Ukrainiečiai uostamiestyje darniai liejasi į bendruomenes, tačiau klaipėdiečiai jau regi problemų

Į Klaipėdą atvykstantys karo pabėgėliai iš Ukrainos pamažu įsilieja į bendruomenę – vaikai lanko ugdymo įstaigas, suaugusieji pradeda ieškotis darbų. Tačiau problema išlieka menka būstų pasiūla – tokia informacija antradienį pristatyta Klaipėdos savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje.

Nuo Karo bėgantys ukrainiečiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuo Karo bėgantys ukrainiečiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuo Karo bėgantys ukrainiečiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nuo Karo bėgantys ukrainiečiai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Virginija Kesminė, virginija@ve.lt

Apr 14, 2022, 6:40 PM, atnaujinta Apr 15, 2022, 9:34 AM

Politikams situaciją pristatęs Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Deividas Petrolevičius teigė, kad šiuo metu registracijos centre yra užsiregistravę daugiau nei 5 000 ukrainiečių.

Yra gauta daugiau nei 800 prašymų vienkartinei materialinei paramai ir ukrainiečiams jau paskirstyta per 315 tūkst. eurų.

Trečiadienį Savivaldybės administracijoje vyks posėdis, kuriame bus svarstoma skirti papildomą paramą.

Pasak D. Petrolevičiaus, ukrainiečių šeimos palengva įsilieja į miesto gyvenimą.

Uostamiesčio mokyklas jau lanko daugiau nei 720 moksleivių, lopšeliuose-darželiuose ir priešmokyklinėse grupėse ugdoma daugiau nei 180 vaikų iš Ukrainos.

Užimtumo tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus, Klaipėdos miesto savivaldybės ir VšĮ „Klaipėda ID“ iniciatyva organizuojama kontaktų mugė darbdaviams ir į Klaipėdą atvykusiems ukrainiečiams.

Praėjusią savaitę susitikime su darbo ieškančiais ukrainiečiais dalyvavo pramonės sektoriaus darbdaviai, šią savaitę vyks antras susitikimas, kuriame dalyvaus prekybos ir paslaugų sektoriaus įmonės.

D. Petrolevičius komentavo, kad problematiška situacija yra su būstais. „Privataus būsto fondas yra išsekęs. Atsiranda vienetinių pasiūlymų, tačiau bet kokiu atveju pasiūla iš privataus sektoriaus yra labai minimali. Kol kas sprendžiame šią problemą per mūsų, savivaldos, būsto fondą.

Smiltelės g. bendrabutis pilnas, Šilutės pl. nakvynės namų padalinyje užimta pusė vietų, jau apgyvendinami žmonės ir socialinio būsto fondo būstuose. Šiandien 9 butuose yra apgyvendinta 40 asmenų“, – vardijo Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas.

Pasak jo, įtampa jaučiama ir socialinę paramą koordinuojančiuose skyriuose – darbuotojams tenka didžiulis krūvis, susidaro eilės.

„Apkrova tiek Socialinės paramos skyriui, tiek Socialinio būsto skyriui yra stipriai padidėjusi. Planuojam, kad į pagalbą įtrauksime savanorius.

Jau turėjome du asmenis, kurie atėjo padėti Socialinės paramos skyriui. Taip pat bus iš Savivaldybės administracijos deleguoti asmenys, kurie padės priimti prašymus, registruoti, pildyti. Pabandysime šiek tiek nuimti krūvį nuo darbuotojų ir kad žmonėms nereikėtų labai ilgai laukti savo eilės dėl išmokų ir paslaugų gavimo“, – sakė D. Petrolevičius.

Svarstoma socialinius darbuotojus dėl didesnio krūvio paskatinti finansiškai.

Į skyrius ukrainiečiai kreipiasi dėl būsto bei vienkartinės piniginės paramos. Gavę leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, ukrainiečiai galės pretenduoti į kitas išmokas – pagalbą įsikuriant, būsto nuomos kompensaciją ir kitas.

„Tai dar labiau pagelbės jiems integruotis ir atriš rankas ieškotis darbų ir įsilieti į mūsų visuomenės gyvenimą. Problemų dar yra, bet jos pamažu sprendžiasi ir žmonės vis labiau įsilieja į mūsų bendruomenę“, – reziumavo D. Petrolevičius.

Klaipėdoje apsigyvenę ukrainiečiai dėl informacijos apgyvendinimo, vaikų ugdymo, socialinės paramos, įsidarbinimo ir kitais klausimais turėtų kreiptis telefonu + 370 46 216 040.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.