Atsikratyti vaiduoklio Kaune nelengva, bet įmanoma: statinio savininkas ir architektai ėmėsi veiksmų

Pačioje Kauno širdyje stovintis pastatas vaiduoklis aplinkinius gąsdino daugiau kaip du dešimtmečius. Apleisto statinio savininkas ir architektai pagaliau žengė pirmą žingsnį jam prikelti, tačiau paaiškėjo, kad tai – ne tokia jau paprasta užduotis.

Siūloma greta senųjų pastatų pastatyti priestatą, o vietoj automobilių stovėjimo aikštelės įkurti skverą.Architektai pateikė ir viziją, kaip ateityje galėtų atrodyti vidinis kiemas.
Siūloma greta senųjų pastatų pastatyti priestatą, o vietoj automobilių stovėjimo aikštelės įkurti skverą.Architektai pateikė ir viziją, kaip ateityje galėtų atrodyti vidinis kiemas.
Gimnazijos ir Šv.Gertrūdos gatvių kampe stovintis namas yra prie itin judrios sankryžos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gimnazijos ir Šv.Gertrūdos gatvių kampe stovintis namas yra prie itin judrios sankryžos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie pastato vaiduoklio (viršuje) Šv.Gertrūdos gatvėje dabar įrengta automobilių stovėjimo aikštelė ir stovi daugiabutis, kuriame veikia Centro seniūnija.<br>„Archispektras“ vizualizacija
Prie pastato vaiduoklio (viršuje) Šv.Gertrūdos gatvėje dabar įrengta automobilių stovėjimo aikštelė ir stovi daugiabutis, kuriame veikia Centro seniūnija.<br>„Archispektras“ vizualizacija
Siūloma greta senųjų pastatų pastatyti priestatą, o vietoj automobilių stovėjimo aikštelės įkurti skverą.<br>Architektų vizualizacija.
Siūloma greta senųjų pastatų pastatyti priestatą, o vietoj automobilių stovėjimo aikštelės įkurti skverą.<br>Architektų vizualizacija.
Architektai pateikė savo viziją, kaip ateityje galėtų atrodyti vidinis kiemas.<br>Architektų vizualizacija.
Architektai pateikė savo viziją, kaip ateityje galėtų atrodyti vidinis kiemas.<br>Architektų vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 8:06 AM

Kauno senamiestyje, ties judria Gimnazijos ir Šv.Gertrūdos gatvių sankirta, maždaug 20 metų riogso apleistas trijų sujungtų pastatų kompleksas.

Tai – dar XIX amžiuje iškilęs gyvenamasis namas, kurio kaimynystėje yra Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra. Vaiduoklis nuolat bado akis daugeliui kauniečių ir miesto svečių.

Šio pastato savininkas įmonės „Optina“ vadovas verslininkas Edvinas Mamedovas, suprasdamas, kad vieta išskirtinė, paskelbė namo atnaujinimo architektūrinių idėjų konkursą, kuriame dalyvavo 4 architektų grupės.

Daugiausia ekspertų balų surinko architektų studijos „Archispektras“ darbas, bet komisijos nariai turėjo pastabų ir projektą patarė tobulinti.

Ar tai bus padaryta ir ką apie planuojamus pokyčius mano greta įsikūrę kauniečiai?

Projektų būta ir anksčiau

Apie tai, kad išskirtinėje vietoje greta Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune esantis vaiduoklis bus prikeltas, kalbos netilo daug metų. 2021 metais verslininkas E.Mamedovas architektų grupei „Archispektras“ užsakė sukurti pastato atnaujinimo ir pritaikymo viešbučiui projektą.

Jis buvo sukurtas, bet taip ir liko neįgyvendintas.

Namo savininkas nusprendė, kad reikia surengti architektūrinių idėjų konkursą, kuriame dalyvautų daugiau architektų.

„Tai ypatinga vieta. Šis pastatas turėjo ne vieną savininką, kurie jį vis keitė, perstatinėjo. Todėl dabar norisi atlikti tokius pokyčius, kurie būtų ilgalaikiai, patiktų miestiečiams“, – svarstė E.Mamedovas.

Verslininkas drauge su Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriumi paskelbtame konkurse architektus kvietė teikti ne tik architektūrines, bet ir statinio pritaikymo idėjas.

