Už nukirstus tris medžius Vilniuje R. Šimašius pagrasino įspūdingomis baudomis, tačiau statytojai dėl to ramūs

Statybos sostinėje, ypač senuosiuose mikrorajonuose, neretai tampa gyventojų ir verslininkų nesutarimų priežastimi, ypač jei prireikia kirsti medžius. Vilniaus meras socialiniame tinkle paskelbė gavęs informacijos, jog NT plėtotojas „Rewo“ projekte „Skvero namai“ Ševčenkos g. nelegaliai iškirto greta bendrovei priklausiusio sklypo augusius kelis brandžius medžius: tuopą, beržą, kaštoną.

Projektas „Skvero namai“.<br>Vizual.
Projektas „Skvero namai“.<br>Vizual.
Projektas „Skvero namai“.<br>Vizual.
Projektas „Skvero namai“.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-11 16:46, atnaujinta 2022-01-11 17:03

„Nežinau, ką galvojo įmonė iškirsdama medžius netgi ne savo sklype, bet jai tai nesibaigs gerai. Jei įmonei brangi jos reputacija, tai ji turės ne tik sumokėti solidžią baudą, kurios dydį dar skaičiuojame, bet ir savo nuožiūra papildomai pasodinti bent 1000 medžių Vilniuje“, – ryte socialiniame tinkle rašė sostinės meras.

Po kurio laiko jis patikslino sužinojęs, jog gretimas sklypas, kuriame nukirsti trys medžiai, valstybinis, tad pradėtos konsultacijos su Nacionaline žemės tarnyba ir Aplinkos ministerija, kad šios institucijos iškeltų ir civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo. Savivaldybės administracija įvertino situaciją, ar šis svetimo turto sunaikinimas neužtraukia ir baudžiamosios atsakomybės.

„Suskaičiavome padarytą žalą dėl nupjautų trijų medžių. Nacionaliniai teisės aktai šiuo atveju numato juokingai mažą 3006 eurų žalą – tokia ir būtų išieškoma bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje, bet ne Vilniuje. Pagal mano inicijuotą ir Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintą tvarką, Vilniaus miesto biologiniam turtui padaryta 117 359 eurų žala (paprastasis kaštonas 51 cm skersmens – 31 591 eurų, balzaminė tuopa 97 cm skersmens – 59915 eurų, kapotasis beržas 42 cm skersmens – 25 942 eurų). Aišku, ji niekada neatperka nupjautų medžių, ypač šalia gyvenantiems, bet jau adekvatesnė.

Žinome, kad mūsų tvarka daliai vystytojų nepatinka, ir jie ją bando ginčyti teismuose. Tikiuosi, tie ginčijimai nebus sėkmingi. Tikiuosi, kad ir nacionaliniai teisės aktai, kaip mes ir siūlėme, pasivys Vilniaus kartelę“, – komentavo sostinės meras.

Bendrovė REWO patvirtino sulaukusi daug klausimų dėl pašalintų medžių, vykdant „Skvero namų“ statybos darbus Vilniuje, Naujamiestyje. Bendrovės vadovas Edvinas Malevskis išplatino viešą komentarą, kuriame plačiau pakomentavo ne itin malonią situaciją. 

„Esame pasiruošę atsakingai aptarti bei išdiskutuoti susidariusią situaciją su visomis reikalingomis interesų grupėmis, bet jaučiame ir pareigą pradžiai pakomentuoti technines atliktų veiksmų aplinkybes, bei kodėl tie veiksmai buvo atlikti.

Komentarą norėčiau pradėti nuo atsakymo į klausimą: kas pagal Statybų įstatymą ir sveiką protą yra atsakingas už saugumą statybvietėje? Atsakymas – statytojas.

Šie, visiškai greta sklypo, kuriame statomi „Skvero namai“, esantys medžiai faktiškai buvo tame sklype. Jame buvo jų šaknys.

Medžių augimvietė atsidūrė statybų viduryje, tarp „Skvero namų“ ir automobilių stovėjimo aikštelės, kurią įsipareigojome įrengti greta esančių daugiabučių gyventojams.

Kilus dvejonių dėl trijų medžių – tuopos, kaštono ir beržo, kai jie ėmė svirti žemyn, metų pradžioje atlikome papildomą arboristinį jų vertinimą. 2022 m. sausio 6 d. gavome atestuoto arboristo perspėjimą, kad, pradėjus statyboms reikalingus grunto kasimo darbus, pablogėjo prie sankasos esančių medžių stabilumas. Jis informavo mus, kad gruntas yra nestabilus, didžiąją jo dalį sudaro smėlis. „Gruntui stipriai pakenkė ir gausūs krituliai, lietus. Tęsiant tolesnius kasimo darbus tuopos, kaštono ir beržo stabilumas gali būti kritinis, sustiprėjus šiaurinių krypčių vėjui medžiai gali išvirsti, o arboristinėmis priemonėmis padidinti medžių stabilumą galimybių nėra“, – buvo rašoma arboristo vertinime.

Šie medžiai bet kuriuo metu galėjo užvirsti ant gretimų namų, gyventojų statomų automobilių, žmonių arba į statybvietę. Jie ėmė grėsti vietos gyventojų ir namų saugumui. Sprendimas juos pašalinti buvo priimtas atsižvelgus į realią, eksperto įvertintą situaciją.

Pašalindami medžius mes pasielgėme atsakingai, siekdami užbėgti už akių galimai nelaimei. 2022 m. sausio 10 d. kreipėmės į Vilniaus savivaldybę pranešimu, kad šie medžiai turi būti pašalinti, siekiant išvengti tiesioginio pavojaus ir bet kokios realios grėsmės ir žalos tretiesiems asmenims ir jų turtui, taip pat esamiems aplinkiniams statiniams. Paprašėme, kad medžių šalinimo darbų stebėti atvyktų savivaldybės specialistai.

Vilniaus statybų istorijoje turime skaudžių pamokų, kai neįvertinus grunto pokyčių dėl statybų ir vandens, nukenčia žmonės, jų turtas ar pastatai“, – aiškino bendrovės vadovas.

Kad medžiai kelia pavojų, savivaldybei, kaip teigiama, pranešta dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Jau tada specialistai perspėjo, kad atlikus statybos darbus šiems medžiams neužteks augimvietės dydžio, dėl pačių medžių dydžio ir atstumo iki planuojamo pastato pamatų, bei šalia planuojamos automobilių stovėjimo aikštelės kaimynams. Tačiau savivaldybės nuomonė buvo, kad reikia stengtis juos išsaugoti. „Toliau tęsėme statybos darbus ir stengėmės šiuos medžius išsaugoti.

Besikeičiant oro sąlygoms ir atėjus atlydžiui, pietinės sklypo dalies birus gruntas pradėjo čiuožti, ir šie medžiai pasviro į kaimyninių daugiabučių pusę. Reaguodami į susiklosčiusią situaciją, kai medžiai tapo pavojingi ir baimindamiesi jų nuvirtimo įvykdėme šalinimo darbus.

Savo veiksmus atlikome pagal ekspertų rekomendacijas, siekėme saugumo aplinkiniams gyventojams ir jų turtui.

Esame pasiruošę atsakingai aptarti bei išdiskutuoti susidariusią situaciją su visomis reikalingomis interesų grupėmis, bendruomene, ekspertais, siekiant visapusio situacijos supratimo ir geriausio tolimesnės eigos lūkesčių aptarimo“, – teigė bendrovės direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.