Nors sprok iš pykčio: jaunesni gyventojai įkalbėjo senjorus daugiabutį renovuoti, o dabar negali pažiūrėti jiems į akis

Patogiau gyventi norėję vieno Kauno daugiabučio gyventojai sunkiai, bet sutarė, kad namas būtų atnaujintas. Tačiau žmonės nesitikėjo, kad prasidėjus šildymo sezonui jų būstuose net radiatorių nebus. Liūdina ir kiti namą atnaujinančios įmonės darbai.

V.B. gyvena antrame aukšte. Iš pirmo aukšto į jos butą atvesti tik vamzdžiai – radiatorių dar nėra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.B. gyvena antrame aukšte. Iš pirmo aukšto į jos butą atvesti tik vamzdžiai – radiatorių dar nėra.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kieme paliktos stirtos naujų langų. Jei kas nors už jų užklius, gali sulaužyti ar sudaužyti, nes šio turto, už kurį gyventojai mokės, niekas nesaugo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kieme paliktos stirtos naujų langų. Jei kas nors už jų užklius, gali sulaužyti ar sudaužyti, nes šio turto, už kurį gyventojai mokės, niekas nesaugo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sąjungos aikštės 4-ojo daugiabučio atnaujinimo darbai prasidėjo pavasarį, bet daugybė jų iki šiol neatlikta, darbininkų gyventojai nematė jau kelias savaites.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sąjungos aikštės 4-ojo daugiabučio atnaujinimo darbai prasidėjo pavasarį, bet daugybė jų iki šiol neatlikta, darbininkų gyventojai nematė jau kelias savaites.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Senjorė A.Kuklerienė savo trijų kambarių butą šildo elektriniu radiatoriumi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Senjorė A.Kuklerienė savo trijų kambarių butą šildo elektriniu radiatoriumi.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 6:10 AM, atnaujinta Oct 11, 2021, 2:05 PM

Svajonė gyventi atnaujintame būste kauniečiams neretai tampa tikru kantrybės išbandymu.

Vilijampolėje, Sąjungos aikštėje, esantis 4 numeriu pažymėtas daugiabutis buvo pradėtas renovuoti kovo pradžioje. Pasak gyventojų, darbai vyko vangiai ir iki šildymo sezono pradžios atnaujinti šildymo sistemos name nespėta.

Gyventojai nežino, kada šiluma į jų butus bus pradėta tiekti, todėl svarsto, ką reikės daryti, kai užklups šalčiai.

Daugiabutį prižiūrinti įmonė taip pat nepatenkinta daugiabučio atnaujinimo darbus atliekančios bendrovės darbais, bet stengiasi padėti gyventojams.

Verslininkai tikino, kad šildymas daugiabutį pasieks mėnesio pabaigoje, nors mažai kas tuo tiki.

Senjorus įtikinti pavyko

Sąjungos aikštės 4-asis trijų aukštų daugiabutis buvo pastatytas 1957 metais. Jame yra 18 butų.

Dalyje butų gyvena senjorai, bet yra įsikūrusios ir jaunos šeimos su mažais vaikais.

Viena jaunų šio namo gyventojų, V. B. (pavardė redakcijai žinoma), neslėpė, jog labai norėjo, kad namas būtų atnaujintas.

„Vyresni kaimynai renovacijai priešinosi, bet mes juos įkalbėjome.

Kai vyko balsavimas, vos vieno balso persvara pavyko pasiekti, kad namo renovacijai būtų pritarta“, – pasakojo moteris.

Namą prižiūrinčios įmonės „Mano BŪSTAS“ atstovai darbams atlikti pasamdė bendrovę „Gersta“.

V. B. prisiminė, kad darbai prasidėjo kovo mėnesį. Tačiau gyventojų tai nenudžiugino – darbininkai dirbo ne kiekvieną dieną, o su pertraukomis.

Pasak kaunietės, darbų nuo pavasario buvo atlikta mažai. Nuplėštas senas stogas, bet naujas neužklotas. Apšiltinimo medžiagomis uždengta tik dalis namo fasado sienų. Prie namo stovi stirtos likimo valiai paliktų naujų langų.

„Darbininkai išardė ir senus radiatorius, o naujus sumontavo ne visur – tik dalyje butų.

Gyvename antrame aukšte. Iš pirmo aukšto į mūsų butą atvesti tik vamzdžiai.

Artėjant šildymo sezonui ėmėme nerimauti, ar darbai bus atlikti ir butai bus šildomi.

Pastarąsias dvi savaites darbininkų nematyti, todėl nežinome, kada darbai vėl bus atnaujinti“, – nerimavo moteris.

Dalijo elektrinius šildytuvus

V. B. džiaugėsi, kad bent „Mano BŪSTO“ atstovai gyventojams bando padėti.

Prieš savaitę į kiekvieną butą buvo atvežti ir elektriniai tepaliniai radiatoriai.

„Gerai, kad spalio pradžioje buvo šiltos dienos ir saulė didžiausią kambarį prišildydavo, be to, ir šildytuvas nuolat veikė.

Auginame du – 4 mėnesių ir 4 metų – vaikus. Jei normalaus šildymo nebus ir tada, kai labai atvės, teks kraustytis pas vyro tėvus į Jonavos rajoną. Vyresnis vaikas negalės lankyti darželio Kaune“, – guodėsi  moteris.

Taip pat ji prisipažino, kad jai dabar gėda į akis pažvelgti vyresniems kaimynams.

„Jie namo renovacijos nenorėjo, o mes juos įkalbėjome. Dabar visi jaučiamės įkliuvę į statybininkų pinkles ir dėl to man labai gėda“, – kalbėjo moteris.

