Šiaulių savivaldybė siekia iš VU perimti Didždvario rūmus, ten matytų Santuokų namus, erdves menui

Šiaulių miesto savivaldybė siekia iš Vilniaus universiteto (VU) perimti miesto centre, Aušros alėjoje, esančius Didždvario rūmus. Ten ji norėtų įkurti Santuokų rūmus ir erdves menui.

Šiauliai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiauliai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2022, 12:31 PM

Savivaldybės teigimu, universitetas pastato studijų reikmėms nenaudoja, tačiau perduoti miestui delsia.

„Jie stovi tušti ir byrantys, o tai yra pats gražiausias paveldo pastatas Šiaulių mieste“, – BNS sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Jo laiške VU teigiama, kad valstybės saugomu objektu pripažinti rūmai turėtų būti naudojami visuomenės reikmėms.

„Netvarkingas šašas“

Anot mero, garsios didikų Zubovų giminės atstovai, kurių protėviai buvo šių rūmų savininkai, yra išreiškę valią, kad kultūros vertybė turi tarnauti miesto reikmėms.

Didždvario rūmai VU perduoti pernai Vyriausybės nutarimu kaip Šiaulių universiteto turtas 20-čiai metų. Anksčiau, 1994 metais, pati savivaldybė juos atidavė tuometiniam Pedagoginiam institutui, vėliau virtusiam Šiaulių universitetu.

Jau kurį laiką nebenaudojamą pastatą savivaldybė prašo grąžinti miestui ne pirmą kartą.

Anot savivaldybės, atnaujinant Aušros alėją, prie rūmų sutvarkyta aplinka, šiuo metu tvarkomas už pastato esantis vadinamasis Zubovų parkas: formuojama angliško stiliaus parko takų sistema su pabrėžta kaštonų alėja, atnaujinamos dangos, bus pastatyti nauji suoleliai, įrengtas apšvietimas.

„Visas miesto centras yra sutvarkytas, ir net parkas už tų rūmų. Tie rūmai yra likę toks netvarkingas šašas. Plius jie visiškai neveikia. Jie yra gražūs, jie yra paveldas, bet jie tiesiog kiurkso“, – BNS sakė A.Visockas.

Jo teigimu, VU Šiaulių akademija nebeturi dailės, dizaino studijų grupių.

„Praeityje jos buvo, tuose rūmuose studentai piešdavo paveikslus, turėjo paskaitas. Dabar tų studentų neliko, Vilniaus universitetas rūmų neremontuoja, nenaudoja jų mokslinei veiklai, nors jų paskirtis tiesiogiai susieta su mokslu“, – aiškino meras.

Procedūra – sudėtinga

Planuodama kitų metų biudžetą Šiaulių valdžia teigia norinti numatyti lėšų ir rūmų tvarkymo pradžiai.

„Esame šiuos rūmus įtraukę į 2022–2027 metų ES finansinę perspektyvą ir jau nusimatę tam tikras lėšas. Jeigu jie netaps miesto nuosavybe, automatiškai viskas iškrenta“, – tvirtino meras.

Savivaldybės skaičiavimu, Zubovų rūmams sutvarkyti reikėtų maždaug 5 mln. eurų.

Vilniaus universitetas kol kas aiškios pozicijos dėl pastato likimo neišsako.

Jo Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Gretė Gerulaitytė BNS teigė, kad su Šiaulių savivaldybe ieškoma sprendimo, kaip geriausiai ir efektyviausiai panaudoti šiuos rūmus.

Kad situacija nėra paprasta, pripažino ir A.Visockas.

„Yra gana sudėtinga procedūra, Vilniaus universitetas negali tiesiogiai Šiaulių miesto savivaldybei perduoti. Jis turėtų perduoti Turto bankui, todėl ta diskusija, kurią kelsiu, apims visus: Vyriausybę, Turto banką, universitetą, savivaldybę. Tam greičiausiai reikalinga trišalė-keturšalė sutartis, kad Turto bankas, gavęs šitą turtą, jo neparduotų, o pagal sutartį perduotų Šiaulių miestui“, – aiškino meras.

Sprendimo reikia rudenį

Jis pabrėžė, kad sprendimą dėl Didždvario rūmų reikia priimti jau šį rudenį.

„Į kitų metų miesto biudžetą mes jau norėtume įdėti projektavimui skirtas lėšas. Laikas bėga greitai. Norint pradėti procesą, jį reikia pradėti kuo greičiau, nes jis ir taip jau pavėluotas“, – teigė savivaldybės vadovas.

„Net kitąmet pradėjus procesą, eitų kalba tik apie sąlygų parengimą, tik apie projektavimo rangovo parinkimą. Realiai projektas būtų tik 2024 metais, po to – rangovo paieška, statybų eiga. Ir išeitų 2025, 2026 metai. Jeigu nepradėsime dabar, tai kada mes juos sutvarkysime?“ – svarstė meras.

Jis teigė, kad suremontuotuose Zubovų rūmuose būtų galima įkurti miesto Santuokų namus, taip pat suteikti erdvių meno galerijoms, tam pačiam VU, jei šis pageidautų.

„Žmonės palaikė idėją, kad ten būtų įkurti Santuokų namai, plius ten meno galerijos galėtų būti. Tikrai rastume, kaip įveiklinti“, – BNS sakė A.Visockas.

Klasicizmo stiliaus dvaro rūmai (Šiaulių ekonomijos namai) pradėti statyti XVIII amžiaus pabaigoje. Po Abiejų Tautų Respublikos padalijimo 1795 metais Rusijos imperatorė Jekaterina II Šiaulių ekonomiją su centriniu dvaru atidavė savo favoritui Platonui Zubovui. Zubovai rūmus, parką rekonstravo, išplėtė.

1920 metais jie atiteko miestui, tais pačiais metais čia įsikūrė Mokytojų seminarija, nuo 1954 metų patalpose ėmė kurtis tuometinis Šiaulių pedagoginis institutas, vėliau tapęs Šiaulių universitetu ir neseniai prijungtas prie VU.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.