Sumanė ne vieną naujovę

Konkurse dalyvavo keturios architektų grupės. Daugiausia balsų surinko „Archispektro“ komandos projektas „Parko vartai“. Jo autoriai – Aidas Kalinauskas, Ignas Kalinauskas, Mantas Gipas, Edita Gumauskaitė, Vytautas Lelys, Benas Kalinauskas.

Dabar pastatų kompleksą sudaro pusiau uždaros U formos XIX amžiaus vidurio ankstyvojo istorizmo stiliaus trys skirtingi mūriniai namai. Jie jau tada buvo sujungti trikampiais frontonais ir stogu.

Konkurso nugalėtojai siūlo greta atnaujintų senųjų pastatų pastatyti naują priestatą, dėl kurio kompleksas taptų stačiakampio formos su vidiniu kiemu. Ant pastatų suplanuota įrengti antstatą, kuris sujungtų senus ir naują korpusus.

Automobilių vietos numatytos jau įrengtame požeminiame garaže.

Greta suplanuota įkurti naują skverą. Jį siūloma įrengti vietoj dabar prie Šv.Gertrūdos gatvės 7-ojo daugiabučio esančios savivaldybei priklausančios automobilių stovėjimo aikštelės.

Į skverą būtų galima patekti pro prie gatvės įrengtus vartus su arkos formos angomis.

Tokiu būdu naujas skveras ir už jo esantis Istorinės Prezidentūros parkas tarsi susijungtų.

Atvykti į seniūniją patogu

Projektu aktyviai domisi Senamiestyje įsikūrę gyventojai ir ten dirbantys kauniečiai.

Centro seniūnijos Senamiesčio seniūnaitijos seniūnaitė Ernesta Ranusienė sakė, kad gyventojai nori, jog Šv.Gertrūdos ir Gimnazijos gatvių sankirtoje esanti erdvė atgytų, tačiau susipažinus su projektais kilo įvairių klausimų.

„Manau, kad verslui tai patogi vieta. Bet vietiniai gyventojai norėtų, kad čia vyktų ne tik komercinė veikla, veiktų viešbutis, restoranai. Būtų gerai, jei atsirastų vietos ir galerijai ar kita erdvė įvairiai kultūrinei veiklai“, – sakė E.Ranusienė.

Taip pat gyventojai nerimauja, ar restoranų skleidžiamas triukšmas netrikdys jų gyvenimo.

„Ši vieta ir taip gana triukšminga. Jei dar įsikurs restoranai ir iš jų sklis muzika, lauke iki išnaktų šurmuliuos jų lankytojai, greta įsikūrusių gyventojų gyvenimo kokybė pablogės. Jau ir dabar Senamiestyje kyla nemažai konfliktų dėl užeigų keliamo triukšmo, negerai, jei atsirastų dar vienas jautrus taškas. Verslininkai turėtų iš anksto pagalvoti, kaip to išvengti“, – įsitikinusi kaunietė.

Tikisi, kad atsiklaus

Dar vienas neaiškumas – dėl automobilių stovėjimo vietų.

„Greta esančiame Šv.Gertrūdos gatvės 7-uoju numeriu pažymėtame daugiabutuje įsikūrusi Centro seniūnija. Į ją atvykstantys žmonės automobilius palieka greta esančioje aikštelėje. Toje vietoje architektai siūlo įkurti skverą. Bet vietų automobiliams taip pat reikia, nes į seniūniją atvyksta ir neįgalūs ar senyvo amžiaus žmonės, kuriuos išlaipinti reikia kuo arčiau seniūnijos durų“, – pabrėžė seniūnaitė.

Jos nuomone, žaliųjų erdvių greta yra ir kyla abejonių, ar tikrai reikia dar vieno skvero.

„Kuriant architektūrines idėjas vietinių gyventojų nuomonės niekas neklausė. Kitą savaitę planuojame surengti gyventojų susirinkimą. Jo metu aptarsime ir šiuos klausimus, tikiuosi, rengiant techninį projektą į netoliese įsikūrusių kauniečių poreikius bus atsižvelgta“, – vylėsi E.Ranusienė.

