Vilniaus valdžiai tai atsieis per milijoną eurų – pagarsėjusiame sostinės rajone bando taisyti savo pačios klaidas

Perkūnkiemyje žalumos – tiktai vienas kitas medis, įspraustas tarp daugiabučių, todėl savivaldybės taryba nutarė viešajai erdvei nupirkti beveik hektaro sklypą.

Statant Perkūnkiemį nebuvo numatyta nei darželių, nei viešųjų erdvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statant Perkūnkiemį nebuvo numatyta nei darželių, nei viešųjų erdvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parkas atsiras vietoj šio purvyno, kur gyventojai dabar stato automobilius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parkas atsiras vietoj šio purvyno, kur gyventojai dabar stato automobilius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Perkūnkiemio gyventojos Birutė (kairėje) ir Agnė šiam rajonui negailėjo pagiriamųjų žodžių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Perkūnkiemio gyventojos Birutė (kairėje) ir Agnė šiam rajonui negailėjo pagiriamųjų žodžių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lina ir Arnoldas pasivaikšto miškelyje, bet jo greitai nebeliks – ten jau kyla daugiabučiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lina ir Arnoldas pasivaikšto miškelyje, bet jo greitai nebeliks – ten jau kyla daugiabučiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 10:40 AM

1 mln. 178 tūkst. eurų. Tokia 0,93 hektaro sklypo Girulių gatvėje rinkos vertė. Jį savivaldybė iš bendrovės „Stavida“ ketina įsigyti parkui įrengti. Mat Perkūnkiemyje itin trūksta viešųjų želdynų, tai numatyta ir savivaldybės patvirtintame kvartalo raidos galimybių studijos įgyvendinimo veiksmų plane.

Vietos gyventojai tikino laukiantys tokio pirkinio, tačiau stebėjosi tos pačios valdžios neatsakingumu. Kodėl ji leido projektuoti rajoną be žalumos, o dabar priversta taisyti praeities klaidas?

Pradėjo pirkimo procedūras

Po praėjusios savaitės tarybos sprendimo savivaldybės nekilnojamųjų daiktų, reikalingų savivaldybės funkcijoms vykdyti, pirkimo komisija pradėjo sklypo pirkimo procedūras.

Sklypui perėjus miesto nuosavybėn Vyriausiojo miesto architekto skyrius kvies Perkūnkiemio bendruomenę įsitraukti į rekreacinės paskirties viešosios erdvės projektavimo užduoties rengimą.

Išsiaiškinus bendruomenės lūkesčius bus rengiami projektiniai pasiūlymai ir ruošiamasi tolesniems – projekto derinimo, tikslinimo ir įgyvendinimo – etapams.

Specialistai pabrėžė, kad žaliųjų erdvių atsiradimas svarbus gyventojų gyvenimo kokybei, jų psichologinei ir fizinei sveikatai, architektūrinei, socialinei, ekologinio kompensavimo ir techninei bei apsauginei funkcijoms.

Sugraibė žemės lopinėlius

„Valdžia žemę išdalijo, leido privatizuoti, o dabar perka gerokai pabrangusią. Kas tai – ar ne monkės biznis?“ – klausė septintus metus Perkūnkiemyje gyvenantis Donatas.

Jo teigimu, kai kas Perkūnkiemyje net ir nedidelius žemės lopinėlius susigraibė tikėdamiesi, kad anksčiau ar vėliau savivaldybė ims karštligiškai ieškoti, kur įkišti darželį, mokyklą ar parką.

„Taip buvo, kai statė Vakarinį aplinkkelį, taip, tikėtina, yra ir Perkūnkiemyje. Kiek kainuoja žemė Vilniuje, puikiai žinome“, – atsiduso Donatas.

Justiniškėse buvo geriau

Lina ir Arnoldas sveikino sumanymą galų gale įrengti parką Perkūnkiemio gyventojams.

„Visada pavydžiai žiūrėjome į kitus rajonus, kur yra viešųjų erdvių ar įrengiamos naujos.

Mums belikęs nedidelis miškelis, kur ir pasivaikščioti nueiname, ir šunį pavedžiojame. Bet ir jo neliks, štai jau vienas daugiabutis šalia kyla“, – apgailestavo Arnoldas.

Iš Justiniškių į Perkūnkiemį prieš 5 metus persikraustę vilniečiai sakė, kad ankstesnėje jų gyvenamojoje vietovėje buvo daugiau žalumos: „Tai senesnis rajonas, statytas dar tais laikais, kai buvo svarbu ne tik daugiabučiai, bet ir jų aplinka.“

Gyvenimu labai nesiskundė

Tuo metu Birutė ir Agnė patenkintos gyvenimu Perkūnkiemyje. Tiesa, išeiti pasivaikščioti su vaikais nėra kur, tad tenka keliauti šaligatviais.

Tačiau visi naujakuriai žinojo, kur kraustosi, o šios vilnietės patenkintos daugiabučių statybos kokybe: sienos – ne kartoninės, nepralaidžios garsui, nors namams daugiau nei dešimtmetis, neišlindo brokas.

Susisiekimas taip pat neprastas, Ukmergės gatvėje sumažėjo transporto grūsčių problema.

„Tik štai parko labai trūko. Gal jam įrengti neprireiks dešimtmečio?“ – svarstė vilnietės.

Vaikų darželiui vietos neatsirado

Praeities klaidas Perkūnkiemyje teko taisyti ne kartą. Kovo mėnesį Nacionalinės žemės tarnybos direktorius L.Čiakas priėmė sprendimus dėl žemės sklypų, esančių Bieliūnų g. 5, Bieliūnų g. 9 ir Perkūnkiemio g. 22, paėmimo visuomenėms poreikiams.

Šių žemės sklypų reikia ikimokyklinio ugdymo įstaigai Perkūnkiemyje statyti.

Sprendimas šiuos sklypus paimti iš privačių asmenų visuomenės poreikiams padės spręsti itin opią ikimokyklinio ugdymo įstaigų trūkumo ypač intensyviai užstatytame ir sparčiai besiplečiančiame Perkūnkiemyje problemą.

Tiesa, paėmimo procedūros užtruks, nes savivaldybė turės kreiptis į teismą dėl leidimo paimti žemės sklypus visuomenės poreikiams, nes su šių žemės sklypų savininkais sutartys dėl žemės paėmimo nebuvo sudarytos.

Po to savivaldybė atsiskaitys su paimamų žemės sklypų savininkais ir sklypai bus įregistruoti Nekilnojamojo turto registre valstybės vardu.

Vėliau Nacionalinė žemės tarnyba priims sprendimą sujungti žemės sklypus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.