Auksinėje pajūrio žemėje – dvejopi standartai: dušinių sėkmės istorijos kauniečiui pakartoti nepavyksta

Jau lyg ir nuslopus skandalui dėl vadinamųjų dušinių, kitaip sakant, poilsio vilos įteisinimo Meilės alėjoje, Palangoje triukšmą kelia pajūrio kopose prasidėję kavinės įrengimo darbai.

Tokios pat žemės paskirties sklype buvusių dušinių vietoje tokios pat paskirties pastatą Palangos savivaldybė pastatyti leido, bet dabar ji visai priešingai elgiasi.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Tokios pat žemės paskirties sklype buvusių dušinių vietoje tokios pat paskirties pastatą Palangos savivaldybė pastatyti leido, bet dabar ji visai priešingai elgiasi.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pastato nuomininkas neslepia šiame pastate prie Baltijos jūros norintis įrengti iki 100 vietų paplūdimio kavinę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pastato nuomininkas neslepia šiame pastate prie Baltijos jūros norintis įrengti iki 100 vietų paplūdimio kavinę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Uždari išoriniai laiptai į stogo terasą padidino pastato užstatymo plotą ir vargiai yra priskiriami remonto darbams.
Uždari išoriniai laiptai į stogo terasą padidino pastato užstatymo plotą ir vargiai yra priskiriami remonto darbams.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-05-11 20:20, atnaujinta 2023-05-12 07:04

Pasvalio gyventojai priklausantį buvusio radiotechnikos posto pastatą dešimčiai metų išsinuomojęs „Floros simfonijos“ restoranų tinklo vadovas Henrikas Tautkus neslėpė čia įrenginėjantis iki 100 žmonių vienu metu galėsiančią priimti kavinę, kurią siekia atidaryti jau šią vasarą.

Tačiau verslininko norams ėmė prieštarauti kurorto valdžia – ji neleidžia pakeisti pastato paskirties, nes tai galima padaryti tik taisant detalųjį planą ir keičiant žemės sklypo paskirtį.

Mūrinis pastatas jau apšiltintas, apkaltas lentelėmis, praplečiant buvusias angas įstatyti vitrininiai langai. Ant stogo įrengiama terasa, į ją būtų patenkama prie pastato šono primontuotais mediniais laiptais.

Iki vasaros pradžios liko mažiau nei mėnuo, bet verslininkas būsimai kavinei vis dar negali gauti maisto tvarkymo pažymėjimo, todėl pastate negali veikti ir virtuvė, kuriai jau supirkta įranga.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, tokio leidimo išduoti negalima, nes radiotechnikos posto paskirties pastatas nėra maisto tvarkymo subjektas.

„Apie 200 tūkst. eurų esame investavę į pastato remontą ir terasas, už 100 tūkst. įsigiję virtuvės įrangos, beveik už 30 tūkst. eurų – baldų. Kas man kompensuos patirtą žalą, jei šią vasarą negalėsiu atidaryti kavinės?“ – kalbėjo H.Tautkus.

Sureagavo ir prokurorai

Tačiau šių metų pradžioje kopose pradėtais statybos darbais pasipiktinusi savivaldybė nenori nusileisti ir reikalauja, kad planuojama kavinė atitiktų teisės aktų reikalavimus.

Su Palangos valdžia nederinti statybos darbai kopose, nulygintas vaizdui į jūrą trukdęs kopagrūbris ir želdiniai užkliuvo kurorto merui Šarūnui Vaitkui ir jis apie tai visuomenę informavo socialiniuose tinkluose.

Reaguodama į šį pranešimą Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso.

Tačiau praėjus beveik trims mėnesiams jokių pažeidimų nebuvo rasta.

Prokuratūra rėmėsi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos išvada, kad atlikti statybos darbai tėra paprastasis remontas, kuriam nei projekto, nei savivaldybės leidimo nereikia.

Statybos inspektorių nesuglumino ir tai, kad prie pietinės pastato sienos primontuoti išoriniai uždari laiptai akivaizdžiai padidino pastato užstatymo plotą.

Naudojasi įstatymo spraga

Savivaldybės leidimas net remonto darbams yra privalomas, jei keičiama miesto teritorijoje esančio viešojo pastato išvaizda.

Pastato nuomininkai net neslėpė čia įrenginėjantys kavinę – viešąjį pastatą. Tačiau prokurorai išaiškino, kad kol buvusio radiotechnikos posto paskirtis nėra pakeista, buvo remontuojamas specialiosios paskirties negyvenamas pastatas, kuris esą nėra viešasis.

„Verslininkas įžūliai pasinaudojo teisės aktų spraga – iš pradžių pastatą remontuoja ir tik vėliau prašo keisti jo paskirtį“, – kalbėjo Palangos vicemerė Akvilė Kilijonienė.

Anot valdininkės, sunkiai įsivaizduojama, kaip šioje vietoje galėtų veikti nemaža kavinė.

Mat prie kopose esančio pastato apribotas transporto eismas iš Užkanavės gatvės, be to, iki pat priekopės vedančiame žvyrkelyje nėra galimybės įrengti automobilių stovėjimo aikštelės.

Nuogąstaujama, kad intensyvus transporto eismas jautrioje pajūrio juostos teritorijoje sukeltų pavojų aplinkai.

Pastatas išsiplėtė

Palangos savivaldybė prokurorų prašė ištirti ir dar vieną netikėtai paaiškėjusį skandalingą faktą.

