Arboristai neslepia pasipiktinimo dėl sostinėje nukirsto ąžuolo: „Kodėl inžineriniai tinklai yra didesnė vertybė nei medis?“

Šeštadienį sostinės centre nukirtus šimtametį ąžuolą, šiam NT plėtotojų poelgiui abejingi neliko ne tik vilniečiai, sureagavo ir sostinės valdžia, ir net Prezidentūra, o teritorijoje pastaruosius septynerius metus projektavę architektai pareiškė nutraukiantys sutartį.

Lietuvos arboristų asociacija socialiniame tinkle pasidalijo savo komentaru.<br>T. Bauro nuotr.
Lietuvos arboristų asociacija socialiniame tinkle pasidalijo savo komentaru.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2023, 4:24 PM

Projektą Ceikinių gatvėje plėtojanti bendrovė „Rinktinės NT“ teisinosi, kad ąžuolas nebrandus, jo amžius nesiekia šimto metų, o šaknų plotas patenka ant lietaus nuotekų tinklo ir daro jam akivaizdžią žalą.

Lietuvos arboristų asociacija socialiniame tinkle pasidalijo savo komentaru: „Dar niekada nematėme tiek susirūpinusių žmonių dėl be leidimo nupjauto ąžuolo Rinktinės / Ceikinių gatvėje, Vilniuje.

Istorija, žinoma, yra labai sudėtinga, bet net ir kalbant apie dabartinę situaciją, turim labai aiškiai pabrėžti, kad mūsų asociacijos arboristai bei užsienio kolegos, su kuriais konsultavomės dėl šio medžio, matė galimybes medį išsaugoti, gerinant sąlygas toje pačioje augavietėje, kurioje sumažėtų šaknų erdvė ar persodinti pasitelkiant užsienio kolegų pagalbą.“

Visi asociacijos nariai, kaip rašoma komentare, vieningai sutinka, kad medis buvo brandus ir turėjo būti saugomas visomis įmanomomis priemonėmis, todėl norima inicijuoti įstatymo pakeitimus, kad tokie išskirtiniai medžiai taptų saugomi Lietuvoje labiau nei bet kokie inžineriniai tinklai, kurie jau yra arba naujai projektuojami medžio apsaugos zonoje.

„Kodėl inžineriniai tinklai yra didesnė vertybė nei brandus medis su šaknimis ir šakomis, kodėl jis visada matomas kaip kliūtis? Šiuos klausimus LARA asociacija nuolat kelia bendraudama su vystytojais, politikais ar kitais suinteresuotais asmenimis.

Daugybėje atliktų mokslinių tyrimų pagrįsta, kad ąžuolas yra ypatingai vertingas ir ilgaamžis medis, teikiantis ne tik estetinę vertę, bet ir naudą aplinkai bei gyvūnijai, kurios šioje miesto dalyje taip trūksta.

Tik visuomenės palaikymo ir susirūpinimo pagalba galime kurti tvaresnę aplinką miestuose“, – teigiama komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.