Seimas spręs, ar paramą daugiabučių modernizacijai galėtų gauti ir žuvusių nepriklausomybės gynėjų šeimos nariai

Seimas pavasario sesijoje ketina svarstyti siūlymą valstybės paramą daugiabučiams namams modernizuoti skirti ne tik Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjams, bet ir jų šeimų nariams.

Seimas pavasario sesijoje ketina svarstyti siūlymą valstybės paramą daugiabučiams namams modernizuoti skirti ne tik Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjams, bet ir jų šeimų nariams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas pavasario sesijoje ketina svarstyti siūlymą valstybės paramą daugiabučiams namams modernizuoti skirti ne tik Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjams, bet ir jų šeimų nariams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

2022-12-28 08:05

Seimas paskutiniame rudens sesijos posėdyje po pateikimo pritarė tokioms Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisoms, kurios dabar keliaus svarstymui į Aplinkos apsaugos komitetą.

Jeigu Seimas pritartų, paramą galėtų gauti ir žuvusių nepriklausomybės gynėjų šeimos nariai tai yra vaikai, įvaikiai, našliai, našlės, tėvai ir įtėviai.

Projektą parengusios Seimo narės konservatorės Paulė Kuzmickienė ir Aistė Gedvilienė sako, kad tokiu būdu siekiama ištaisyti tam tikrą klaidą, numatant tokios pačios apimties valstybės paramą ne tik nepriklausomybės gynėjams, bet ir jų šeimų nariams.

„Įstatymo projekte siūlome išplėsti, kas gauna valstybės paramą – kad ją gautų ne tik nepriklausomybės gynėjai, nukentėję nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to dėl vykdytos SSRS agresijos, bet kad tą paramą gautų ir jų šeimų nariai, kaip tai numato Nepriklausomybės gynėjų ir kitų nukentėjusių nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos asmenų teisinio statuso pripažinimo įstatymas“,– šią savaitę iš Seimo tribūnos pateikdama projektą sakė P. Kuzmickienė.

Projektų autorių duomenimis, jam įgyvendinti prireiks labai nedaug lėšų, kadangi asmenų, kuriems būtų teikiama parama, yra tik apie 30.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d. Jei Seimas pritartų, daugiabučių namų atnaujinimo projekto išlaidų kompensacijos būtų taikomos tik atnaujinimo projektų paraiškoms, pateiktoms po 2024 m. sausio 1 d.

Šiuo metu galiojančioje įstatyme įtvirtinta, kad valstybės parama nepasiturintiems gyventojams ir Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjams, nukentėjusiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, suteikiama apmokant visas tenkančias atnaujinimo projekto parengimo, įskaitant atnaujinimo projekto vykdymo priežiūrą ir atnaujinimo projekto ekspertizės, kai ji privaloma pagal Statybos įstatymą, atlikimą, jo įgyvendinimo administravimo, statybos techninės priežiūros išlaidas, kredito draudimo įmoką, kiekvieno mėnesio kredito ir palūkanų įmokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.