Aktyviai dirbama prie daugiabučių namų renovacijos procesų efektyvinimo

Nenutrūkstamą ir sklandžią daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos veiklą užtikrinti padeda nuolatinis bendradarbiavimas su daugybe socialinių partnerių, tarp kurių – skirtingos Lietuvos ir tarptautinės institucijos. Kodėl tai yra svarbu ir kokių rezultatų leidžia pasiekti, pasakoja Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.<br>APVA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialusis projektas

2022-07-28 08:00

Anot jo, šis bendradarbiavimas leidžia dalintis didesniu kiekiu informacijos, įvairių institucijų sukaupta patirtimi ir aiškiau suprasti kylančias problemas.

„Nuolatinis apsikeitimas patirtimi ir duomenimis bei diskutavimas atitinkamai skatina veiklos tobulinimą ir atsakomybės prisiėmimą siekiant pozityvių rezultatų. Be to, dalijimasis žiniomis ne tik padeda pagreitinti iššūkių sprendimą ir problemų pašalinimą, bet ir leidžia užkirsti kelią naujoms kliūtims, prevenciškai analizuojant vykstančius renovacijos procesus. Taip pat tai prisideda prie projektų valdymo ir rangos darbų kokybės gerinimo“, – teigia APVA direktorius.

Aptariama daug aktualių temų

Pagrindiniai APVA partneriai: Aplinkos ministerija, būstų renovacijos modernizavimo projektus administruojančios įmonės bei bendrijos, savivaldos institucijos, Centrinė perkančioji organizacija (CPO LT), lengvatinius kreditus teikiančios įstaigos ir užsienio partneriai, veikiantys renovacijos srityje, gerokai prisideda prie procesų efektyvinimo.

„Šiemet jau turėjome daugybę susitikimų su savo partneriais – administratoriais, Lietuvos būsto rūmų, CPO LT atstovais ir kt. Taip pat atnaujinome kasmėnesinius susitikimus su Aplinkos ministerija ir visais socialiniais partneriais. Artimiausiu metu planuojame susitikimų ciklą su rangovų įmonėmis. Jo tikslas – aptarti, kaip palengvinti administracinius procesus bei paskatinti rangovų organizacijas dalyvauti modernizavimo projektuose. Be to, svarstome ir apie tarptautinę konferenciją, mokymus savivaldybių atstovams ir administratoriams“, – pasakoja V.Vrubliauskas.

Jis pratęsia, kad dažniausiai šių susitikimų metu būna nagrinėjamas platus temų spektras: „Tai ir programos teisinio reguliavimo niuansai, ir efektyvesnis investicinių planų rengimas ar našesnis rangos darbų sutarčių sudarymas, sutarčių valdymas. Taip pat diskutuojame apie paslaugų ir rangos darbų viešuosius pirkimus, paliečiame ir opią neįvykstančių pirkimų problemą. Galiausiai pastaruoju metu itin aktualios tapo ir projektų įgyvendinimo kokybės bei renovacijos projektų finansavimo temos, kartu ir atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančių technologijų skatinimas.“

Leidžia rasti geriausius sprendimus

APVA direktorius sako, kad į kiekvieną susitikimą su partneriais yra žiūrima itin rimtai, o po jo sekantys veiksmai pri– klauso nuo įvykusios diskusijos formato.

„Jei tai yra pavienis susitikimas dėl konkrečių klausimų, jam pasiruošiama iš anksto, o išsamiai aptarę temą priimame konkrečius sprendimus, kaip elgtis toliau. Jei susitikimas vyksta kaip diskusija su daugiau žmonių, atitinkamai jos metu fiksuojame visus aktualius klausimus, idėjas ir pasiūlymus, kurie yra aptariami. Jei jie yra priimtini, tuomet juos teikiame kaip siūlymus dėl teisės aktų pakeitimo, vidinių procesų apsvarstymo“, – teigia pašnekovas.

V.Vrubliauskas pažymi, jog dėl šių diskusijų atsirado ne vienas svarbus sprendimas, padėjęs išspręsti problemas arba jų išvengti.

„Vienas naujausių šių susitikimų vaisių – Vyriausybės nutarimo pakeitimai ir naujų CPO LT pirkimų modulių sukūrimas, leidžiant daryti agreguotus pirkimus ir įsigyti kelis objektus vienu metu, pavyzdžiui, rangos darbus su projektavimu. Be to, po vykusių diskusijų nusprendėme didinti tiek administravimo, tiek projektavimo darbų įkainius. O šiuo metu rengiame teisės aktų pakeitimus siekdami skelbti naujus kvietimus, taip pat vykdome ir vykdysime susitikimus su partneriais pristatydami pakeitimus ir kartu ieškodami geriausių sprendimų“, – sako APVA direktorius.

Kadangi šių diskusijų metu yra identifikuojamos problemos bei skauduliai konkrečiose situacijose ir atitinkamuose projektų įgyvendinimo etapuose, remdamosi jomis organizacijos suformuluoja mokymų bei visuomenės švietimo temas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.