Į gatvę išlindęs šimtametis pastatas tapo klaipėdiečių galvos skausmu: jau kelia pavojų net jų saugumui

Į Naująją Uosto gatvę Klaipėdoje išlindęs šimtametis namas jau seniai tapęs galvos skausmu – statinys ne tik trukdo, bet ir kelia pavojų saugiam eismui. Tačiau diskusijos, ką su juo daryti, nesibaigia.

Jau keliolika metų diskutuojama, ką daryti su namu Naujojoje Uosto gatvėje. Per tą laiką pastatas ėmė griūti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Jau keliolika metų diskutuojama, ką daryti su namu Naujojoje Uosto gatvėje. Per tą laiką pastatas ėmė griūti.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 6:58 PM

Avarinio pastato griauti negalima – neseniai jis įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Vadinasi, juo turėtų rūpintis Kultūros paveldo departamentas, kuris prižiūri daugybę panašių objektų, o pinigų tam trūksta.

Klaipėdos savivaldybė pasiūlė įtraukti pastatą į vietinės reikšmės objektų sąrašą ir tuomet juo rūpintis galėtų pati.

Penktuoju numeriu pažymėtas apleistas negyvenamas namas tiesiog išlindęs į Naujosios Uosto gatvės važiuojamąją dalį.

Ne vietoje atsidūręs statinys gąsdina automobilių vairuotojus, o dviratininkai ir pėstieji šioje vietoje daug metų tiesiog rizikuodavo gyvybe – šaligatvio čia nėra, todėl jie turėdavo eiti važiuojamąja kelio dalimi, pro šalį lekiančių mašinų spaudžiami prie sienos.

Daugiau kaip prieš trejus metus savivaldybės Saugaus eismo komisija nusprendė, kad namas trukdo eismui. Juo labiau kad šioje vietoje buvo numatyta įrengti pėsčiųjų ir dviratininkų taką.

Klaipėdos nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priėjo prie išvados, kad įtraukti šį 1898 metais statytą namą į saugomų objektų sąrašą nėra galimybės.

Tačiau po to sostinės paveldosaugininkai nusprendė, kad namo griauti nevalia. Mat jis stovi istorinėje valstybės saugomoje teritorijoje, vadinamajame Naujamiestyje.

Pastatas seniai yra avarinės būklės – prieš septyniolika metų iš jo išsikraustė paskutiniai gyventojai. Viduje perdangos supuvusios, lubose atsivėrusios skylės.

Klaipėdiečiai prirašė ne vieną skundą, kad nuo namo byra tinkas ir kyla pavojus gyvybei. Tuomet pastato savininkai apdengė jį žaliu tinklu.

Ieškodami išeities iš keblios situacijos savivaldybės specialistai svarstė šioje vietoje padaryti gatvės linkį. Tačiau kitapus gatvės stovi dar vienas apleistas istorinis pastatas – šimtametis buvęs Klaipėdos kalėjimas.

Liko pasirūpinti pėsčiųjų ir dviratininkų saugumu ir įrengti laikiną šaligatvį iš kitos namo pusės. Apėjus ar apvažiavus avarinį pastatą ratu vėl galima grįžti į Naująją Uosto gatvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?