Prieš 12 metų, neatlikus kadastrinių matavimų, Turto bankas pajūrio kopose aukciono laimėtojai pardavė 96,41 kvadratinio metro ploto radiotechnikos postą. Tačiau šių metų pradžioje to paties pastato plotas padidėjo daugiau nei ketvirtadaliu.

Paaiškėjo, jog dar 1998 metais matavimus atlikęs Registrų centro specialistas apskaičiavo, kad 6 metrų pločio ir 7 metrų ilgio vidurinės pastato patalpos plotas lygus vos 13 kvadratinių metrų.

Taigi Turto bankas pardavinėjo beveik 30 kvadratinių metrų mažesnį pastatą, nei jis buvo iš tikrųjų.

Dar 8 papildomi kvadratiniai metrai prisidėjo remonto metu išgriovus visas pertvaras pastato viduje ir dabar jo plotas siekia 134 kvadratinius metrus.

Prokuratūra pripažino, kad dėl šios klaidos pradinė parduodamo objekto kaina sumažėjo apie 10,5 tūkst. eurų. Bet tai didesnės įtakos esą negalėjo padaryti, nes pradinė kaina aukcione padidėjusi apie 4 kartus – pastatas parduotas už 117,7 tūkst. eurų.

Dėl aukcione parduoto gerokai mažesnio pastato teisės aktų pažeidimo nenustatė ir Finansų ministerija, prokuratūros prašymu atlikusi aukciono teisėtumo įvertinimą.

Savivaldybė suabejojo

Šią prokurorų išvadą Palangos savivaldybė apskundė Generalinei prokuratūrai. Kurorto valdžios manymu, parduodant mažesnį pastatą, nei jis yra iš tikrųjų, valstybei galėjo būti padaryta žala.

Anot savivaldybės, didesnis pajūryje esančio pastato plotas galėjęs pritraukti daugiau aukciono dalyvių.

O esant didesnei konkurencijai pastatas galėjo būti parduotas gerokai brangiau, nei už jį sumokėjo dabartinė savininkė.

Palangos valdžia savo skunde teigia, kad neatlikus naujų kadastrinių matavimų aukcionui buvo pateikti klaidingi privalomi pastato duomenys. Dėl to pirkėjams buvo pasiūlyta gerokai mažesnė pradinė objekto kaina.

Teigiama, kad taip Turto bankas pažeidė teisės aktus, todėl prokuratūrai pateikta priešinga Finansų ministerijos išvada esanti nepagrįsta ir neteisėta.

Anot kurorto savivaldybės, tokiu atveju aukcione padarytų teisės pažeidimų negalima ignoruoti vien todėl, kad buvo pasiūlyta didesnė nei pradinė kaina.

Klaida buvo nuslėpta?

Bet prokuratūra nutarė, jog viešojo intereso ji negali ginti dar ir dėl to, kad 2011 metais įvykusiam aukcionui yra suėjusi 10 metų senatis.

Vis dėlto savivaldybė teigia, kad senaties terminas turėtų būti skaičiuojamas nuo tada, kai sužinota apie pažeistą viešąjį interesą, – šių metų pradžioje Nekilnojamojo turto registre įregistravus didesnį pastato plotą.

Skunde įrodinėjama, kad valstybės turto privatizavimo sandoris yra niekinis, nes pastatas buvo parduodamas šiurkščiai pažeidus teisės aktus, o pastato savininkė negali būti laikoma sąžininga turto įgijėja.

Apžiūrėdama perkamą pastatą savininkė esą negalėjusi nepastebėti, kad inventorinėje byloje nurodytas vienos patalpos plotas yra pernelyg mažas ir neatitinka tikrovės.

Juo labiau kad trys pastato patalpos buvo beveik vienodo dydžio. Apie pastebėtą klaidą ji turėjusi pranešti aukciono organizatoriui, tačiau to nebuvo padaryta.

Palangoje taikomi dvejopi standartai

Rimantas Jonynas

Nekilnojamojo turto vartotojų asociacijai atstovaujantis advokatas

„Mūsų asociacija ilgai ginčijo Palangos kopose atsiradusių skandalingųjų dušinių rekonstrukcijos teisėtumą, kuris statybos leidimą išdavusiai Palangos savivaldybei nekėlė jokių abejonių.

Todėl dabar keista girdėti visiškai priešingą kurorto valdžios poziciją panašioje situacijoje buvusio radiotechnikos posto pastato atveju.

Rekreacinės paskirties žemės sklype pastato savininkei neleidžiama net pradėti rengti rekonstrukcijos projekto, kuriuo vietoj radiotechnikos posto norima pastatyti poilsio organizavimo ir aptarnavimo paskirties pastatą.

Bet tokios pat žemės paskirties sklype buvusių dušinių vietoje tokios pat paskirties pastatą savivaldybė pastatyti leido.

Nesulaukusi, kol bus ištesėti pažadai čia atidaryti visuomenei prieinamą paveikslų galeriją ir kavinę, miesto valdžia vadinamųjų dušinių savininkę net bandė nubausti administracine bauda už pastato naudojimą ne pagal paskirtį.

Radiotechnikos posto savininkei tokia pati rekonstrukcija kažkodėl draudžiama, o pastato nuomininkui apie pradėtą įrenginėti kavinę neleidžiama net pagalvoti.

Gal sulauksime, kad Palangos savivaldybė tokius pačius kriterijus pritaikys ir lygiai taip pat principingai įvertins ir pačios išduotą statybos leidimą vadinamosioms dušinėms rekonstruoti?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.