplekso vaizdas iš išorės.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Tai bebaigiamo statyti Sporto komplekso vaizdas iš išorės.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Sporto komplekso statyba turėtų būti baigta kitų metų balandį.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Sporto komplekso statyba turėtų būti baigta kitų metų balandį.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Sporto komplekso pramoginiame baseine bus ir sūkurinė vonia.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Sporto komplekso pramoginiame baseine bus ir sūkurinė vonia.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Kultūros ir pramogų centro rekonstrukcija turėjo būti baigta praėjusią liepą, tačiau čia dirbantys statybininkai dar turi daug darbo.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Kultūros ir pramogų centro rekonstrukcija turėjo būti baigta praėjusią liepą, tačiau čia dirbantys statybininkai dar turi daug darbo.<br>„Šilutės naujienų“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Sigitas Grinčinaitis, www.silutesnaujienos.lt

Aug 31, 2021, 9:04 AM, atnaujinta Aug 31, 2021, 9:21 AM

Ką sako minėtų objektų statytojai?

Darbus baigs po 2 mėnesių

Šilutės kultūros ir pramogų centro (KPC) rekonstrukciją atlieka UAB „Stamela“ ir subrangovai. „Stamelos“ direktorius Matas Liepis „Šilutės naujienoms“ pasakojo, kad konkretaus darbo objekte turi dar gal dviem mėnesiams.

„Objektas sudėtingas ir finansuojamas Vyriausybės, todėl nežinia, kiek gali užtrukti darbų pridavimas. Gal bus pareikalauta kažkuriuos darbus taisyti“, – svarsto M. Liepis.

Numatytu laiku baigti darbų statybininkai nespėjo todėl, kad sutrukdė pandemija, karantinų metu sutriko medžiagų ir prekių tiekimas. Teko kreiptis į Savivaldybę bei Statistikos departamentą dėl medžiagų brangimo, nes karantinas išlaidas šiame objekte įmonei padidino apie 6–7 proc.

„Yra tokių medžiagų, kurios pabrango dvigubai. Tą patyrė daugybė Lietuvos įmonių, ne tik mes laukiame išvadų iš Statistikos departamento ir Finansų ministerijos. Be to, trūko medžiagų, strigo tiekimas. Prie nenumatytų nuostolių prisidėjo ir atlyginimų didinimas“, – sakė M. Liepis.

KPC pastatas pradėtas rekonstruoti 2019 m. liepos 23 d., darbų pabaiga buvo suplanuota šių metų liepos 23-ąją. Objekto vertė – 5,892 mln. Eur, 2,8 mln. Eur gaunama iš Valstybės investicijų programos, 692 tūkst. Eur Europos Sąjungos fondų lėšų skyrė Kultūros ministerija. Dar 1,2 mln. Eur pridėjo Vidaus reikalų ministerija, 1,2 mln. Eur – Šilutės rajono savivaldybė.

Savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis „Šilutės naujienoms“ sakė, kad supranta statybos organizacijų sunkumus dėl įrangos ir medžiagų pabrangimo. Savivaldybė laukia Statistikos departamento ir Finansų ministerijos atsakymo, kuriame bus pateikti tikslūs medžiagų pabrangimo duomenys. Kai tokie duomenys bus pateikti, tuomet ir bus svarstoma, kiek padidinti Savivaldybės indėlį.

Iki Kalėdų KPC durų neatvers

Šilutės KPC direktorė Jūratė Pancerova sakė, jog įkurtuvių tikisi gal tik kitų metų vasarį. Jau dabar aišku, kad iki Kalėdų atidaryti centro nepavyks, nors statybininkai darbus užbaigs ir priduos. Pasak J. Pancerovos, jau kalbėta su Savivaldybės administracija, kuri informuota, kad centro atidarymą galima planuoti tik apie kitų metų vasario mėnesį.

Savivaldybės Ūkio skyriaus specialistas Modestas Rauktys irgi mano, kad baldų ir įrangos pirkimams pasamdyta bendrovė anksčiau negalės įvykdyti įsipareigojimų.

Sporto kompleksas ir baseinas – tik kitą vasarą

Pagal sutartį su Šilutės savivaldybe, Rusnės gatvėje statomo Sporto komplekso su baseinu statyba turėtų būti baigta 2022 metų balandžio mėnesį. Šios statybos generalinis rangovas yra vilniečių statybos bendrovė UAB „Neostata“. Tačiau prie objekto statybos iki šiol galima buvo matyti tik Šilutės statybos bendrovę „Žibai“ bei jos samdytas įmones.

„Žibų“ direktoriaus Stepono Kazlausko žiniomis, visa Sporto komplekso statybos vertė yra 6,7 mln. Eur. Tačiau tai yra pinigai, kurie numatyti sutartyje su generaliniu rangovu. „Žibų“ vadovas, kaip subrangovas, yra įsipareigojęs atlikti visus statybos darbus, tačiau už žymiai mažesnę sumą, kurios įvardinti nenori.

Pasak S. Kazlausko, atliekant nemažą dalį darbų, atsiskaitymas vyko tvarkingai. Lieka tik apgailestauti, kad nuo šių metų balandžio mėnesio pasaulinėje statybos medžiagų rinkoje prasidėjo pokyčiai – perpus ar net dvigubai brango kai kurios medžiagos, sutriko jų tiekimas. Dabar darbai objekte yra pristabdyti, nes jau du mėnesius yra laukiama būtinų darbams medžiagų.

S. Kazlauskas džiaugiasi, kad Statistikos departamentas jau patvirtino, jog plaukimo baseino statybos medžiagų pabrangimas yra 9,5 proc. Gali būti, kad toks procentas kompensuos rangovo nuostolius.

UAB „Žibai“ dabar laukia jų atliekamų darbų perkainavimo. Pasak S. Kazlausko, įmonė tikrai nesiims pirkti medžiagų ir įrangos likusiems darbams tol, kol jai rangovas neskirs realaus apmokėjimo.

Jeigu viskas vyks teisingai ir laiku, Sporto komplekso su plaukimo baseinu statybos galėtų būti pabaigtos jau kitos vasaros pradžioje, o rudenį kompleksas atvertų duris moksleiviams ir kitiems tokios paslaugos mėgėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.