Latvija rūpinsis Bučos atkūrimu, Estija – Žitomiro, Lietuva dar neapsisprendė

Ukrainai pradedant ruoštis savo šalies atstatymui plačiąja prasme, Aplinkos ministerija pasiryžusi koordinuoti atstatymą iš Lietuvos pusės kartu su statybiniu ir šilumos ūkio atstatymo sektoriais.

Aplinkos ministerija pasiryžusi koordinuoti atstatymą iš Lietuvos pusės kartu su statybiniu ir šilumos ūkio atstatymo sektoriais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aplinkos ministerija pasiryžusi koordinuoti atstatymą iš Lietuvos pusės kartu su statybiniu ir šilumos ūkio atstatymo sektoriais.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aplinkos ministerija pasiryžusi koordinuoti atstatymą iš Lietuvos pusės kartu su statybiniu ir šilumos ūkio atstatymo sektoriais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija pasiryžusi koordinuoti atstatymą iš Lietuvos pusės kartu su statybiniu ir šilumos ūkio atstatymo sektoriais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 1:17 PM, atnaujinta May 11, 2022, 1:39 PM

„Vakar Seime pasisakiusi Ukrainos Rados vicepirmininkė irgi kalba apie tai, kad Ukraina jau yra subūrusi atstatymo tarybą ir mes iš anksto turime galvoti, kaip mes grąžinsime tą moralinę skolą dėl sužalojimų, kurie ten yra patirti“, – trečiadienį Prezidentūroje po susitikimo su prezidentu ir verslo atstovais teigė ministras Simonas Gentvilas.

Ministras aiškina, kad Lietuva padės Ukrainai pereiti prie europietiškų standartų visuose sektoriuose, tarp jų ir statybų, renovacijos bei kitose srityse.

„Ukraina turės tapti nepriklausoma nuo rusiškų dujų, tai čia ir mūsų kompetencija, yra žaliasis kursas, kaip mes konvertuojame Ukrainos priklausomybę nuo Rytų, renovuojame būstą, kad priklausomybė būtų kuo mažesnė“, – sakė politikas.

S. Gentvilo manymu, Lietuva turi būti pasiruošusi ir dalyvauti miestų, miestelių atstatyme bei tam siųsti tiek architektus, tiek urbanistus, tiek statybininkus, inžinierius ir visus šviesiausius protus. Anot jo, pinigai Ukrainos atstatymui gali būti panaudoti iš tarptautinių organizacijų, bet taip pat yra galimybė skirti pinigus iš užšaldytų Rusijos centrinio banko rezervo ar oligarchų sankcionuoto turto.

„Esame maža valstybė, bet su didele širdimi, tai galėtume turbūt ne vieną miestą atstatyti. Man atrodo, Lietuvos užmojis galėtų būti ir didesnis, prisidėti iš esmės prie Ukrainos teisės aktų modernizavimo, kad Ukraina būtų neatpažįstama po karo“, – tvirtino liberalas.

„Mūsų įmonės negali apimti visos Ukrainos, kalbėjome apie konkretesnius miestus ir regionus, bet nenoriu kalbėti, kol nėra galutinio sprendimo“, – pridėjo jis.

Antradienį Seime Ukrainos Aukščiausiosios Rados vicepirmininkė O. Kondratiuk teigė, kad paragino Lietuvą pasirinkti Ukrainos regioną, kurio atkūrimą galėtų kuruoti, ieškoti tam donorų.

Pasak jos, jau dabar Estija yra pasirinkusi Žitomiro sritį, Didžioji Britanija – Kyjivo sritį, o Latvija labai susidomėjo Buča.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.