Ruošiamasi gatvės Vilniaus centre pokyčiams: lauks architektų idėjų

Miesto centre esančia Šnipiškių promenada kasdien praeina šimtai miestiečių, tačiau stabteli retai. Šiuo metu gatvei reikia ne tik remonto, bet iš esmės ją pertvarkyti, kad taptų patrauklia viešąja erdve.

Miesto centre esančia Šnipiškių promenada kasdien praeina šimtai miestiečių, tačiau stabteli retai.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Miesto centre esančia Šnipiškių promenada kasdien praeina šimtai miestiečių, tačiau stabteli retai.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilniaus miesto savivaldybė

Feb 17, 2023, 5:22 PM

Šnipiškių gatvė – neilga, laiptuota pėsčiųjų promenada, besitęsianti nuo Žaliojo tilto autobusų stotelės Kalvarijų gatvėje iki naujai statomo „Artery“ verslo centro. Atnaujinti gatvę skelbiamas architektūrinės idėjos ir jos įgyvendinimo konkursas.

Projektuotojai turės pasiūlyti architektūrines idėjas ne tik Šnipiškių gatvei, bet ir šalia esančiam Kazimiero Vasiliausko skverui bei Šv. arkangelo Rapolo bažnyčios prieigose stovėjusios Šnipiškių Jėzaus koplyčios teritorijai.

„Siekiame sukurti reprezentatyvią, tvarią, visais metų laikais patogią naudotis miesto viešąją erdvę. Ne mažiau svarbu atskleisti daugiasluoksnę šios vietos istoriją.

Galbūt, vertėtų atkurti Kalvarijų gatvės pradžioje stovėjusią Kristaus skulptūrą, kuri rodė kelią į Vilniaus Kalvarijas ir buvo laikoma stebuklinga. Tikimės, konkurso dalyviai pasiūlys vietos istorijos įamžinimo būdus, numatys galimas veiklas ar komercijos, kavinių zonas, kad gatvė būtų gyva“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vyriausioji patarėja Rūta Matonienė.

Prieš skelbiant konkursą Vilniaus miesto savivaldybė organizavo viešą konkurso sąlygų aptarimą, į kurį pakvietė bendruomenės atstovus ir kaimyninių pastatų savininkus. Miestiečiai domėjosi, kaip gatvė bus atnaujinta, jiems rūpėjo išsaugoti esamus medžius, juos sudomino idėja įprasminti Šnipiškių Jėzaus koplyčios istoriją.

Religinė tematika labai siejasi su Šnipiškių gatve: šalia įsikūręs Šv. arkangelo Rapolo bažnyčios ir jėzuitų vienuolyno statinių ansamblis su Kazimiero Vasiliausko skveru.

Gatvėje taip pat yra Kultūros paveldo departamentas, prekybos centras „CUP“, yra ir kitų mažesnių parduotuvių, kavinių. Šioje gatvėje vietoje buvusio planetariumo netrukus įsikurs Vilniaus STEAM centras, kuris 7–12 klasių moksleiviams taps tyrimų, atradimų ir kūrybinės inovacijos erdve. Rekonstrukcija jau įpusėjusi ir šį rudenį centras atvers duris lankytojams.

Sovietmetyje ši promenada turėjo reprezentuoti naujojo miesto centrą – šioje vietoje iškilo Centrinė universalinė parduotuvė, pats aukščiausias tuo metu pastatas – viešbutis „Lietuva“, taip pat viešbutis „Turistas“.

Konkurso I-osios vietos nugalėtojams bus skiriama 9000 Eur premija, II-osios – 6500 Eur, III-iosios – 4500 Eur. Konkurso nugalėtojus išrinks ekspertų komisija, vadovaujama vyriausiojo miesto architekto ir sudaryta iš nepriklausomų urbanistų, architektų, paveldosaugos specialistų. Pasiūlymų konkursui savivaldybė lauks iki gegužės 16 d., su konkurso sąlygomis galima susipažinti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.