Griūvantys pastatai Prienų rajone gąsdina žmones: tarp jų – gyvenamieji namai ir net mokykla

Prienų rajono savivaldybė bando atsikratyti senų, vaiduokliais virtusių pastatų. Bene daugiausia tokių yra Balbieriškio seniūnijoje. Tai – savininkams nereikalingi gyvenamieji namai, ūkiniai pastatai ir net mokykla.

Senas medinis namas jau daug metų apleistas, jo paveldėtoja šiuo turtu nesirūpina.<br>Balbieriškio seniūnijos nuotr.
Senas medinis namas jau daug metų apleistas, jo paveldėtoja šiuo turtu nesirūpina.<br>Balbieriškio seniūnijos nuotr.
Gyventojai bijo, kad prie gatvės stovintis ūkinis pastatas gali griūti.<br>Balbieriškio seniūnijos nuotr.
Gyventojai bijo, kad prie gatvės stovintis ūkinis pastatas gali griūti.<br>Balbieriškio seniūnijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 8:32 AM

Pačiame Balbieriškio miestelyje, Klevų gatvėje, riogso apleistas gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas, kurio būklė gąsdina vietinius gyventojus. Dar vienas griūvantis namas su ūkiniu pastatu yra Mackių kaime, Tyliojoje gatvėje. Buvusios fermos likučiai styro Žagarių kaime, Jaunimo gatvėje.

Savivaldybės atstovai ketina kreiptis į teismą, kad ne tik šie, bet ir kiti apleisti pastatai būtų pripažinti bešeimininkiais ir turtas perduotas valstybės arba savivaldybės žinion.

Bijo, kad tvartas grius

Balbieriškio gyventoja Rima Kazlauskienė pasakojo, kad Klevų gatvėje esantis senas medinis vieno aukšto namas su palėpe ir tvartas jau ne vienus metus stovi apleisti.

„Kažkada čia gyveno šeima, bet senukai mirė, jų dukra seniai išsikraustė ir miestelyje nesirodo. Nežinome, nei kur, nei kaip ji gyvena, nesuprantame, kodėl nesitvarko savo turto arba jo neparduoda“, – stebėjosi moteris.

Apleistas pastatas Balabieriškio vaizdo nepuošia, bet gyventojai jau sunerimo ir dėl savo bei vaikų saugumo.

„Namo langai ir durys užkalti, be to, jis stovi atokiau. O štai tvartas yra prie pat gatvės, bijome, kad kada nors jis nuvirs. Baisu, kad gali nukentėti žmonės“, – nerimavo Balbieriškio gyventoja.

Savo turto neįteisino

Balbieriškio seniūnė Sigita Ražanskienė atskleidė, kad namas Klevų gatvėje priklausė žmonėms, kurie nesusitvarkė dokumentų ir savo turto neįregistravo. Kai turtą paveldėjo palikuonys, jie to taip pat nepadarė.

„Norint namą ir tvartą atnaujinti, reikia nemažai pinigų. Matyt, dėl to šio turto niekas ir nesistengia įteisinti. Susisiekti su paveldėtojais nepavyksta“, – kalbėjo seniūnė.

Panaši ir Mackių kaime esančio seno apleisto namo bei ūkinio pastato situacija. Seniūnė sakė, kad jame gyveno kelios vienos šeimos kartos, bet paskutiniai gyventojai mirė. Dabar turtas priklauso asocialiems asmenims, kurie niekuo nesirūpina ir į jokias pastabas ar nuobaudas nereaguoja.

O apleista ferma Žagarių kaime sovietmečiu priklausė kolūkiui. Vėliau žmonės tapo šio turto pajininkais, bet verslas nepasisekė ir pastatas liko nenaudojamas.

„Visi šie pastatai tokios prastos būklės, kad juos belieka tik nugriauti ir sklypus sutvarkyti. Bet norint tai padaryti, reikia atlikti privalomas procedūras, kad savivaldybė taptų statinių savininke“, – aiškino S.Ražanskienė.

Mokykla – pakistaniečio

Balbieriškio seniūnė neslėpė, kad seniūnijoje yra dar dvi apleistos fermos ir du pastatai vaiduokliai, dėl kurių kyla problemų. Ypač didelis galvos skausmas kamuoja dėl apleisto buvusios mokyklos pastato.

Mokykla Klevų gatvėje veikė iki 2005 metų, bet statinys jos bendruomenei buvo nepatogus, todėl mokiniai ir pedagogai persikraustė į kitas patalpas. Ištuštėjęs pastatas atiteko Turto bankui ir aukcione buvo parduotas.

Turtą įsigijęs jaunas vyras planavo kažką jame daryti, bet, matyt, nepavyko. Nuo to laiko pastato šeimininkai keitėsi jau bene keturis kartus.

Seniūnė sakė, kad dabartinis apleisto pastato savininkas yra pakistanietis, jis Lietuvoje negyvena.

Pastatas įtrauktas į nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį arba neprižiūrimų patalpų ir statinių sąrašą.

Šiam, kaip ir kitų apleistų statinių savininkams, Prienų rajono savivaldybė taiko padidintą 3 procentų nekilnojamojo turto vertės mokesčio tarifą. Tai – vienintelis būdas privačių valdų savininkus priversti prižiūrėti savo turtą.

Dabar svarstoma, gal ir buvusios mokyklos pastatą bandyti pripažinti bešeimininkiu.

Apleistų statinių yra ir Stakliškėse

Violeta Raguckienė

Prienų rajono savivaldybės

Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėja

„Balbieriškio seniūnijoje yra daugiausia apleistų objektų, kuriuos būtina tvarkyti, bet savininkai to nedaro arba šių asmenų net nepavyksta rasti. Dėl to savivaldybė ir siekia, kad tokius statinius teismas pripažintų bešeimininkiais. Kol kas kalbama apie tris objektus, bet tos pačios procedūros bus pradėtos ir dar keturiems pastatams, tarp jų – ir apleistai mokyklai.

Tokiu būdu apleistų pastatų situaciją jau pavyko pagerinti Stakliškių seniūnijoje.

Čia teismas bešeimininkiais neseniai pripažino 3 pastatus. Vieną apleistą statinį – buvusius kultūros rūmus – įsigijo ir remontuoti žada privatūs asmenys.

Savo eilės laukia dar du šios seniūnijos teritorijoje esantys vaiduokliai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.