Kad daugiabučio namo bendrija galėtų patekti į rūsio patalpas, sprendė teismas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje buvo sprendžiamas ginčas tarp ieškovės, kuri yra daugiabučio namo savininkų bendrija, ir atsakovės, kuriai nuosavybės teise priklausančiose rūsio patalpose yra įrengti namo bendrojo naudojimo inžineriniai įrenginiai, rašoma teismo pranešime. Kreipdamasi į teismą bendrija prašė įpareigoti atsakovę, kad ši netrukdytų patekti į rūsio patalpas, nuosavybės teise priklausančias atsakovei, kartu išduodant šių patalpų raktų kopijas. Atsakovė priešieškiniu prašė iškelti inžinerinius tinklus iš jos patalpų.

Daugiabučio namo rūsys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiabučio namo rūsys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 2:24 PM

Pirmosios instancijos teismas ieškovės reikalavimą patenkino, o atsakovės priešieškinį atmetė. Tuo metu apeliacinės instancijos teismas priėmė priešingą sprendimą – ieškovės ieškinį atmetė, o atsakovės reikalavimą dėl inžinerinių tinklų iškėlimo patenkino.

Išnagrinėjęs bylą LAT nurodė, kad ieškovė, kaip daugiabučio gyvenamojo namo bendrija, yra įstatymo įpareigota naudoti, valdyti ir prižiūrėti bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektus (šiuo atveju inžinerines daugiabučio gyvenamojo namo sistemas) ir įgyvendinti butų ir kitų patalpų (pastatų) savininkų teises ir pareigas, susijusias su jiems priklausančių bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektų (namo inžinerinių sistemų) valdymu, naudojimu ir priežiūra.

Namo bendrija ieškiniu pareiškė reikalavimus, kurie pagal savo pobūdį būtini daugiabučio gyvenamojo namo ir jame esančių bendrojo naudojimo objektų valdymui ir naudojimui pagal paskirtį užtikrinti.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad ieškovė, vykdydama jai įstatymo priskirtas funkcijas, privalo patekti prie inžinerinių įrenginių, todėl konstatavo, kad ji įrodė savo veiksmų teisėtumą, o tai reiškia, kad atsakovės nuosavybės teises ribojantys veiksmai atlikti teisės aktų pagrindu, todėl atsakovės teisių suvaržymas laikytinas teisėtai įvykdytu.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino apeliacinės instancijos teismo sprendimą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės