Po ilgai lauktos daugiabučių kiemų rekonstrukcijos klaipėdiečiai kenčia dar didesnius nepatogumus

Ilgai laukta daugiabučių namų kiemų rekonstrukcija kai kuriems uostamiesčio gyventojams tapo tikru galvos skausmu. Centrinėje miesto dalyje gyvenantys žmonės skundžiasi, jog, gausiai palijus, kiemus nuolat užtvenkia vanduo.

Klaipėdiečiai piktinasi dėl lietaus vandenyje skęstančio kiemo. Situacija kiek pagerėja tik ilgesnį laiką nelyjant.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Klaipėdiečiai piktinasi dėl lietaus vandenyje skęstančio kiemo. Situacija kiek pagerėja tik ilgesnį laiką nelyjant.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Egle Jure

Jan 30, 2023, 2:53 PM

Gyventojai tikina atsidūrę aklavietėje, mat yra siuntinėjami iš vienos įstaigos į kitą, o problema taip ir lieka neišspręsta. Klaipėdietis atvirauja, kad, pasibaigus kiemo rekonstrukcijai, pasipylė virtinė iššūkių, su kuriais kasdien tenka susidurti šių namų gyventojams. Anot pašnekovo, rekonstrukcijos darbai buvo atlikti atmestinai ir dėl to kenčia visi namų gyventojai.

„Manome, kad, rekonstruojant Liepų gatvėje esančių 42 ir 44 namų kiemą, buvo panaikinta nuotekų kanalizacija. Vos užbaigus darbus, ėmė skęsti įvažiavimas ir automobilių stovėjimo aikštelė. Smarkiau palijus, kieme susidaro didžiulis tvenkinys.

Gadinamas mūsų asmeninis turtas, nes automobiliai kone kasdien stūkso vandenyje. Taip pat užsistovėjęs vanduo ardo įvažiavimo dangą, o mes esame priversti nuolat vaikščioti purvynu. Dėl šios situacijos jau prieš metus kreipėmės tiek į miesto savivaldybės, tiek ir į „Klaipėdos vandens“ atstovus, tačiau niekas nesiima reikiamų priemonių. Pavargome būti siuntinėjami po įvairias įstaigas ir neišgirsti. Mums buvo pasakyta, kad priežasčių gali būti daug ir sudėtinga nustatyti, dėl ko kaupiasi vanduo“, – atviravo gyventojas.

Dar vienas nurodytame kieme sutiktas klaipėdietis, vardu Ramūnas, taip pat noriai sutiko pasidalinti savo patirtimi. Pašnekovas antrino pirmajam gyventojui ir pritarė, kad visi nemalonumai prasidėjo po įgyvendintų rekonstrukcijos darbų.

„Kaip mes suprantame, buvo užkasti lietaus kanalizacijos tinklai. Įvažiavimas į daugiabučių gyvenamųjų namų kiemą yra žemiausia šio ruožo vieta, todėl čia nuolat kaupiasi vanduo. Jis subėga iš viso Skulptūro parko. Rekonstrukcijos darbai pareikalavo didelių lėšų ir apmaudu, kad dėl nusistovinčio vandens yra gadinama visa infrastruktūra.

Taip pat automobiliais atvažiavę žmonės negali iš jų išlipti, nes visur telkšo vanduo. Esu įgijęs inžinerinės krypties išsilavinimą, todėl dar vykstant darbams mačiau, kad daromos klaidos, nes pačioje žemiausioje teritorijos vietoje yra užkasami nuotekų tinklai.

Pats asmeniškai kreipiausi į darbininkus ir pasakiau, kad to daryti negalima, bet žmonės tikino klausantys tik tiesioginių vadovų nurodymų. Išties labai nemalonu, kad jau antrą žiemą turime kęsti tokią situaciją. Dėkojame miesto savivaldybei už tikrai gražiai sutvarkytą kiemą, aplinką, tačiau apmaudu, kad projektas buvo įgyvendintas ne iki galo“, – kalbėjo klaipėdietis.

Pavargome būti siuntinėjami po įvairias įstaigas ir neišgirsti.

Susisiekus su akcine bendrove „Klaipėdos vanduo“ paaiškėjo, kad, jų turimais duomenimis, nurodytame kieme lietaus nuotekų tinklas niekada neegzistavo.

„Bendrovė šių namų kiemuose rekonstrukcijos niekada nevykdė. Pagrindinis lietaus nuotekų surinkimo tinklas yra įrengtas Liepų gatvėje, bet ne atskirų namų kiemuose. Jeigu ši situacija būtų susidariusi dėl mūsų eksploatuojamų nuotekų tinklų susidėvėjimo ar gedimo, problemą spręstume nedelsdami, tačiau šiuo atveju, deja, nieko padaryti negalime“, – situaciją komentavo AB „Klaipėdos vanduo“ atstovė spaudai.

Šie gyventojų nusiskundimai yra puikiai žinomi Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojams.

Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Karolis Šakarnis atskleidė, kad, jo žiniomis, Liepų g. 42 ir 44 namų kiemuose nuolydis lietaus vandeniui dar prieš atliekant rekonstrukciją buvo įrengtas netinkamai – į priešingą pusę nuo Liepų g. esančio pagrindinio vandens nuotekų surinkimo tinklo. Kol kiemas nebuvo rekonstruotas ir padengtas asfalto danga, lietaus vanduo susigerdavo į žvyrą. Atlikus teritorijos atnaujinimo darbus, vanduo nebesusigeria ir lieka telkšoti kieme.

Pasidomėjus, kokie bus miesto atstovų tolimesni veiksmai ir ar pagalbos besišaukiantys gyventojai jos galiausiai sulauks, K. Šakarnis patikino, jog šiuo metu svarstoma, kaip situaciją pagerinti iš esmės.

„Ieškome būdų, kaip būtų galima atvesti nuotekų tinklus iš Liepų gatvės. Tai yra didelės apimties darbai, reikalaujantys nemažų investicijų. Gyventojus galime nuraminti, kad jų prašymas yra tikrai išgirstas ir veiksmų bus imtasi. Iki tol žmonių paprašysime supratingumo ir kantrybės“, – kalbėjo vyriausiasis specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.