Aktualu šąlantiems daugiabučių gyventojams: atsakė, ar įsirengiant šilumos siurblį teks pasirūpinti leidimu

Daugiabučių gyventojams dažnai kyla klausimų dėl šilumos siurblio įsirengimo ir ar tokie buto šildymo sistemos įrengimo darbai (tvirtinant įrangą ant pastato fasado) priskiriami paprastojo remonto darbams, todėl primename aktualiausią informaciją.

Daugiabučių gyventojams dažnai kyla klausimų dėl šilumos siurblio įsirengimo ir ar tokie buto šildymo sistemos įrengimo darbai (tvirtinant įrangą ant pastato fasado) priskiriami paprastojo remonto darbams, todėl primename aktualiausią informaciją.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiabučių gyventojams dažnai kyla klausimų dėl šilumos siurblio įsirengimo ir ar tokie buto šildymo sistemos įrengimo darbai (tvirtinant įrangą ant pastato fasado) priskiriami paprastojo remonto darbams, todėl primename aktualiausią informaciją.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

Nov 25, 2022, 2:48 PM

Žinotina, kad atvejai, kada privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) paprastojo remonto darbams, nustatyti Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 5 punkte, bei statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Nebaigto statinio registravimas ir perleidimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 4 punkte: be Statybos įstatymo 27 straipsnio 1 dalies 5 punkte nurodytų atvejų, leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas: atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo ar viešojo pastato paprastąjį remontą mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje, – kai keičiama pastato išvaizda.

Statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 3 priedo 5 punkte nurodyta, kad pastato išvaizdos keitimu laikoma: didesnės kaip 0,01 m3 tūrio įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo.

Sykiu primename, kad visos pagrindinės pastato konstrukcijos (t. y. pamatai, visos laikančiosios sienos ir kolonos, išorinės sienos ir vidinės pertvaros, atskiriančios bendrojo naudojimo patalpas nuo skirtingiems savininkams priklausančių butų ir kitų patalpų, perdangos, stogas, fasado architektūros detalės ir išorinės (fasado) konstrukcijos (balkonų, lodžijų ir terasų laikančiosios konstrukcijos, aptvarai, stogeliai, išorės durys, išoriniai laiptai), tarpaukštinių laiptų konstrukcijos, nuožulnos) yra bendrojo naudojimo objektai (pagal Daugiabučių namų savininkų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo 2 straipsnio 15 dalies 1 punktą).

Taigi, jeigu daugiabutis namas yra mieste, jo paprastojo remonto darbams (tvirtinant įrangą – inverterį ant išorinės namo sienos), kurie keičia pastato išvaizdą, privaloma parengti projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) bei daugumos bendraturčių sutikimą, nes sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo, taip pat dėl naujų bendrojo naudojimo objektų sukūrimo ir disponavimo jais klausimų priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma (pagal Civilinio kodekso 4.85 straipsnio 1 dalį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.