Mokate už šildymą Kaune brangiausiai? Išeitis yra, tačiau ne visi gyventojai nori ką nors keisti

Senuose ir neatnaujintuose daugiabučiuose gyvenantys kauniečiai kas rudenį dejuoja, kad vėl teks brangiai mokėti už šildymą. Tačiau ką nors keisti nori ne visi.

Šio A.Stulginskio gatvės daugiabučio gyventojai už šildymą kasmet moka brangiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šio A.Stulginskio gatvės daugiabučio gyventojai už šildymą kasmet moka brangiai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2021, 10:23 PM

Praėjusią žiemą už šildymą labai brangiai mokėjo Vilijampolėje esančio A.Stulginskio gatvės 56-ojo namo gyventojai. Už kvadratinį metrą ploto jie vidutiniškai paklodavo po 1,19 euro.

Šio namo gyventoja Rasa pasakojo, kad keturių butų namas statytas 1936 metais. Jo patalpų lubos aukštos, šildymo įranga name labai sena.

„Šildymo sąskaitos didelės. Pakeitėme butų langus, lauko duris, bet reikėtų atnaujinti šildymo sistemą. Namą prižiūrinčios įmonės Kauno butų ūkio atstovai apskaičiavo, kad tai kainuotų 6 tūkstančius eurų. Tiek pinigų gyventojai mokėti nenori“, – kalbėjo kaunietė.

Sąjungos aikštėje esančio 13-ojo daugiabučio gyventojai praėjusį šildymo sezoną už 1 kvadratinio metro ploto šildymą vidutiniškai mokėjo 0,88 euro. Šis trijų aukštų namas, kuriame yra 12 butų, statytas 1957 metais. Jį taip pat administruoja Kauno butų ūkis.

Namas nėra atnaujintas. Gyventojai pakeitė tik savo butų langus, o laiptinėse liko seni, koridoriuose šyla senoki radiatoriai.

Šio namo gyventoja Aida sakė žinanti, kad kiti moka mažiau, bet jos kaimynai nieko keisti nenori.

Namo gyventojas Algis tvirtino, kad moka tiek, kiek parašyta sąskaitoje, ir jam neatrodo, jog šildymas kainuoja labai brangiai.

Ne vienus metus rekordiškai daug už šildymą mokėdavo Senamiestyje esančio A.Jakšto gatvės 8-ojo namo gyventojai. 2017–2018 metų šildymo sezonu už kvadratinio metro ploto šildymą tekdavo pakloti po 1,71 euro.

Praėjusį sezoną jie jau mokėjo vidutiniškai po 0,65 euro už kvadratinį metrą.

Šildymo sąskaitų problemą gyventojai sprendė pasisamdę kelių namų butų savininkų bendrijoms vadovaujantį kaunietį Giedrių Šatkauską.

„Šiame name yra 8 butai. Virš jų – nesandari vėjų perpučiama palėpė, iš kurios po butus buvo išvedžioti vamzdžiai. Pakeitus šią keistą sistemą, vamzdžių palėpėje neliko, butuose vamzdžiai ir radiatoriai taip pat buvo pakeisti“, – sakė G.Šatkauskas.

Atnaujinti šildymo sistemą kiekvieno buto gyventojams kainavo po 3 tūkstančius eurų.

Kompleksinių darbų dažnai atsisako

Danutė Razgūnienė

Kauno butų ūkio administravimo direktorė

„Daugiabučio A.Stulginskio g. 56 gyventojams buvo siūlomi šilumos punkto atnaujinimo darbai, tačiau gyventojai jų atsisakė.

Sąjungos aikštės 13-ajame name atlikti šildymo ir karšto vandens sistemos remonto darbai: įrengtas naujas cirkuliacinis siurblys, naujas šilumokaitis, šildymo sklendės, pakeista dalis vamzdynų.

Norint svariai sumažinti šildymo sąskaitas, palaikyti komfortišką temperatūrą butuose ir pagerinti gyvenimo kokybę, daugiabučius reikia modernizuoti kompleksiškai. Bet dažnai dauguma gyventojų tam nepritaria.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.