Palangos merui svaidantis žaibais dėl statybų paplūdimyje, inspektoriai atkerta, kad viskas legalu

Palangos merui pasipiktinus dėl galimai neteisėtų statybų Kunigiškių paplūdimyje, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) teigia, jog sklypo detalųjį planą, leidusį statybas, suderino delsiant tai padaryti savivaldybei, kaip numatė įstatymai.

Palangos merui pasipiktinus dėl galimai neteisėtų statybų Kunigiškių paplūdimyje, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) teigia, jog sklypo detalųjį planą, leidusį statybas, suderino delsiant tai padaryti savivaldybei, kaip numatė įstatymai.<br>Š. Vaitkaus / socialino tinklo nuotr.
Palangos merui pasipiktinus dėl galimai neteisėtų statybų Kunigiškių paplūdimyje, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) teigia, jog sklypo detalųjį planą, leidusį statybas, suderino delsiant tai padaryti savivaldybei, kaip numatė įstatymai.<br>Š. Vaitkaus / socialino tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Andriejauskaitė, BNS

Jan 16, 2023, 6:02 PM

Anot inspekcijos, pagal anksčiau galiojusį teisinį reguliavimą VTPSI buvo nustatyta pareiga tvirtinti teritorijų planavimo dokumentus tais atvejais, kai savivaldybės administracijos, suderinusios teritorijų planavimo dokumentus, nustatytais terminais jų nepatvirtindavo arba nepriimdavo motyvuoto sprendimo atsisakyti juos tvirtinti.

„Būtent tokia situacija susiklostė priimant sprendimus dėl žemės sklypo Užkanavės g. 31, Palangoje, detaliojo plano. Sprendiniai buvo suderinti Palangos miesto savivaldybės 2014 metų spalio 23 dieną teritorijų planavimo komisijos protokolu, kurios pirmininkas buvo Palangos miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis architektas. Detaliajam planui buvo išduota teigiama išvada, tačiau jis nebuvo nustatytais terminais patvirtintas ir nebuvo motyvuotai atsisakyta jį tvirtinti“, – informavo inspekcija.

Dėl šių priežasčių pagal tuomet galiojusį reguliavimą jį, pasak VTPSI, ir privalėjo tvirtinti inspekcija.

Inspekcija taip pat tikina pradėjusi tyrimą dėl šio pastato ir specialistai pirmadienį apsilankė mero nelegaliomis statybomis įvardintoje vietoje, tačiau jie nenustatė, kad čia būtų atliekama rekonstrukcija, o darbus traktavo kaip remontą.

„Sausio 16 dieną atliktas patikrinimas vietoje. Nustatyta, kad viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie galimai nurodytu adresu vykdomus rekonstravimo darbus neatitinka tikrovės. Pagal patikrinimo metu surinktą informaciją įtariama, kad šiuo atveju atliekami pastato remonto darbai“, – informavo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Pirmadienį Palangos meras Šarūnas Vaitkus feisbuke paskelbė, kad minėtame sklype galimai vyksta nelegalios statybos, nes savivaldybė minimo detalaus plano nepatvirtino.

Š. Vaitkus kėlė klausimus dėl inspekcijos sprendimo patvirtinti detalųjį planą, sudarantį galimybes keisti žemės paskirtį į poilsio paskirties ir aptarnavimo ir taip atveriantį kelią naujoms statyboms.

„Sklype Kunigiškių paplūdimyje, pajūrio juostoje, jau pradėti pastato galimai rekonstrukcijos darbai. Užfiksuota, kad pastatas apšiltintas ir pakeistas jo fasadas, sienose iškirstos angos ir įrengti vitrininiai langai bei įėjimas, ant stogo įrenginėjamos būsimosios kavinės ar restorano terasos, prie lokatorius aptarnavusio pastato jau „prilipdyti“ ir laiptai. Ir be viso kito, drįsta stumdyti kopas, kad būtų „atlaisvinta“ aikštelė statyboms“, – skelbė Š. Vaitkus.

VTPSI atkreipia dėmesį, kad nuo detaliojo plano patvirtinimo praėjo aštuoneri metai, todėl nėra suprantama, kodėl šio plano patvirtinimo klausimus savivaldybė kelia tik dabar.

Pasak įstaigos, anksčiau galiojęs teisinis reguliavimas jau yra pakeistas – inspekcija nebedalyvauja teritorijų planavimo dokumentų tvirtinimo procese.

Apie atlikto patikrinimo išvadas VTPSI ketina informuoti atskiru pranešimu.

Dėl vykdomais darbais galimai sukeltos žalos aplinkai patikrinimą pirmadienį atliko Aplinkos apsaugos departamentas.

Po Palangos mero pranešimo pirmadienį Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Š. Vaitkaus teigimu, sklype Kunigiškių paplūdimyje, pajūrio juostoje, 1968 metais atsiradęs statinys įvardijamas kaip radiotechninis postas, iš jo buvo stebimi laivai, jūros pakrantė, orlaiviai.

Pasak savivaldybės vadovo, pastatas priklausė valstybinėms institucijoms, o prieš daugiau nei dešimtmetį jį įsigijo moteris iš Pasvalio, siekusi savivaldybėje detaliuoju planu pakeisti žemės paskirtį į rekreacinę, o pastatus rekonstruoti juos pritaikant poilsio ir aptarnavimo paskirčiai.

Palangos taryba tokiems planams nepritarė ir detalaus plano nepatvirtino, tačiau jį patvirtino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?