Kylant elektros energijos kainoms, būdų mokėti mažiau jau ieško ir Seimas

Kylant elektros energijos kainoms, Seimas planuoja įsigyti nutolusias saulės elektrines.

Kylant elektros energijos kainoms, Seimas planuoja įsigyti nutolusias saulės elektrines.<br>123 rf nuotr.
Kylant elektros energijos kainoms, Seimas planuoja įsigyti nutolusias saulės elektrines.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Perminas

Aug 25, 2022, 12:35 PM, atnaujinta Aug 25, 2022, 1:00 PM

Kaip Seimo valdybos posėdyje ketvirtadienį sakė kanceliarijos atstovas Marius Žiūkas, elektros kainos parlamentui pradės augti gruodį, pasibaigus palankiai sutarčiai.

„Šiuo metu Seimo kanceliarija turi labai dėkingą sudarytą sutartį, kaina yra užfiksuota 7 centai už kilovatvalandę. Ta sutartis galioja iki gruodžio 1-os. Teks pirkti tą elektros energiją daug didesnėmis kainomis“, – sakė Seimo kanceliarijos Finansų skyriaus vedėjas.

Anot atstovo, šiuo metu Aplinkos projektų valdymo agentūrai yra pateikta paraiška įsigyti nutolusią saulės elektrinę.

„Šiuo metu vyksta paraiškos vertinimas, deja dar atsakymo neturime, sprendimo tikimės pirmadienį“, – teigė jis.

Pasak jo, agentūra finansuotų 80 proc. elektrinės įsigijimo kaštų, likusius – Seimo kanceliarija.

„Tačiau vienam pareiškėjui maksimali paraiškos vertė yra tik beveik pusantro milijono eurų, Seimo kanceliarijos elektros energijos poreikis yra beveik dvigubai didesnis“, – kalbėjo M. Žiūkas.

Visa Seimo elektra saulės jėgainėse

Seimo kanceliarijos tarnautojas teigė, kad šiais metais pavykus gauti paramą, kitais metais būtų teikiama antroji paraiška.

Iš finansavimo pagal abi paraiškas įsigytos nutolusios saulės elektrinės teiktų Seimui visą reikalingą elektrą.

„Mūsų planas kitais metais yra, jeigu šiais metais sėkmingai gauname paramą, teikti antrą paraišką ir taip užtikrinti, kad visa Seimo kanceliarijos energija būtų pagaminama nuosavoje saulės elektrinėje“, – teigė M. Žiūkas.

„Tikrai, manau, kad pagrindinis dėmuo čia yra saulės elektrinė iš jos jei gausim pusę arba daugiau nei pusę energijos, tikrai bus labai ženklus indėlis į mūsų sutaupymą“, – sakė konservatorius Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Seimo kanceliarija taip pat svarstė montuoti saulės elektrines ant parlamento pastato stogo, tačiau, anot M. Žiūko, tai būtų neefektyvu dėl pastato struktūros.

Planuoja rečiau valyti

Taupydama Seimo kanceliarija taip pat planuoja mažinti temperatūrą bendroms patalpoms vėsinti arba šildyti, spartinti lempučių keitimą į taupesnes, įrengti judesio daviklius, išjungti kelis liftus, mažinti patalpų valymo intervalus, įsteigti nuolatinę tvarumo komisiją.

Kanceliarija sulaukė pasiūlymų iš 76 Seime ir Seimo kanceliarijoje dirbančių asmenų. Pasak M. Žiūko, jie bus nagrinėjami.

„Planas tikrai neblogas, na, aišku, jis dar gana teorinis, svarbu, kaip atrodys jo galutinis išdėstymas“, – sakė pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius J. Razma.

Konkretų taupymo planą numatoma baigti rugpjūčio pabaigoje.

Šių metų birželį už elektros energiją Seimo rūmuose sumokėta 8,5 tūkst. eurų daugiau nei pernai, tai yra 38,5 tūkst. eurų.

Tuo metu liepą, kai baigėsi sesija ir Seimo nariai rečiau užsuka į parlamentą, elektra šiemet kainavo 10,6 tūkst. eurų pigiau nei pernai tuo pačiu metu – beveik 26 tūkst. eurų. Pernai liepą buvo sušaukta neeilinė sesija, trukusi savaitę.

Kitos Lietuvos valdžios institucijos taip pat ieško būdų, kaip taupyti, kad sąskaitos už elektrą būtų mažesnės.

Prezidentūra taupo elektros energiją pastatų vėsinimui, dalyje erdvių jis visai išjungtas, planuoja įsigyti nutolusią saulės elektrinę.

Vyriausybėje paliktas minimalus įjungtų šviestuvų skaičius, keičiami neefektyvūs senieji šviestuvai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.