Dramatiškai ilgėja saulės elektrinių įrengimo terminai: pirmieji žingsniai dar nesantiems eilėje

Jei planuojate kitą vasarą tapti individualios saulės elektrinės savininku ir ketinate tuo pasirūpinti vėliau, rizikuojate dar metus likti be elektrinės. Augant elektros kainoms ir susidomėjimui alternatyviais jos šaltiniais, Lietuvoje kilo tikras saulės elektrinių bumas – užsakymo ir įrengimo terminai išsitęsė iki 6 ir daugiau mėnesių, o elektrines įrengiančios bendrovės darbus planuoja jau ne tik kitai, bet ir dar kitai vasarai.

Jei planuojate kitą vasarą tapti individualios saulės elektrinės savininku ir ketinate tuo pasirūpinti vėliau, rizikuojate dar metus likti be elektrinės.<br>Autorių nuotr.
Jei planuojate kitą vasarą tapti individualios saulės elektrinės savininku ir ketinate tuo pasirūpinti vėliau, rizikuojate dar metus likti be elektrinės.<br>Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 9:59 AM, atnaujinta Oct 13, 2022, 10:17 AM

„Prieš keletą metų saulės elektrinių užsakymai suaktyvėdavo žiemos pabaigoje ar ankstyvą pavasarį, dabar procesas nenutrūksta visus metus. Skaičiuojame, kad jų pardavimai šiemet išaugo 3 kartus palyginti su praėjusiais metais. Tokia milžiniška paklausa lemia, kad ilgėja saulės elektrinių įrengimo terminai – 2–3 mėnesiai jau yra neberealu.

Be to, dėl įvairių ekonominių ir geopolitinių aplinkybių visame pasaulyje vėluoja saulės modulių gamyba ir tiekimas, kas dar labiau pailgina laukimą. Realybė tokia, kad šiandien įsigyta saulės elektrinė bus įrengta tik kitąmet“, – komentuoja energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ saulės produktų vadovė Domantė Navarskaitė.

Ilgėja ir dokumentų rengimo, ir rangos darbų terminai

Pašnekovė sako, kad ir gyventojai, ir tiekėjai bei statytojai yra suinteresuoti saulės elektrines montuoti kuo greičiau, kad vartotojai pajustų naudą. Tačiau šiandieninė situacija, kai saulės elektrinių gamybos procese trūksta medžiagų ir komponentų, o gaminančias vartotojais tapti norinčių gyventojų skaičius auga, saulės elektrinės darbus reikia pradėti planuoti labai iš anksto.

„Terminai ilgėja visose projekto stadijose, pradedant reikalingų Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) dokumentų ar saulės elektrinės projekto rengimu. Be to, didelė paklausa ir ribotas kvalifikuotų bendrovių bei specialistų skaičius lėmė papildomą terminą prailginantį aspektą – laukimo eilę, kai sutartį su saulės elektrinę įrengiančia bendrove jau sudarę gyventojai turi 2 mėnesius laukti, kol specialistai galės imtis jų užsakymo“, – teigia ji.

Palyginimui – prieš metus saulės elektrinei nuo idėjos iki elektros gamybos pradžios įsirengti pakakdavo 2–3 mėnesių, šiandien terminas pailgėjęs maždaug 2–3 kartus. Vien ESO sąlygų paruošimo terminas prailgintas iki 40 kalendorinių dienų, jų galiojimas – iki 90 kalendorinių dienų, o anksčiau tebuvo 20 darbo dienų.

Ilgesni tapo ir rangovų terminai. Specialistė sako, kad bendrovė šiuo metu įsipareigoja saulės elektrinę įrengti per 4 mėnesius, su galimybe pratęsti terminą dar 2 mėnesiams.

Daugėja norinčių padidinti galią

Saulės elektrinių įrengimas susideda iš keleto svarbių etapų, kurių nė vieno praleisti negalima. Gyventojai turi išsiaiškinti, ar tikrai yra elektrinės montavimo galimybės, pasitikrinti, kokiomis sąlygomis elektrinė gali būti prijungta prie skirstomojo tinklo, pasirinkti rangovą.

Preliminariai stogo tinkamumą saulės elektrinei gali įsivertinti ir pats gyventojas, tačiau rangos bendrovė vis tiek turi atlikti profesionalią fizinę objekto apžiūrą. Specialistai apžiūri ir įvertina stogą, jo plotą, orientaciją, nuolydį, dangos būklę, ant stogo ir šalia esančius objektus, tokius kaip medžiai ar kiti aukštesni statiniai, kurie gali mažinti elektrinės apšvietimą.

„Vizito metu taip pat įvertinama būsima keitiklio (angl. inverter) bei komutacinių įrenginių vieta, laidų, kabelių vedimo keliai. Vėliau inžinieriai parengia detalų projektą, būsimos saulės elektrinės vizualizacijas, tuomet klientui siunčiamas pilnas pasiūlymas“, – vardija ekspertė.

Pastaruoju metu daugiau užklausų sulaukiama ir iš gyventojų, kurie jau turi įsirengę saulės elektrines, bet nori pasididinti jų galią. Jie taip pat turėtų nedelsti, jei nori daugiau elektros gaminti jau kitąmet, kadangi rangos darbai įrengiant papildomus modulius yra tokie patys, kaip ir statant naują elektrinę.

„Elektrum Lietuva“ saulės produktų vadovė primena, kad saulės elektrinės galios padidinimui reikia žinoti namo įvado galią – ar ji leidžia padidinti modulių kiekį. Jei ne, tuomet reikėtų kreiptis į ESO dėl galios didinimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.