Kalėdų Senelio rezidencija Laplandijoje pribloškė pasaulį: iš tiesų ji skirta ne linksmybėms

Nustebsite, bet Kalėdų Senelio rezidencijoje, snieguotoje šiaurėje, Rovaniemio miestelyje, prireikus neliktų elfų, mat pirminė jos funkcija – slėptuvė.

Nustebsite, bet Kalėdų Senelio rezidencijoje, snieguotoje šiaurėje, Rovaniemio miestelyje, prireikus neliktų elfų, mat pirminė jos funkcija – slėptuvė.<br>Daniel Stuhlpfarrer / Pixabay nuotr.
Nustebsite, bet Kalėdų Senelio rezidencijoje, snieguotoje šiaurėje, Rovaniemio miestelyje, prireikus neliktų elfų, mat pirminė jos funkcija – slėptuvė.<br>Daniel Stuhlpfarrer / Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-05 22:16, atnaujinta 2022-06-06 00:47

Dešimtys tūkstančių žmonių, norėdami susitikti ir nusifotografuoti su Kalėdų Seneliu, apsilanko Rovaniemio miestelyje, Laplandijoje.

Požemiuose, kur veikia Kalėdų senelio paštas, elfų mokykla, suvenyrų parduotuvė, iš tiesų buvo įrengta slėptuvė, galinti atlaikyti bombardavimą, cheminę ar branduolinę ataką, čia galėtų slėptis 3 600 žmonių, rašoma www.reuters.com.

Joje yra gultų, pirmosios pagalbos vaistinėlių ir net įranga tuneliui išsikasti, jei statinys sugriūtų. Vanduo tiekiamas iš šulinio, tačiau žmonės turėtų patys atsinešti maisto.

Jei Kalėdų senelio rezidenciją tektų pritaikyti slėptuvei, daugelį dekoracijų tektų išvežti, tačiau dalis žaislų iš suvenyrų parduotuvės liktų slėptuvėje prisiglaudusiems vaikams.

„Krizės atveju Rovaniemio gyventojai būtų apsaugoti, – sakė 54 metų Rovaniemio saugumo vadovas Tapio Hietakangas. – Jei čia atvyks šeimos ir turės pasilikti ilgesniam laikui, tai puiki vieta, galvojant, apie vaikų patogumą.“

Taikos metu slėptuvėse Suomijoje veikia baseinai, sporto centrai ar automobilių stovėjimo aikštelės. Jei prasidėtų kariniai veiksmai ar įvyktų branduolinė avarija, jie per kelias valandas būtų paversti slėptuvėmis maždaug 80 proc. iš 5,5 mln. Suomijos gyventojų.

Vyriausybė moka privatiems tiekėjams už tai, kad jie atnaujintų maisto, degalų ir vaistų atsargas.

Helsinkyje 1980 metais buvo pastatytas požeminis valdymo centras, skirtas apsaugoti miesto vadovybę nuo branduolinio sprogimo, ir apie 5 500 civilinės gynybos slėptuvių paprastiems piliečiams.

Dauguma slėptuvių Suomijoje yra privačios, nes nuo 1940-ųjų pagal įstatymą po kiekvienu daugiabučiu gyvenamuoju namu privaloma įrengti po vieną slėptuvę. Vien Helsinkyje esančiose slėptuvėse telpa apie 900 000 žmonių, o gyventojų skaičius siekia apie 650 tūkst..

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.