Palangos centrą bjaurojančio nelegalaus statinio niekam nepavyksta pastumti

Dėl Palangos centre esančio nelegalaus statinio – nepaaiškinamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tūpsnis. Nei vandens, nei elektros neturinčiame kioske leista gaminti maisto patiekalus.

E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangoje šalia rekonstruoto kurhauzo esantis kioskas gadina vaizdą ir užgriozdina dalį šaligatvio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangoje šalia rekonstruoto kurhauzo esantis kioskas gadina vaizdą ir užgriozdina dalį šaligatvio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 6:47 PM, atnaujinta May 26, 2022, 9:48 AM

Palangos savivaldybei niekaip nepavyksta pašalinti J.Basanavičiaus gatvės pradžioje tiesiog ant šaligatvio pūpsančio kiosko.

Vasaros sezono metu poilsiautojams karštus maisto gaminius siūlančio kiosko nėra Nekilnojamojo turto registre.

Oficialiai šio statinio niekas nevaldo.

Prie beveik 10 kvadratinių metrų plotą užimančio kiosko nėra suformuoto žemės sklypo, o teismai šį statinį yra pripažinę kilnojamuoju daiktu.

Tačiau tai netrukdė pagrindinėje kurorto arterijoje šaligatvį užgriozdinusiame kioske verstis komercine veikla.

Ėjo iš rankų į rankas

Jokiuose planuose nepažymėtą kioską bandyta iškelti dar 2005 metais rekonstruojant J.Basanavičiaus gatvę.

Tuomet jį valdęs verslininkas Arūnas Girdzijauskas kurorto tarybos sprendimą apskundė teismui ir, kol vyko bylinėjimasis, atnaujintoje gatvėje kioskas išliko.

Tačiau teismai verslininkui baigėsi nepalankiai.

Mat paaiškėjo, kad 1994 metais už 190 litų iš tuometės Palangos valstybinės kino ir videoįmonės A.Girdzijauskas kioską pirko be notarinės sutarties.

Patvirtinti rašytinę pirkimo–pardavimo sutartį notaras atsisakė, nes statinys nebuvo registruotas Nekilnojamojo turto registre ir nebuvo atlikti jo kadastriniai matavimai.

Be notarinės pirkimo sutarties verslininkui Registrų centre nepavyko įregistruoti net nuosavybės teisių į šį pastatą.

Pasikeitus kurorto vadovams į kioske vykdomą komercinę veiklą imta žiūrėti pro pirštus ir savivaldybė prie šio statinio 3 metams net buvo išnuomojusi žemės sklypą.

Prieš 13 metų A.Girdzijauskas už skolas kiosko valdymą perdavė kretingiškiui Evaldui Petrauskui. Šis turtines teises padovanojo savo sūnui Vygantui.

Pastarasis kioską panaudai perdavė savo įmonei, o ši per vasaras statinį nuomojo kitiems.

Nebeleido ruošti maisto

Svetimkūnis pagrindinėje gatvėje Palangos valdžiai vėl parūpo baigus kurhauzo rekonstrukciją.

Šalia jo stovintis ir pro verandos langus matomas dėžės formos statinys ėmė gadinti visą išpuoselėto paveldo objekto vaizdą.

Nekilnojamojo turto registre neįregistruotam statiniui prieš pusantrų metų buvo atjungta elektra, nutrauktas vandens tiekimas.

Dėl to, kad Registrų centro duomenų bazėje nebuvo įregistruotas nei kioskas, nei kieno nors daiktinės teisės į šį statinį, 2020 metų lapkritį Maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža panaikino maisto tvarkymo leidimą.

Praėjusią vasarą šiuo neveikiančiu kiosku pradėjusi domėtis savivaldybė ilgą laiką negalėjo nustatyti jo šeimininkų.

Jau buvo ruošiamasi jį paskelbti bešeimininkiu turtu ir įtraukti į savivaldybės balansą.

Teisme nieko neįrodė

Palangos valdžiai kioską besiruošiant nugriauti netikėtai apsireiškė V.Petrauskas, kuris kreipėsi į teismą prašydamas jį pripažinti šio pastato valdytoju.

Tada paaiškėjo, kad 1981 metais laikinas statinys, kuriame vasarą būdavo pardavinėjami bilietai į kino teatrą, pastatytas be leidimo ir nebuvo patvirtinta, kad jis yra tinkamas naudoti.

Buvo nustatyta, kad rekonstravus kioską jo plotas padidėjo, ir tai nebėra tas pats statinys, kuris buvo pastatytas 1981 metais.

Teismas padarė išvadą, kad šis statinys negali būti įteisintas kaip nekilnojamasis turtas ir kartu negali būti privačios nuosavybės objektas.

Bet nepalankus teismo sprendimas verslininko neišgąsdino.

Paaiškėjo, kad dar teismui neišnagrinėjus V.Petrausko prašymo VMVT Klaipėdos departamentas šiame kioske leido ruošti maistą ir užregistravo jį kaip maisto tvarkymo subjektą.

Kaip elektros ir centralizuotai tiekiamo vandens neturinčiam kioskui galėjo būti leista ruošti maistą, įsakymą pasirašiusi Klaipėdos direktoriaus patarėja Dalia Kaveckienė paaiškinti negalėjo.

Direktorių pavaduojanti patarėja nežinojo ir to, kad oficialiai nesančiam kioskui departamento vadovas prieš pusantrų metų šį leidimą buvo panaikinęs.

Pasirūpino inspektorė

VMVT įsakymą paruošusi ir jam medžiagą rinkusi Palangos inspektorė Birutė Simutienė aiškino, kad, pagal 2019 metais patvirtintą Klaipėdos departamento vadovo įsakymą, leidimą ruošti maistą galima išduoti ir be situacijos patikrinimo vietoje.

Dėl to valdininkė esą nežinojo, kad kioske nėra vandens, o inspektorei pakako prašymą pateikusios įmonės informacijos, kad kioskas yra prijungtas prie centralizuotos vandens tiekimo sistemos.

„Už tarnybai pateiktos informacijos tikrumą atsakomybę prisiima pats verslas“, – teigė ji.

B.Simutienės nesutrikdė ir tai, kad tarnybai nebuvo pateiktas Nekilnojamojo turto registro išrašas, kuris patvirtintų, kad statinys yra legalus ir turi savininką.

Tokį išrašą jai atstojo kažkokio statybų konsultanto pažyma, kad kioskas esąs nekilnojamasis statinys.

Apeliacinio skundo nagrinėjimas Klaipėdos apygardos teisme gali užtrukti iki vasaros pabaigos, o pagal VMVT išduotą leidimą maistui tvarkyti kioskas gali mėginti dirbti visą šį sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.