Ką privalo žinoti individualių namų savininkai užbaigę savo statybas: atsakymas daugelį nustebins

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai teiraujamasi, ar galima atskirų statinių ar jų dalių statybos užbaigimo procedūras vykdyti ne vienu metu? Kviečiame susipažinti, kokiais atvejais teisės aktai leidžia atlikti ne tik atskirų statinių, bet ir jų dalių statybos užbaigimo procedūras.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai teiraujamasi, ar galima atskirų statinių ar jų dalių statybos užbaigimo procedūras vykdyti ne vienu metu?<br>V.Skaraičio nuotr.
Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) dažnai teiraujamasi, ar galima atskirų statinių ar jų dalių statybos užbaigimo procedūras vykdyti ne vienu metu?<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2021, 8:24 AM, atnaujinta Sep 28, 2021, 8:28 AM

Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ (STR) 78 punkte nurodyta, kad jeigu statinio projekte, pagal kurį išduotas statybą leidžiantis dokumentas (SLD), numatyta atskirų statinių ar jų dalių statybą užbaigti ne vienu metu, statytojo pageidavimu gali būti išduodami atskiri užbaigtų statyti statinių ar jų dalių aktai ar surašomos deklaracijos, jei šie statiniai ar jų dalys gali būti naudojami pagal statinio projekte numatytą paskirtį, nepriklausomai nuo to, ar kitų statinio projekte suprojektuotų statinių ar jų dalių statyba užbaigta.

Taigi, STR numato galimybę viename projekte, kuriuo remiantis išduotas SLD, suprojektuotų statinių ar jų dalių (pvz., dvibučio gyvenamojo namo vieno buto) statybą užbaigti ne vienu metu. Tačiau statybos užbaigimas etapais gali būti įgyvendintas laikantis nustatytų privalomųjų sąlygų tokio statybos užbaigimo organizavimui, tai yra:

– statinio projekte, pagal kurį išduotas SLD, turi būti sprendiniai, numatantys atskirų statinių ar jų dalių statybą užbaigti ne vienu metu;

– atskiri statiniai ar jų dalys gali būti užbaigti tik tuo atveju, kai statinys ar konkreti statinio dalis gali būti naudojami pagal statinio projekte numatytą paskirtį, nepriklausomai nuo to, ar kitų statinio projekte suprojektuotų statinių ar jų dalių statyba užbaigta.

Šio reikalavimo įgyvendinimas galimas tik tuo atveju, jei statinio projekte atskiri etapai suskirstyti taip, kad atliekant statinio dalies statybos darbus viename etape, šie darbai nėra susiję ir jie nedaro įtakos kitame etape numatytiems darbams.

Atkreipiame dėmesį, kad pastato atnaujinimas (modernizavimas) nėra statybos rūšis, tai – statybos darbai, kuriais atkuriamos ar pagerinamos pastato ir (ar) jo inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės ir (ar) kuriais užtikrinamas iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunamos energijos naudojimas.

Todėl net ir tuo atveju, kai atskiros atnaujinamo (modernizuojamo) pastato dalys užbaigiamos etapais, pastato modernizavimo procesas gali būti laikomas užbaigtu tik atlikus visus pastato atnaujinimo (modernizavimo) projekte visuose etapuose numatytus statybos darbus.

Pabrėžtina, kad tuo atveju, jei statinio projektas buvo keičiamas, statybos užbaigimo procedūrų metu turi būti pateikiama naujausia statinio projekto ar jo dokumentų laida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.