Verslininkai prisipažino, kad Kunigiškėse pakeitė kopagūbrio reljefą

Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai atlieka tyrimą dėl statybų metu Palangoje, ties Kunigiškių paplūdimiu, suniokoto kopagūbrio paviršiaus, antradienį informavo Aplinkos apsaugos departamentas.

Asociatyvioji A.Srėbalienės nuotr.
Asociatyvioji A.Srėbalienės nuotr.
Asociatyvioji A.Srėbalienės nuotr.
Asociatyvioji A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-17 16:29, atnaujinta 2023-01-17 17:22

Pirmadienį pareigūnai apsilankė privačiame sklype ir nustatė, kad remontuojant pastatą pajūryje galėjo būti sulyginta kopos paviršinė dalis, pakeičiant reljefą su buvusia natūralia žoline augmenija ir nustumiant apie dešimt metrų ilgio ir keturių su puse metro pločio juostą. Taip pažeistas Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas.

„Svarbu tai, kad pajūrio juosta yra saugoma teritorija ir tai reglamentuojama atskiru pajūrio juostos įstatymu. Šios apsaugos tikslas užtikrinti pajūrio juostos subalansuotą naudojimą valstybės bei visuomenės reikmėms. Už darbus sklype atsakingi verslininkai pripažino, kad jie pakeitė vietovės kopagūbrio reljefą“, – pranešime spaudai sakė Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Algimantas Skersis.

Pareigūnai šiuo metu tęsia tyrimą dėl aplinkosauginių pažeidimų. Taip pat bus skaičiuojama aplinkai padaryta žala ir taikoma administracinė nuobauda, o atsakingi asmenys turės atkurti kopos pirminę būklę.

Aplinkosaugininkai pabrėžė, kad pajūrio juostoje draudžiama niokoti gamtos ir kultūros objektus, ardyti paplūdimius, povandeninį krantą, kopagūbrį, kopas, klifo šlaitus ar kitaip žaloti reljefą, dirvožemį, augmeniją ir gyvūniją.

Pirmadienį Palangos meras Šarūnas Vaitkus feisbuke paskelbė, kad minėtame sklype vykstančios statybos gali būti nelegalios. Savivaldybė minimo detalaus plano nepatvirtino, tai padarė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Š. Vaitkaus teigimu, sklype Kunigiškių paplūdimyje, pajūrio juostoje, 1968 metais atsiradęs statinys įvardijamas kaip radiotechninis postas, iš jo buvo stebimi laivai, jūros pakrantė, orlaiviai.

Pasak savivaldybės vadovo, pastatas priklausė valstybės institucijoms, o prieš daugiau nei dešimtmetį jį iš valstybės įsigijo moteris iš Pasvalio, siekusi savivaldybėje detaliuoju planu pakeisti žemės paskirtį į rekreacinę, o pastatus rekonstruoti juos pritaikant poilsio ir aptarnavimo paskirčiai.

Kaip BNS informavo Turto bankas, radiotechninio posto pastatas Užkanavės gatvėje 31, Palangoje, į Privatizavimo objektų sąrašą įtrauktas 2010 metų vasarą Vyriausybės nutarimu.

Tų pačių metų rugsėjo 1 dieną Vidaus reikalų ministerija pastatą perdavė Valstybės turto fondui. Tą patį mėnesį Privatizavimo komisija pritarė šio objekto privatizavimo projektui.

Aplinkos apsaugos departamento Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavę pranešimą dėl Palangoje, ties Kunigiškių paplūdimiu, privačiame žemės sklype įtariamai nustumto kopagūbrio paviršiaus iš karto nuvyko į įvykio vietą.

Nustatyta, kad remontuojant pastatą pajūryje buvo galimai sulyginta kopos paviršinė dalis, pakeičiant reljefą su buvusia natūralia žoline augmenija ir nustumiant apie 10 m ilgio ir 4,5 m pločio juostą buvo pažeistas LR specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas.

Skundą dėl remontuojamo objekto pajūryje nagrinėja ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Primename, kad pastebėjus aplinkosaugos pažeidimus galite pranešti telefonu 112.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business