Rūpi vietos automobiliams

Šv.Gertrūdos gatvės 7-ojo daugiabučio, greta kurio numatomos nemažos permainos, gyventojas Andrius Sakalauskas sakė, kad svarbu, kaip bus sprendžiamas automobilių judėjimo klausimas.

„Tarp mūsų daugiabučio ir automobilių stovėjimo aikštelės yra įvaža, kuria įvažiuojame į savo kiemą. Ta pačia įvaža naudojasi dar kelių arčiau Vilniaus gatvės esančių namų gyventojai. Jie kiemuose prie savo namų laiko automobilius. Svarbu, kad šis įvažiavimas nebūtų susiaurintas ar kaip nors užtvertas“, – sakė vyras.

Restoranų kaimynystės kaunietis nesibaimina, jam neramiau dėl to, ar užeigų lankytojai, joms užsidarius, nebandys atlikti gamtinių reikalų kieme prie jų namo.

Ar pravažiuos autobusai?

Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune vadovė Renata Mikalajūnaitė sakė, kad nors architektūros konkurso nugalėtojas paskelbtas, neaišku, kas vyks toliau, ar projektas bus tobulinamas.

Nagrinėjant pirmąją konkurso vietą laimėjusios komandos projektą R.Mikalajūnaitei taip pat kilo klausimų dėl Šv.Gertrūdos gatvėje esančio įvažiavimo į Prezidentūros kiemą.

„Ekskursijos į Prezidentūrą atvyksta autobusais iš visos Lietuvos. Jie į Prezidentūros kiemą įvažiuoja iš Šv.Gertrūdos gatvės. Įvažiavimas yra greta dabar esančios automobilių stovėjimo aikštelės. Architektai siūlo ją naikinti, įrengti skverą, jį nuo gatvės užtverti simboliniais vartais. Mums svarbiausia, kad nebūtų kliūčių įvažiuoti į mūsų kiemą, kad vartai būtų pralaidūs“, – sakė R.Mikalajūnaitė.

Istorinės Prezidentūros Kaune vadovė skeptiškai įvertino ir sumanymą šio pastato parką sujungti su nauju skveru. Prezidentūros parkas aptvertas paveldosaugininkų saugoma tvora, tad kaip toks susijungimas galėtų įvykti, neaišku.

Vis dėlto pokyčių muziejininkai laukia, nes 20 metų matyti greta stovintį apleistą pastatą įkyrėjo.

Prie darbų grįš balandį

Architektų biuro „Archispektras“ kūrybos vadovas I.Kalinauskas sakė, kad prie projekto „Parko vartai“ tobulinimo planuojama grįžti balandžio mėnesį.

„Tada su užsakovu svarstysime, į kokias išgirstas pastabas atsižvelgti“, – sakė architektas.

Bet į kai kuriuos gyventojų klausimus atsakė iškart.

Nors stovėjimo vietų automobiliams stinga visame mieste, architektų komandos nuomone, skveras miesto centre yra geriau negu kelios automobilių stovėjimo vietos.

„Vieta, kur bus vykdomas projektas, judri, nelabai įdomi. Vietoj automobilių stovėjimo aikštelės įkurtas skveras driektųsi iki Prezidentūros parko. Tada į jį būtų galima patekti ne tik kaip yra dabar – iš Vilniaus, bet ir iš Šv.Gertrūdos gatvės“, – sakė I.Kalinauskas.

Laukia savivaldybės sprendimų

Pagal architektų sumanymą įvaža į Prezidentūros ir greta esančių daugiabučių kiemus išliktų.

„Sumanyta arkinė tvora būtų aukšta, angos didelės, jos nesumažintų automobilių pralaidumo, pro jas lengvai galėtų įvažiuoti ir ugniagesių automobiliai, ir autobusai“, – tikino architektas.

I.Kalinauskas mano, kad nereikėtų baimintis, jog atnaujintame pastate įsikūrę restoranai trukdys gyventojams.

„Tai bus ne naktiniai klubai, iš restoranų sklinda mažesnis triukšmas. Be to, skveras ir kavinės staliukai prie daugiabučių, mano nuomone, yra kur kas geriau negu automobilių stovėjimo aikštelė“, – įsitikinęs architektas.

Pastato savininkas E.Mamedovas taip pat sakė, kad dar svarstys, kaip projektą tobulinti, ką keisti.