Nauji langai riogso kieme

Kita namo gyventoja Audronė sakė, kad bute įsikūrusi drauge su senute motina. Kai gavo šildytuvą, jį pastatė jos kambaryje, nes senolei šilumos reikia labiau.

Daugiabučio gyventoja labai piktinosi ir tuo, kad statybininkai subjaurojo namo aplinką, netvarkingai laiko renovacijai skirtas medžiagas.

Kieme ir net prie gatvės paliktos stirtos naujų langų. Jei kas nors už jų užklius, gali sulaužyti ar sudaužyti, nes šio turto, už kurį gyventojai mokės, niekas nesaugo.

Nebaigtame atnaujinti daugiabutyje gyvena ir Adelė Kuklerienė. Ji įsikūrusi pirmame aukšte, trijų kambarių bute. Jame radiatoriai jau įrengti, bet paskelbus šildymo sezoną Kaune šilti dar nepradėjo.

Vonioje seną radiatorių statybininkai taip pat nuardė, žadėjo įrengti naują elektrinį, bet to dar nepadarė.

„Kai namą administruojančios bendrovės atstovai dalijo elektrinius šildytuvus, buvo žadama, kad gyventojams mokėti už sunaudotą elektros energiją nereikės. Bent tokia paguoda“, – kalbėjo moteris.

A.Kuklerienė skundėsi ir dėl to, kad šaltis į jos butą veržiasi iš rūsio.

Tačiau kaunietė labiau bijo nelaimės.

„Ant rūsio durų kabėjo spyna. Pradėję naujinti namą darbininkai ją numušė, kad galėtų bet kada patekti į patalpas.

Kai darbai nutrūko, durys taip ir liko be užrakto. Mūsų rūsiai vienas nuo kito atskirti medinėmis pertvaromis. Kad ten įlįs ir pernakvos koks benamis, negaila. Bet jei kiltų gaisras, supleškėtų visas namas“, – nuogąstavo senjorė.

Nepaliks likimo valiai

Bendrovės „Mano BŪSTAS“ komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis patikino, kad jie taip pat nėra patenkinti bendrovės „Gersta“ darbais.

„Mes gyventojams stengiamės padėti ir nepalikome jų likimo valiai. Jiems buvo išdalinti šildytuvai. Vis dėlto už darbų atlikimą atsakingi rangovai. Juos raginame darbus atlikti laiku“, – sakė P.Ugianskis.

Taip pat „Mano BŪSTO“ atstovas teigė, jog iš statybų bendrovės reikalaus, kad gyventojams būtų atlygintos išlaidos, kurių bus dėl to, kad jie namus šildosi elektriniais šildytuvais.

„Jei prireiks, šių išlaidų atlyginimo iš statybų bendrovės reikalausime ir teisinėmis priemonėmis“, – patikino P.Ugianskis.

Žada sugrįžti ir tęsti renovacijos darbus

Justinas Pakalniškis

Bendrovės „Gersta“ vadovas

„Mūsų įmonė atnaujina nemažai pastatų, bet pirmą kartą susiklostė tokia situacija, kad užsakyti radiatoriai į Lietuvą keliauja net 4–5 mėnesius.

Mes nupirkome naujus šildytuvus ir jie buvo išdalinti gyventojams. Apie tai, kad mokėsime už jų sunaudotą elektros energiją, kalbos nebuvo.

Gyventojai negaus sąskaitų už šildymą, todėl suma už sunaudotą elektros energiją neturėtų labai skirtis nuo tos, jei mokėtų už centralizuotai tiekiamą šilumą.

Jau kitą savaitę darbininkai grįš į atnaujinamą namą ir šildymo sistema bus sutvarkyta iki šio mėnesio pabaigos.

Visi kiti darbai taip pat bus baigti, kaip numatyta, – iki kitų metų kovo mėnesio.“

Per kiauras lubas gyventojai matė dangų

M.Riomerio gatvės 25-ojo daugiabučio, kurį prižiūri „Būsto valda“, gyventojai taip pat susidūrė su panašiomis problemomis.

2014 metais šio keturių aukštų namo, kuriame yra 16 butų, savininkai džiaugėsi, kad bus atliktas jų namo atnaujinimas. Bet darbai prasidėjo tik praėjus daugiau nei metams.

Gyventojai skundėsi, kad darbai buvo atliekami lėtai, su jais niekas nesiskaitė. Kai kurie būstai dėl statybininkų kaltės virto sandėliais – pusmetį koridoriuose riogsojo plytos.

Viename bute statybininkai nuo vonios kambario sienos nuplėšė plyteles, išgriovė maždaug pusės metro pločio ir 30 centimetrų gylio angą nuo grindų iki lubų. Plytas sukrovė koridoriuje, žadėjo, kad per kelias dienas viską sutvarkys, pakeis šalto vandens stovą, gražiai vėl užmūrys, užtinkuos.

Bet nieko panašaus neįvyko, gyventojas pusę metų buvo maitinamas pažadais. Nebuvo pakeistas vamzdis, praleidžiantis vandenį, nepasirūpinta apdaila. Žmogus negalėjo naudotis tualeto bakeliu – atlikęs gamtinius reikalus vandenį nupildavo dubeniu.

Kadangi butas viršutiniame aukšte, išgriovus skylę vonioje gyventojas matė dangų. Žiemą į būsto vidų plūdo šaltis.

Šildymo sistemos atnaujinimas gyventojams kainavo ypač daug nervų. Jį atliko rangovo pasamdyta įmonė „Orlista“. Nupjovus senus radiatorius darbai sustojo. Įmonė skundėsi, kad jiems nemoka rangovai.

Šildymas po ilgų raginimų buvo įjungtas tik spalio pabaigoje.

Gyventojams krito į akis mažas darbininkų skaičius ir dažna jų kaita: visame daugiabutyje dirbdavo vos po du žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.