Atskleidė schemą, kaip NT plėtotojai pasisavina pirkėjų pinigus ir palieka juos be nieko

Sudarėte preliminarią turto pirkimo-pardavimo sutartį ir galvojate, kad galite jaustis saugūs, tikėdamiesi netrukus sudaryti notarinę sutartį? Mintyse jau įsivaizduojate gyvenimą naujuose, išsvajotuose namuose? Anaiptol! LTnews.lt skaitytojų patirtis atskleidžia kiek kitokią realybę. Rinkoje vyrauja tendencija, kai nekilnojamojo turto vystytojai taip ir nesudaro pagrindinių sutarčių bei neatlygintinai pasinaudoja pirkėjų sumokėtais pinigais, kaip užstatu už ketinamą įsigyti nekilnojamąjį turtą.

Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>lrytas.lt montažas
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>lrytas.lt montažas
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Pastatas, kurį buvo siekiama parduoti už 4 mln. Lt.<br>Stopkadras
Pastatas, kurį buvo siekiama parduoti už 4 mln. Lt.<br>Stopkadras
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Vilniuje, Giedraičių g., vystomas „WOW City“ projektas.<br>LTnews.lt nuotrauka
Daugiau nuotraukų (5)

www.LTnews.lt

Oct 20, 2021, 3:00 PM, atnaujinta Oct 20, 2021, 3:03 PM

Šį kartą kalbėsime apie Vilniuje, Giedraičių g., vystomą „WOW City“ projektą. LTnews.lt atliktas žurnalistinis tyrimas vertas ne tik detektyvo, bet ir tam tikrų valstybinių institucijų susidomėjimo.

Skandalingos istorijos dar nuo 2014 metų

Giedraičių g. 60A atžvilgiu, pirminis planas buvo kiek kitoks. Internete galima aptikti informacijos, jog dar 2013 metais UAB „Gileon“, įsigijusi seną pastatą už 1 mln. 350 tūkst. Lt, 2014 metais šį ketino parduoti Vilniaus miesto savivaldybei už 4 mln. Lt. Pasak tuo metu buvusio Vilniaus miesto savivaldybės mero A. Zuoko, nustatant sutarties kainą, jis rėmėsi nekilnojamojo turto vertinimu.

Svarbu paminėti ir tai, kad 2014 m. liepos mėn. 22 d. Registrų centro duomenimis, šis turtas buvo vertas vos 1 mln. 487 tūkst. 916 Lt. Savivaldybė minėtose patalpose ketino įrengti vaikų darželį. Sulaukus Vilniaus apygardos prokuratūros dėmesio dėl nepagrįstai didelės sandorio kainos, sutartis tarp UAB „Gileon“ ir Vilniaus miesto savivaldybės taip ir nebuvo sudaryta.

Pastatas, kurį buvo siekiama parduoti už 4 mln. Lt Nesudarius ypač vertingo sandorio, UAB „Gileon“ ėmėsi plano B – nugriauti nuomojamam sklype esantį seną pastatą ir šioje vietoje pastatyti daugiabutį.

Objekte buvo vystomi du identiški projektai. Pirmuoju projektu pastatytas namas Giedraičių g. 60B. Nors tuometiniai vystytojai UAB „Mortaga“ 2016 m. birželio mėn. 8 d. buvo išduotas viešbučių paskirties pastato statybą leidžiantis leidimas Nr. LNS-01-160608-00465, tačiau viešai vystytojas skelbė apie gyvenamųjų namų komplekso statybos darbus. Dėl šio projekto 2017 metais Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas įvertinti, ar veiksmai, kai pagal savivaldybės išduotus leidimus statyboms pastatomi negyvenamosios paskirties pastatai, tačiau juose esančios patalpos parduodamos kaip butai, nepažeidžia viešojo intereso.

Besikeičiantys vystytojai ir šimtatūkstantinės skolos

Šioje istorijoje figūruoja nemažai įmonių, tačiau, bandant aiškintis tarp šių įmonių galimai esamas sąsajas, žvilgsnis krypsta į pagrindinę, dažnai kitų, šiame straipsnyje minimų įmonių akcininkę ir savininkę UAB „Financial Figures“.

Taigi, nuo pat pradžių apie „WOW City“ projektą ir du daugiabučius namus. Pirmoji šio projekto vystytoja – BUAB „Magum“. Įmonei iškėlus bankroto bylą, atsirado dar viena vystytoja – UAB „Mortaga“. Vėliau ši įmonė pakeitė pavadinimą į UAB „Tosepvymė“. Vienintelė UAB „Tosepvymė“ akcininkė buvo jau ankščiau minėta UAB „Financial Figures“. 2019 metais UAB „Financial Figures“ dukterinę įmonę UAB „Tosepvymė“ skubiai perleido dovanojimu pagrindu Jungtinėje Karalystėje įsteigtai įmonei.

Toks veiksmas atliktas iš karto po to, kai VMI nutraukė mokestinės paskolos sutartį ir teismas šios įmonės skundą atmetė. Tokio sandorio „pagalba“ UAB „Tosepvymė“ liko nesumokėjusi valstybei apie 1 mln. Eur mokesčių. Kaip dar viena „WOW City“ projekto vystytoja atsirado UAB „Gileon“, 2019 metais įmonė pakeitė pavadinimą į UAB „Eksilabirus“. Tuo ši istorija nesibaigia, šiandien dienai oficiali ir vienintelė „WOW City“ projekto vystytoja ir savininkė yra UAB „Rentasa“. Gausa skirtingų įmonių, ne ką mažiau nukentėjusiųjų, o kalbame tik apie vieną – „WOW City“ projektą ir du šio projekto namus: Giedraičių g. 60B ir Giedraičių g. 60A.

Projekto vystytojas įtarimų nesukėlė, neigiamos viešos informacijos nebuvo

Kaip ir daugelis būsimų nekilnojamojo turto pirkėjų, tiek Pranas, tiek Jokūbas (redakcijai vardai ir pavardės yra žinomi) skelbimus apie parduodamus butus aptiko internete. Mažaaukštė statyba, uždaras kiemas, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė – puiki vieta gyvenimui. Vystomas projektas pagal lokaciją, pateiktus butų suplanavimus atitiko Prano ir Jokūbo lūkesčius būsimiems namams.

Sudarius preliminarias butų pirkimo-pardavimo sutartis, UAB „Eksilabirus“ įsipareigojo projekto statybas užbaigti iki 2020 metų antrojo ketvirčio. Pirkėjai savo lėšomis samdė dizainerius, derino įvairius darbus su vystytojo paskirtais rangovais. UAB „Eksilabirus“ apie butuose atliekamus įrengimo, pagerinimo darbus žinojo ir tokiems darbams „uždegė žalią šviesą“. Nors projekto oficialus vystytojas buvo UAB „Eksilabirus“, dalis einamųjų darbų, mokėjimų klausimų ir kt. buvo derinama su UAB „Financial Figures“ darbuotojais, įmone, kuri yra UAB „Eksilabirus“ 100 proc. akcininkė.

Nuolatiniai trikdžiai sudaryti pagrindines sutartis ir vystytojo pažadai

Pasak UAB „Eksilabirus“, statybos darbai nuolat buvo vykdomi, o vėlavimą lėmė įvairūs reiškiniai: iš pradžių statybų brokas, vėliau – pasiteisinimas dėl notarinių sutarčių nesudarymo buvo UAB „Eksilabirus“ turto areštas ir teisminiai ginčai su „WOW City“ projekto statytojais. Tad, nors preliminarių butų pirkimo-pardavimo sutarčių terminai buvo suėję, faktiškai minėtos sutartys galiojo. Ir toliau vyko įvairių veiksmų derinimai tarp vystytojo įgaliotų asmenų bei nekilnojamojo turto pirkėjų.

Vis dėlto, 2020 m. gruodžio mėnesį nekilnojamojo turto pirkėjai iš UAB „Financial Figures“ gavo pranešimus, kad UAB „Eksilabirus“ visą valdomą nekilnojamąjį „WOW City“ projekto turtą pardavė kitai bendrovei. Avansiniai mokėjimai nekilnojamojo turto pirkėjams buvo grąžinti su tam tikromis sąlygomis: be sutartinių baudų ar delspinigių, įpareigojant nekilnojamojo turto pirkėjus neskleisti jokios informacijos apie „WOW City“ projektą ir su šiuo projektu susijusias įmones, asmenis. Didžiąją dalį avansinių mokėjimų grąžinimų atliko ne UAB „Eksilabirus“, bet straipsnyje dažnai minima UAB „Financial Figures“.

Skubotas finansuotojo pasikeitimas

Ilgą laiką WOW City projekto finansuotojas buvo BIGBANK AS filialas. Nors projekto baigtumo terminai vėlavo, LTnews.lt redakcijos duomenis, BIGBANK AS filialas kredito sutarties nenutraukė. Atvirkščiai, kreditoriaus pasikeitimas buvo inicijuotas UAB „Eksilabirus“ pageidavimu.

Pasikeitus „WOW City“ projekto finansuotojui ir šiuo tapus Estijoje registruotai kompanijai „Experiod Osauging“, UAB „Eksilabirus“ neva gavo pretenziją dėl vienašalio kredito sutarties nutraukimo, skolos grąžinimo, išieškojimo pagal hipotekos sandorį ir įspėjimo apie bankroto bylos iškėlimą. Šį pranešimą pasirašė kreditoriaus įgaliotas asmuo Edvardas Mikolajūnas, ne kas kitas, o UAB „Rentasa“ direktorius, naujosios „WOW City“ projekto vystytojos ir savininkės vadovas. Po kreditoriaus pasikeitimo, naujasis kreditorius skubiai vienašališkai nutraukė sutartį ir pareikalavo iki 2020 m. gruodžio mėn. 10 d. sumokėti visą kredito sumą. Tokiu pagrindu UAB „Eksilabirus“ atsirado būtinybė skubiai parduoti nekilnojamąjį turtą.

Apie ketinimą parduoti nekilnojamąjį turtą pirkėjų neinformavo

Apie tai, kad ketinama parduoti nekilnojamąjį turtą nei UAB „Eksilabirus“, nei UAB „Financial Figures“ viešai neskelbė, apie tokį sprendimą nebuvo informuoti ir nekilnojamojo turto pirkėjai. Taip pat neatsižvelgta į tai, kad parduodant nekilnojamąjį turtą esamiems pirkėjams, kurių preliminarios sutartys faktiškai galiojo, būtų gauta kur kas daugiau pajamų nei 1,1669 mln. Eur.

2020 m. gruodžio mėn. 04 d. buvo sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis tarp UAB „Eksilabirus“ ir UAB „Rentasa“, šią patvirtino Vilniaus miesto 30-ojo notarų biuro notaras Mindaugas Sipavičius. Sandorio vertė – 1,669 mln. Eur. Vertė nustatyta remiantis UAB „Verslavita“ atlikta nekilnojamojo turto ataskaita Nr. VN-20369, neatsižvelgiant į tai, kad parduodamo turto rinkos kaina tuo metu buvo ženkliai didesnė. Naujasis „WOW City'' projekto finansuotojas, Estijos kompanija „Experiod Osauging“, atsižvelgdama į UAB „Eksilabirus“ prašymą, pateikė sutinką dėl nekilnojamojo turto pardavimo, nors „Experiod Osauging“ reikalavimo suma siekė daugiau nei 2,6 mln. Eur, o turtas parduotas vos už 1,669 mln. Eur. Tokiu būdu UAB „Eksilabirus“ turimas „WOW City“ projekto turtas, su vystytojo teisėmis ir pareigomis perleistas UAB „Rentasa“, įmonei, kuri neturėjo jokių finansinių galimybių įsigyti tokio dydžio turtui. Visas nekilnojamas turtas perleistas iš karto, nors mokėjimo fakto už parduodamą turtą nebuvo. Pagal pirkimo-pardavimo sutartį, UAB „Rentasa“ įsipareigojo iki 2020 m. gruodžio mėn. 20 d. 1,669 mln. eurų pervesti į naujojo kreditoriaus nurodytą Paysera hipotekos sąskaitą.

