Kokią visuomenės nuomonę apie renovaciją atskleidė atliktas tyrimas?

Neseniai pasibaigęs šildymo sezonas vis dar aptarinėjamas – gyventojai su nerimu seka naujienas ir svarsto, ką daryti, kad kita žiema taip stipriai nepaplonintų jų piniginių.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-17 09:54, atnaujinta 2022-05-17 10:03

Vienas dažniausių sprendimų – daugiabučio renovacija bei alternatyvūs energijos šaltiniai, kurie padeda sutaupyti. Tai atskleidė rinkos tyrimų bendrovės atliktas kiekybinis visuomenės nuomonės tyrimas, kurį inicijavo Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), Lietuvoje administruojanti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Tyrime dalyvavo 1015 nuolatinių gyventojų iš visos Lietuvos, 409 iš jų – gyvenantys renovuotinuose daugiabučiuose. Apklausus pastaruosius paaiškėjo, kad kiek daugiau nei pusė (56 proc.) respondentų nurodė, jog šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą.

„Nerenovuotų daugiabučių gyventojai už šildymą moka 2–3 kartus didesnes sąskaitas nei tie, kurie jau atsinaujino gyvenamuosius namus arba gyvena naujos statybos būstuose. Kainoms už šildymą augant vienintelis būdas kaip reikiant sutaupyti – atnaujinti savo daugiabutį, taip padidinant jo energinį efektyvumą. Pradėjus rūpintis savo namo modernizacija dabar ateityje nebereikės jaudintis dėl sąskaitų už šildymą“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Gyventojams svarbu sutaupyti

Renovacijos specialistų teigimu, pagrindinis motyvacijos renovuoti gyvenamąjį daugiabutį variklis ir toliau išlieka sutaupymo galimybės, apie kurias norima žinoti iš anksto.

„Žinoma, rinktis renovaciją šiomis dienomis dažniausiai gyventojus įkvepia sėkmingi kaimynų pavyzdžiai. Žmonės pasikalba apie modernizacijos naudą, kad galima gyventi šilčiau ir mokėti mažiau. Priimant sprendimą ne mažiau svarbesni tampa ir kiti renovacijos privalumai – komfortiškesnės gyvenimo sąlygos, sutvarkyta aplinka, pakilusi būsto vertė“, – teigia Telšiuose daugiabučių modernizacijai atstovaujančios bendrovės specialistė renovacijai.

Pašnekovė sako, kad gyventojai visada skaičiuoja, kiek po renovacijos atpigs šildymas ir kiek turės mokėti už paskolą. Nors pridėjus paskolą finansinis sutaupymas nebūna toks svarus, gyventojai moka ne tik už šildymą, bet ir už gyvenimą moderniame, komfortiškame name.

Būstas nėra tik butas – tai visas namas

Kaune daugiabučių renovacijai atstovaujančios bendrovės specialistas Edvinas Bindokas sako, jog gyventojai pastaruoju metu suprato, kad jiems pri- klauso ne tik butas, bet ir visas namas.

„Metams bėgant namas sensta, problemų dėl nusidėvėjimo vis daugėja, o jų šalinimas savininkams tampa gana sunkia finansine našta. Kiekvieni uždelsti metai ar net mėnuo tą problemą ne sprendžia, o tik didina. Vis dažniau nugali pasirinkimas, kad pasinaudojant šia daugiabučių namų modernizavimo programa galima išspręsti labai daug problemų vienu metu, o ne nuolatos lopyti ir neturėti apčiuopiamo rezultato“, – teigia E.Bindokas.

Jis priduria, kad net ir augančių šildymo kainų fone padidėjęs daugiabučio energinis efektyvumas po renovacijos gali būti traktuojamas kaip malonus ir geras, bet ne pats svarbiausias renovacijos veiksnys.

„Nusprendę renovuotis gyventojai siekia geresnės gyvenimo kokybės. Tai susideda iš šimtų mažesnių lūkesčių, kurių kiekvieno svarba gali varijuoti priklausomai nuo namo. Šie lūkesčiai gali būti ir visų namo inžinerinių sistemų pakeitimas, nes senosios jau visai susidėvėjusios, ir konstruktyvo problemų sprendimas, ir vėdinimo klausimai, ir t.t. Visų tarpinių lūkesčių visuma ir yra pagrindinis tikslas“, – sako E.Bindokas.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai vis dar skinasi kelią į gyventojų širdis

Atliktas tyrimas parodė, kad net 80 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų, kurie būtų linkę modernizuoti savo būstą, nurodo, jog šildymo kainų augimas skatina juos atnaujinant būstą diegti alternatyvius energijos šaltinius: saulės jėgaines, geoterminį šildymą, šilumos siurblius ir pan.

Renovacijos specialistai sutaria, kad kol gerųjų pavyzdžių kaimynystėje nėra daug, tol ir gyventojų susidomėjimas smarkiai neauga, ir tikisi, jog ateityje, kai atsiras vis daugiau pavyzdžių ir aiškumo dėl atsinaujinančių energijos šaltinių teikiamos naudos, žmonėms bus drąsiau įsidiegti juos savo daugiabutyje.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti www.betalt.lt arba tel. 8 614 99 699. (Užs. Nr. 22B222–8)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.