Įsigijote seną namą – pigiau ji nugriauti ar rekonstruoti? Tai priklauso nuo vienos aplinkybės

Nusipirkus nedidelį seną namą dažnai galvojama, kad verčiau jį nugriauti ir ant likusių pamatų pastatyti naują. Ir tai suprantama, nes kad ir nedidelio seno namo rekonstrukcija yra brangi. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija informuoja, kokiais atvejais, perstatant seną namą, kai nekeičiami buvusio namo matmenys, reikia gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD).

Nusipirkus nedidelį seną namą dažnai galvojama, kad verčiau jį nugriauti ir ant likusių pamatų pastatyti naują.<br>Statybų inspekcijos nuotr.
Nusipirkus nedidelį seną namą dažnai galvojama, kad verčiau jį nugriauti ir ant likusių pamatų pastatyti naują.<br>Statybų inspekcijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 9:57 AM

Taigi pirmas žingsnis prieš pradedant griauti seną namą – išsiaiškinti, ar namas įregistruotas Nekilnojamojo turto registre (NTR). Naujo statinio statyba toje pačioje vietoje galima tuo atveju, jeigu esamas statinys būtų nugriautas (statinys laikomas visiškai sugriuvusiu, sunaikintu ar nugriautu, jei jo konstrukcijų nelikę, arba likę tik po žemės paviršiumi giliau kaip 0,5 m esančios laikančiosios konstrukcijos) ir išregistruotas iš NTR.

Naujo gyvenamojo namo statybai privalomas SLD, kurį išduoda savivaldybės administracija, statytojui pateikus Statybos statymo 27 straipsnio 5 dalyje nurodytus dokumentus (bendruoju atveju), iš kurių vienas – statinio projektas. Taip pat svarbu įsitikinti, kad naujo pastato statyba senojo pastato vietoje yra galima pagal galiojančius teisės aktus.

Jeigu ant seno namo, įregistruoto NTR, paliktų pamatų (t. y. pagal pirmiau nurodytus požymius statinys nelaikytinas nugriautu) statinys perstatomas pakeičiant bet kurias laikančiąsias konstrukcijas kitomis laikančiomis konstrukcijomis, įrengiant naujas laikančiąsias konstrukcijas, pašalinant dalį esamų laikančiųjų konstrukcijų ir dėl to pasikeis (padidės, sumažės) bet kurie statinio išorės matmenys (ilgis, plotis, aukštis, skersmuo ir pan.), tokie statybos darbai bus priskiriami statinio rekonstravimui. Pažymėtina, kad neypatingojo pastato – gyvenamojo namo – rekonstravimui visais atvejais privaloma gauti SLD.

Norint atlikti neypatingojo pastato – gyvenamojo namo – kapitalinio remonto darbus, SLD neprivalomas, jei namas nėra kultūros paveldo statinys. Kai SLD neprivalomas, kapitalinio remonto projektas gali būti rengiamas, jei to pageidauja statytojas.

Atlikti namo kapitalinio remonto darbai būtų užbaigiami statytojui surašius deklaraciją apie statybos užbaigimą. Užpildyta deklaracija kartu su statinio kadastro duomenų byla turi būti pateikta kadastro duomenų tvarkytojui kadastro duomenų atnaujinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.