Dar rugsėjo mėnesį LTnews.lt redakcija kreipėsi į Vilniaus miesto 30 notarų biurą. Taip ir nesulaukus atsakymo, kreiptasi į Lietuvos notarų rūmus. Pateiktame atsakyme rašoma: „Notariškai patvirtintas sandoris gina visų jo šalių interesus. Tais atvejais, kai už perleidžiamą turtą nėra atsiskaitoma iš karto (taip nutinka dažnai, nes, pvz., pirkėjui būtina turtą įkeisti, gauti banko paskolą, ir pan.), notaras sutartyje numato atidėto mokėjimo tvarką ir sąlygas.

Pirkėjas įgyja teisę visiškai disponuoti turtu tik pilnai įvykdęs mokėjimo įsipareigojimus“. Galima daryti išvadą, kad notaras negalėjo perleisti UAB „Rentasa“ ketinamo įsigyti nekilnojamojo turto tol, kol neįvykdomos visos sutarties sąlygos, t. y. neatsiskaitoma už perkamą turtą.

Turtą įsigijo įmonė, neturėjusi finansinių galimybių

2020 metais UAB „Rentasa“ dirbo nuostolingai, turėjo beveik 16 tūkst. Eur nuostolį. Vertinant finansinius dokumentus, „WOW City“ nekilnojamąjį turtą įsigijo kaip prekes, skirtas perpardavimui, dėl ko visas perleistas turtas priskiriamas prie trumpalaikio turto.

Kyla pagrįstas klausimas: kokiu būdu UAB „Rentasa“ įsigijo nekilnojamojo turto už 1,669 mln. Eur, kai šios įmonės sąskaitose buvo minusas? Iš tikrųjų ši įmonė už perleistą nekilnojamąjį turtą taip ir nesumokėjo. WOW City projekte pardavinėjamas nekilnojamas turtas yra įkeistas iki šiol.

Nuostolingas sandoris, lėmęs restruktūrizacijos bylą

2021 metais UAB „Eksilabirus“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo. Kreipimosi motyvas – nuostolingas „WOW City“ projektas. Teismas pareiškėjo prašymą patenkino.

Naujausiais duomenis, teismui jau pateiktas UAB „Eksilabirus“ kreditorių sąrašas. Paaiškėjo, kad pagrindiniai restruktūrizuojamos įmonės kreditoriai yra: UAB „Financial Figures“, Experiod Osauging, UAB „Rentasa“, UAB „Reltina“. Skolos valstybei siekia 330 tūkst. Eur. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad nurodytos įmonės nuspręs,“' koks bus UAB „Eksilabirus“ likimas.

Šiuo metu aruodas.lt svetainėje galite rasti „WOW City“ projekte parduodamų butų skelbimus. Tik vienas skirtumas – tie patys butai parduodami kur kas brangiau. Pavyzdžiui, jeigu 2019 metais 2-3 kambarių butą pirkėjai turėjo įsigyti už maždaug 100 tūkst. Eur, dabar tą patį butą turite galimybę įsigyti nei už daug, nei už mažai – maždaug 150 tūkst. Eur ir dar brangiau. Jeigu automobilio stovėjimo vieta 2019 metais kainavo 10 tūkst. Eur, šiandien tą pačią vietą įsigysite už 15 tūkst. Eur.

Visi šios istorijos dalyviai atsivėrė tylos siena, į redakcijos pateiktus klausimus taip ir neatsakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.