Milijonus eurų kainavusių suoliukų Klaipėdoje istorija tęsiasi – prireikė kelių mėnesių, kad ištaisytų gėdingą klaidą

Už beveik beveik 11 mln. eurų prestižinėje Klaipėdos vietoje, šalia Biržos tilto esantį Danės skverą rekonstravusiai UAB „Plungės lagūna“ prireikė kelių mėnesių, kad būtų ištaisyta viena grubiausių kada nors uostamiesčio viešojoje erdvėje padarytų klaidų.

Nors juodo granito suoliukas atrodo jau tvarkingai su palikta 1990-ųjų data, jis vis dar užbarikaduotas statybinėmis tvoromis.<br>D.Nikitenkos nuotr.
Nors juodo granito suoliukas atrodo jau tvarkingai su palikta 1990-ųjų data, jis vis dar užbarikaduotas statybinėmis tvoromis.<br>D.Nikitenkos nuotr.
Kilus didžiuliam pasipiktinimui, bendrovės atstovai klaidą ištaisė tik dabar.<br>„Facebook“ nuotr.
Kilus didžiuliam pasipiktinimui, bendrovės atstovai klaidą ištaisė tik dabar.<br>„Facebook“ nuotr.
Nors juodo granito suoliukas atrodo jau tvarkingai su palikta 1990-ųjų data, jis vis dar užbarikaduotas statybinėmis tvoromis.<br>D.Nikitenkos nuotr.
Nors juodo granito suoliukas atrodo jau tvarkingai su palikta 1990-ųjų data, jis vis dar užbarikaduotas statybinėmis tvoromis.<br>D.Nikitenkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Denisas Nikitenka, ve.lt

Apr 3, 2022, 10:09 AM, atnaujinta Apr 3, 2022, 10:15 AM

Dar sausio mėnesį klaipėdiečiai, trindami akis ir tikrindami, ar nesivaidena, fiksavo improvizuotą ir prabangų juodo granito suoliuką su pritvirtintomis aukso raidėmis „NEPRIKLAUSOMYBĖ INDEPENDENCE 1990-2018“.

Kilus didžiuliam pasipiktinimui, ažiotažui visuomenėje Rietave registruotos ir rangos konkursą laimėjusios minėtos bendrovės atstovai klaidą ištaisė tik dabar: nupjovus dalį suoliuko buvo pritvirtinta nauja jo dalis be gėdingo, mūsų šalies Nepriklausomybę „palaidojusio“ 2018 m. skaičiaus.

Prilipdė naują

Turbūt niekam nė į galvą nešautų mintis, jog gavus valdišką užsakymą už nemenką 10,7 mln. eurų sumą įmanoma padaryti tokią klaidą, kuri užgoš visą kelių metų darbą ir triūsą rekonstruojant Danės skverą, dalį jos krantinių.

Minėtoje erdvėje yra suformuota istorinių, svarbių Klaipėdai įvykių ir datų alėja, kuri prasideda nuo „Arkos“ paminklo. Kovo 5-ąją demontavus statybines tvoras į naujutėlaitį skverą buvo įleisti žmonės, tad jis greitai tapo mėgiama pasivaikščiojimų vieta.

Istorinių įvykių alėja atlieka ir edukacinę funkciją, nes vienoje jos pusėje yra improvizuoti, juodo granito, banguoti luitai su svarbiausias epochas žyminčiomis datomis. Ant granitinių suoliukų galima ir prisėsti.

Taip rikiuojasi kelių metrų luitai su aukso raidžių užrašais „NEPRIKLAUSOMYBĖ INDEPENDENCE 1918/1923-1939“, „KARAS WAR 1939-1955“, „SOVIETINIS LAIKOTARPIS 1945-1990“. Paskutinis, arčiausiai vaikų žaidimo aikštelė esantis suoliukas – skirtas naujausiems laikams ir žymi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990 m.

Priešingoje kiekvieno suoliuko pusėje, geležinėse juostose su metalo graviūromis galima pasimokyti istorijos. Pavyzdžiui, atkarpoje, skirtoje tarpukariui, sužinoti, kad garsioji Pauliaus Lindenau laivų statykla (jos įspūdingasis elingas šalia kruizinių laivų terminalo išlikęs iki šiol) veiklą pradėjo 1919 m., 1925 m. pastatytas centrinis Klaipėdos stadionas, 1933 m. Klaipėdoje gyveno 42 850 gyventojų ir kt.

