Aukcione parduos V. Uspaskichui priklausiusį Kalnaberžės dvarą

Rugsėjį aukcione bus parduodamas Kėdainių rajone, Kalnaberžėje, esantis dvaras. 2012 metais Panevėžio apygardos teismas nusprendė šį dvarą grąžinti valstybės nuosavybėn. Iki tol jį valdė su europarlamentaru Viktoru Uspaskichu sieta įmonė „Lukta“, tačiau pastatai ilgą laiką buvo neprižiūrimi ir paveldosaugininkų iniciatyva teismas jį nacionalizavo.

Kalnaberžės dvaras.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Kalnaberžės dvaras.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
V.Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 3:38 PM

„Dvarai yra neatskiriama mūsų šalies istorijos ir kultūros dalis, jaučiame didžiulę atsakomybę už šį turtą ir siekiame surasti naujus šeimininkus, kurie bus pajėgūs prikelti dvarus naujam gyvenimui“, – pranešime teigė turtą parduosiančios valstybės įmonės Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

„Tokių objektų parengimas pardavimui itin komplikuotas ir ilgai trunkantis procesas, tačiau radus gerus naujus šeimininkus dvarai atgyja, tampa turistų traukos centru“, – sakė jis.

Pradinė dvaro kaina – 53,7 tūkst. eurų.

Kalnaberžės dvaro sodyba yra įtraukta į valstybės saugomų kultūros vertybių registrą.

Dvaro restauravimas buvo pradėtas 2017 metais pagal Kultūros paveldo departamento vykdomą programą. Dvaro sodybos stogui tvarkyti iš valstybės biudžeto buvo skirta 160 tūkst. eurų.

Kalnaberžės dvaro sodybą sudaro rūmai, tvartas, kluonas, kalvė, arklidės liekanos ir parkas. Istoriniuose šaltiniuose Kalnaberžės vietovė imta intensyviai minėti 1371 – 1372 metais, karų su kryžiuočiais laikotarpiu.

Dvarą yra valdę Radvilos, Čapskiai, Košelevskiai, Stolypinai. Pastarieji XIX amžiaus antroje pusėje rekonstravo dvaro rūmus. 1910 metais Kalnaberžės dvaro rūmuose buvo įvestas telefonas ir telegrafas, čia lankėsi ministrai ir kiti vyriausybės tarnautojai, netoliese įsikūrė šimtai apsaugos kariškių.

1940 metais dvaras buvo nacionalizuotas, o karo metu sunaikintas, daiktai – išgrobstyti. Po karo čia įkurta nepilnamečių kolonija, 1949 metais – vaikų namai, o nuo 1959 metų – internatinė mokykla. Vėliau čia veikė „Žiburio“ kolūkio administracija.

Registracija į Kalnaberžės dvaro aukcioną vyks rugsėjo 12–14 dienomis, o aukcionas – rugsėjo 19–22 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.