APVA kviečia teikti paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena apie kvietimą teikti paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms atnaujinti.

Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-04 08:00

Pagal šį kvietimą planuojantiems diegti energinio efektyvumo didinimo priemones numatyta 45–80 proc. parama. Paraiškas APVA priims iki 2023 m. liepos 27 d., tačiau kvietimas gali būti sustabdytas anksčiau, pasibaigus lėšoms.

Paraiškas paramai gali teikti platus spektras pareiškėjų – daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, savivaldybės energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai, šilumą tiekiančios įmonės, taip pat kiti asmenys, įgalioti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų.

Remiantis naujo kvietimo sąlygomis, šilumos tiekėjas gali būti ne tik pareiškėju, bet ir paramos gavėju, jeigu jam nuosavybės teise priklauso šilumos punktas.

„Ši priemonė – puiki galimybė sutaupyti tiek gyventojui, tiek visai šaliai. Ekspertų teigimu, atnaujinus seną šilumos punktą energijos sąnaudos sumažėja apie 15 proc., o kartu įgyvendinant kitas šiame kvietime numatytas priemones sutaupytos skaičiuojamosios energijos sąnaudos gali siekti ir 25 proc. Tad gyventojai, suskubę pasinaudoti valstybės parama ir atnaujinti šilumos punktą, jau ateinantį šildymo sezoną galės džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis už šildymą, o valstybė – mažesnėmis energijos sąnaudomis“, – tvirtina aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Plačiau apie kvietimo reikalavimus

Daugiabučių gyventojai, norintys gauti valstybės paramą pagal šį kvietimą, turi pakeisti elevatorinį šilumos punktą į naują automatizuotą arba įrengti atskirą šilumos punktą daugiabutyje, subalansuoti šildymo sistemą.

Valstybė, skatindama gyventojus atnaujinti namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemas, paramą skirs ir kitoms energinį naudingumą didinančioms priemonėms, tokioms kaip radiatorių keitimas, termostatinių ventilių įrengimas, vamzdynų keitimas, individualių šilumos apskaitos prietaisų ar šilumos daliklių sistemos įrengimas, išmaniosios apskaitos, garantuojančios vienalaikį rodmenų nuskaitymą iš daliklių ir karšto vandens skaitiklių butuose, diegimas ir kt.

Pagal šį kvietimą daugiabučių gyventojai gali gauti iki 80 proc. siekiančią paramą. Jeigu paramos gavėjas yra šilumos tiekėjas, priklausomai nuo įmonės dydžio, jis gali gauti paramą, siekiančią 45–65 proc.

APVA informuoja, kad šis kvietimas teikti paraiškas turėtų būti aktualus visiems daugiabučių gyventojams, kurie nesiryžta įgyvendinti kompleksinės renovacijos priemonių dėl finansinių priežasčių.

Vis dėlto jeigu jie nesidžiaugia oro temperatūra bute šaltuoju metų laiku ir nori gyventi komfortiškiau, daugiabučio namo vidaus šildymo ir karšto vandens sistemos atnaujinimas pagerins jų gyvenimą.

Daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemoms modernizuoti skirta priemonė yra finansuojama iš Klimato kaitos programos lėšų – iš viso skirta 4 mln. eurų. Programą inicijuoja Aplinkos ministerija kartu su Energetikos ministerija.

Daugiau informacijos apie kvietimą https://apvis.apva.lt/

(Užs. Nr. 22B222–16)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.