Palangoje su vaizdu į jūrą butus įsigiję naujakuriai šokiruoti: po jų langais kaitinsis nudistai

Palangos miesto savivaldybės sprendimas įteisinti specializuotus pliažus nepatiko ties šia vieta įsikūrusiems žmonėms – būstus poilsiui įsigijusios šeimos neteko tiesioginio priėjimo prie paplūdimio.

Apie nuogaliams skirtus pliažus aplinkiniai gyventojai sužinojo tik prieš pat vasaros sezoną išvydę riboženklius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Apie nuogaliams skirtus pliažus aplinkiniai gyventojai sužinojo tik prieš pat vasaros sezoną išvydę riboženklius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
100 metrų nuo jūros išaugusio gyvenamojo kvartalo savininkai neteko tiesioginio priėjimo prie paplūdimio.<br>„Lietuvos ryto“ nuot.
100 metrų nuo jūros išaugusio gyvenamojo kvartalo savininkai neteko tiesioginio priėjimo prie paplūdimio.<br>„Lietuvos ryto“ nuot.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2022, 8:42 AM, atnaujinta Jun 3, 2022, 2:00 PM

„Brangius būstus pirkome vos 100 metrų nuo jūros pakrantės, o dabar norint pasiekti bendrąjį paplūdimį reikės kulniuoti beveik kilometrą“, – tokiu Palangos valdžios sprendimu piktinosi Molo gatvės naujakuriai.

Pastarosiomis dienomis miesto savivaldybę pasiekė keliasdešimt skundų, kuriuose gyventojai įrodinėja, kad toks paplūdimių suskirstymas pagal jų paskirtį esąs neteisėtas.

Visus paplūdimius kurorto taryba įteisino dar praėjusių metų pabaigoje vykusiame posėdyje.

Paplūdimio ruože nuo Mančiškėje esančios neįgaliųjų stovyklos link Šventosios vienas po kito atsirado vyrų, nudistų, moterų pliažai ir pliažas, skirtas poilsiautojams su gyvūnais. Visų šių specializuotų paplūdimių ilgis siekia kilometrą.

Tačiau priešais juos dar anksčiau buvo pastatytas didelis gyvenamųjų namų kvartalas, kuriame yra apie 60 butų.

Šioje vietoje suplanuota kelių tūkstančių kvadratinių metrų ploto gyvenamosios paskirties kvartalų statyba.

Būstus jau nusipirkusiems ir šioje vietoje ketinantiems įsikurti žmonėms priešais esantys paplūdimiai tapo neprieinami.

Nepasitarė su gyventojais

„Kad čia atsirado pliažai, kuriuose negali poilsiauti šeimos, sužinojome tik pamatę riboženklius.

Skųsti teismui šio tarybos sprendimo nebegalime, nes nuo jo priėmimo praėjo beveik pusmetis.

Telefonu atsiliepę miesto vadovai teisinasi – sprendimą priėmė taryba ir esą jie nieko nebegali padaryti“, – pasakojo Molo gatvėje įsikūręs 42 metų verslininkas iš Kauno Laimonas Čičinis.

Pasak jo, problemos nebūtų, jei prieš tai miesto valdžia būtų pasitarusi su visuomene.

L.Čičinio manymu, tarp nuogalių pliažų buvo galima įterpti bendrojo pliažo atkarpą. Kita vertus, šalia gyvenamųjų kvartalų esantiems specializuotiems pliažams esą nėra tinkama vieta.

„Palangos paplūdimiuose yra mažiau apgyvendintų vietų. Didesnio privatumo reikalaujantis nudistų pliažas galėjo atsirasti į šiaurę nuo Šventosios, ties Būtinge.

Pagaliau prie dabar suplanuotų pliažų, į kuriuos būtų specialiai atvykstama, nėra jokio privažiavimo.

Pavyzdžiui, dabar norint patekti į nudistų pliažą, atvykus į Šventąją iki jo reikėtų paeiti kelis kilometrus“, – valdžios sprendimo trūkumus vardijo L.Čičinis.

Žmonės vardijo pažeidimus

Šių pliažų atsiradimui besipriešinantys gyventojai tvirtina, kad sprendimas pažeidžia sveikatos apsaugos ministro patvirtintą paplūdimių įrengimą nustatančias higienos normas.

Žmonės priminė, kad apie būsimus veiksmus, kuriais įteisinami paplūdimiai, savivaldybių institucijos visuomenę turi informuoti ne vėliau kaip prieš 30 dienų iki sprendimų priėmimo, o juos priimant privalu atsižvelgti į pagrįstas gyventojų pastabas bei siūlymus.

Be to, paplūdimiuose turi būti įrengti tualetai su unitazais, geriamojo vandens sistema, veikti gelbėtojų tarnyba.

Savivaldybei skundus parašę gyventojai iš kurorto savivaldybės reikalauja sustabdyti pietinėje Šventosios dalyje pliažus įteisinusio sprendimo galiojimą ir vėliau pakeisti jų vietą.

Buvo nustatytos ribos

Palangos savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Violeta Staskonienė pripažino, kad prieš priimant sprendimą dėl pliažų apie tai visuomenė nebuvo informuota.

Tačiau valdininkė priminė, kad pietinėje Šventosios dalyje neoficialūs nuogaliams skirti pliažai buvo nuo seno ir apie tai aplinkiniams gyventojams buvo gerai žinoma.

Skirtumas tik tas, kad dabar juos įteisinant šiems pliažams buvo nustatytos aiškios ribos, o dar viena paplūdimio atkarpa į šiaurę buvo skirta poilsiautojams su gyvūnais.

Anot V.Staskonienės, apie priimtą tarybos sprendimą savivaldybės svetainėje ir žiniasklaidoje buvo pranešta dar žiemą, todėl pokyčiais kurorte besidomintiems žmonėms buvo pakankamai laiko jiems paprieštarauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.