Analogiškai visuomenei įdomūs ir istorikų surankioti faktai, datos lydi visus suoliukus. Tačiau kad ir kokia graži būtų ši idėja, viską sugadino biurokratinio detektyvo verta istorinė klaida su „1990-2018“ data.

Pastebėjus tokį absurdišką broką UAB „Plungės lagūna“ tiesiog nupjovė tą dalį suoliuko, kurioje buvo skaičiai „990-2018“. Vienetą kažkodėl paliko. Gėdingasis postamentas buvo uždengtas juoda polietileno plėve, todėl daugumą praeivių net buvo apėmęs azartas: kaip gi bus pasielgta, kokie nauji skaičiai spindės?

„Vakarų ekspreso“ žurnalistui teko stebėti, jog pirmą kartą prie nupjauto suoliuko darbininkai su technika atvyko kovo 28 d. Buvo atvežta ir pritvirtinta nauja dalis. Tačiau ir vėl garsusis juodojo granito luitas slėpėsi po juodo polietileno plėve.

Apsilankius balandžio 2-ąją jau buvo galima išvysti atidengtą postamentą: rangovai pašalino skaičius „2018“ ir paliko tiesiog „1990“. Tiesa, suoliukas dar buvo apjuostas statybinėmis tvoromis. Panašu, kad jos greitai bus pašalintos ir praeiviams nebereikės nusukti akių nuo gėdingos klaidos liudytojo.

Kaltininkų nėra

1990-ųjų kovo 11-oji kiekvienam lietuviui yra įsirėžusi į atmintį geriau, nei bet kuri kita istorinė data, todėl galima tik spėlioti, kam ir kodėl šovė į galvą „užbaigti“ Lietuvos neprikausomybės laikotarpį 2018 m. Tais metais, beje, buvo švenčiamas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis, tačiau tuomet turėtų būti „1918-2018“, o ne „1990-2018“.

„Vakarų ekspresui“ pabandžius išspręsti šią šaradą teko keliauti nuo Ainošiaus pas Kaipošių.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus patarėjas Romualdas Stasiulis kovo 18 d. aiškino, kad bent jau valdininkai klaidą pastebėjo prieš mėnesį.

„Duotas nurodymas ją ištaisyti. Kalbėjomės su rangovais iš bendrovės „Plungės lagūna“: broko yra padaryta ir daugiau, taip pat ir skelbiant tam tikrą kitą informaciją. Surašytas defektų aktas. Kažkokį stulpą neseniai išsivežė nupoliruoti. Na, ne rangovai ar statybininkai sugalvojo Lietuvos nepriklausomybei dedikuotame suoliuke iškalti „1990-2018“. Įrašai buvo derinami su istorikais, jų komisija“, – tada teigė valdininkas.

Beveik neįmanoma, kad istorikas Danės skvero tvarkybos techniniame projekte ant suoliuko nurodytų pritvirtinti datas „1990-2018“.

Kovo 21-ąją „Vakarų ekspresui“ susisiekus su UAB „Plungės lagūna“ atstovais ir paprašius jų komentaro, šie bedė būtent į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos pastato Liepų g. 11 paradines duris.

„Toks užrašas buvo numatytas užsakovo (Klaipėdos miesto savivaldybės – aut.past.) pateiktame projekte, pagal kurį atlikome darbus. Atkreipiame dėmesį, kad visi darbai yra vykdomi pagal užsakovo pateiktą techninį darbo projektą. Dėl detalesnių komentarų prašome kreiptis į užsakovą – Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją“, – raštu atsakė minėtos bendrovės sekretorė-koordinatorė Reda Mažeikienė.

Tad detektyvas – neįmintas, ir tai įmona padaryti, ko gero, tik į rankas gavus patį Danės skvero rekonstrukcijos techninį projektą, kuriame būtų aiškiai pažymėtas suoliukas su data „1990-2018“ bei pasižiūrėti, kas tokį projektą suderino, kieno parašai sudėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?