Savivaldybės būstus nuomojantys klaipėdiečiai jų įsigyti neskuba: netinka kaina

Klaipėdos miesto savivaldybė yra pasiruošusi bet kuriuo momentu ant prekystalio padėti beveik tūkstantį jai priklausančių butų ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų. Tačiau juos įsigyti gali tik šį savivaldybės turtą ne vienerius metus nuomojantys klaipėdiečiai. Ir tik rinkos kaina. Todėl šio būsto sąrašas trumpėja labai pamažu.

Klaipėdos miesto savivaldybei priklauso daugiau nei 800 butų, kurie nuomojami klaipėdiečiams ir bet kada gali būti jiems parduoti.<br>Egidijaus Jankausko nuotr.
Klaipėdos miesto savivaldybei priklauso daugiau nei 800 butų, kurie nuomojami klaipėdiečiams ir bet kada gali būti jiems parduoti.<br>Egidijaus Jankausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Čiužauskas, VE, ciuzas@ve.lt

2022-04-12 11:25

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas pritarė atnaujintam parduodamų Savivaldybės būstų ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų sąrašui.

Iš viso jame yra 829 nekilnojamojo turto objektai. Dauguma jų – nuomojami butai. Visi jie yra išnuomoti, nė vienas nestovi tuščias.

Pasak savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, tarp šių butų nėra nė vieno socialinio būsto, kuris negali būti parduodamas.

„Šiuos būstus nuomininkai, išgyvenę juose ilgiau nei penkerius metus, gali privatizuoti ar išsipirkti. Tokią galimybę numato Paramos būstui įsigyti ir išsinuomoti įstatymas.

Savivaldybė yra už tai, tačiau priverstinai to daryti nesiūlome. Yra nustatoma rinkos kaina ir dėl kiekvieno konkretaus būsto pardavimo sprendimą priima Taryba.

Prašymų įsigyti būstą iš jų nuomininkų gauname nemažai. Vieni tai daro savo, kiti – iš bankų skolintomis lėšomis.

Judėjimas vyksta. Per metus parduodame 40–50 savivaldybės nuomojamų būstų. Tačiau kartais procedūras tenka nutraukti, nes ne visi sutinka mokėti už juos rinkos kainą“, – sakė E. Simokaitis.

Visos už parduotus būstus gaunamos lėšos keliauja į specialią sąskaitą ir yra naudojamos naujam socialiniam būstui statyti ar įsigyti.

E. Simokaičio teigimu, šiuo metu minėtoje sąskaitoje pinigų yra sukaupta daugiau, nei turima kur juos išleisti.

Šiais metais Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja nusipirkti dešimt butų, kurie bus paversti socialiniais.

Parduodamų savivaldybės būstų ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų sąrašas pirmą kartą sudarytas 2016 metais.

Šis sąrašas atnaujinamas kiekvienais metais, atsižvelgiant į prieš tai buvusiais metais įvykusius pasikeitimus.

„Vykdant savivaldybės būstų privatizavimo ir jų nuomos sąlygų pakeitimų procedūras, pačiame sąraše įvyko tam tikrų judėjimų.

Per praėjusius metus, iki šių metų balandžio 1-osios, pardavėme 47 savivaldybei nuosavybės teise priklausančius būstus, pagalbinio ūkio paskirties ūkio pastatus ir jų dalis, pastatų neįrengtų pastogių dalis. Viešuose aukcionuose parduota ir 18 netinkamų pagal tiesioginę paskirtį naudoti Savivaldybės būstų.

Šie būstai iš sąrašo išbraukti. Kaip ir 23, kuriems pagal priimtus Tarybos sprendimus yra pakeistos nuomos sąlygos. Jie nuomojami kaip socialiniai būstai“, – patikino E. Simokaitis.

Į sąrašą šiemet įtraukta viena būsto dalis ir vienas būstas, kurie buvo nuomojami kaip laikini būstai (patalpos yra iš dalies parduotuose butuose su bendra virtuve). Taip pat ir viena pagalbinio ūkio paskirties ūkinio pastato dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.