„Šį procesą šiek tiek stabdo ir savivaldybė. Mes nežinome, ką jos atstovai planuoja sklype, kur yra automobilių stovėjimo aikštelė. Ar bus linkę pritarti skvero įkūrimui, o gal ji liks kaip dabar arba bus užstatyta? Šių atsakymų laukiame“, – sakė verslininkas.

Rengia detalųjį planą

Savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius sakė, kad šiuo metu rengiamas detalusis planas, kaip keisis Gimnazijos ir Šv.Gertrūdos gatvių sankryža ir visa jos aplinka.

Sprendžiama, kur bus numatytas perimetrinis gatvių užstatymas, kad už pastatų atsidursiančios erdvės taptų jaukesnės ir mažiau triukšmingos.

„Įvykęs konkursas dėl Gimnazijos gatvės 2-uoju numeriu pažymėto pastatų komplekso yra pirmas žingsnis. Liko dar daug neatsakytų klausimų. Kai bus parengtas detalusis šios ir aplinkinių teritorijų planas, atsakymų bus daugiau“, – tikino N.Valatkevičius.

Parengtą projektą dar turėtų tobulinti

„Komisija pateikė rekomendacijas projekto vykdytojui ir Kauno savivaldybei. Komisijos narių nuomone, projektuojamas objektas yra gerai matomoje ir įsimintinoje Kauno vietoje.

Greta – judriausia transporto arterija, kuria pravažiuoja daugiausia transporto priemonių mieste, pastatą kasdien mato didelis srautas žmonių. Kaimynystėje – Istorinės Prezidentūros pastatas – svarbiausias aplinkoje kultūros objektas.

Konkursas parodė šios vietos projektavimo svarbą ir sudėtingumą. Sėkmingiems sprendimams būtinas visų suinteresuotų miesto šalių geranoriškas dialogas.

Komisijos vertinimo balai laimėtoją nulėmė tik minimaliu skirtumu. Projektų teigiamų ir neigiamų aspektų analizė parodė, kad nėra vieno ryškaus lyderio, sutelkusio perspektyviausias urbanistines ir architektūrines idėjas.

Dėl šios priežasties komisija siūlė užsakovui tęsti darbą su dviem pirmąsias vietas užėmusiais kolektyvais koreguojant projektus pagal pastabas.

Mano nuomone, toliau dirbti galėtų ir viena konkursą laimėjusi komanda, svarbu, kad būtų atsižvelgta į komisijos pastabas, pavyzdžiui, geriau apgalvota, kaip pėstieji patogiau galėtų judėti aplink pastatą, kokia apdaila bus panaudota.

Dalyviai turėtų konkretizuoti sprendinius ir pastatų paskirtį, turėtų būti patikslinta ir užsakovo užduotis.

Konkurso dalyviams svarbu žinoti santykį su gretimu sklypu ir savivaldybės planus gretimame sklype“, – teigė Nerijus Stanionis, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus ir komisijos pirmininkas.

Pasiūlė išryškinti architektūros skirtumus

Pastatų Gimnazijos gatvės 2 rekonstravimo architektūrinės idėjos konkurse pirmąją vietą laimėjo projektas „Parko vartai“, surinkęs 76,76 balo. Jo autorius – studija „Archispektras“.

Antroji vieta skirta projektui „GG“, surinkusiam 71,41 balo. Autoriai – bendrovė „Archas“.

Trečiąją vietą užėmė projektas „Prezidentų kiemelis“, surinkęs 54,8 balo, autoriai – architektų biuras „G.Natkevičius ir partneriai“, bei projektas „Oranžerija“, surinkęs 54,6 balo. Autoriai – Kančo studija.

„Archo“ projekte, kuriam skirta antroji vieta, siūloma greta senųjų pastatų pastatyti naują modernų priestatą, dėl kurio susiformuotų vidinis kiemas.

Pirmas naujojo priestato aukštas galėtų būti skaidrus, antras ir trečias aukštai uždengti aklinomis arba perforuotomis gyvsidabrio atspalvio apdailos plokštėmis. Tokiu būdu būtų išryškinamas skirtingų laikmečių architektūros savitumas.

Automobilių stovėjimo aikštelės prie greta esančio daugiabučio naikinti nesiūloma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.