Nukirtus vertingą ąžuolą, S. Gentvilas siunčia žinią NT vystytojams: „Daugiau tokių situacijų nebus“

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį susitiko su Vilniaus miesto meru Valdu Benkunsku ir Vilniaus miesto vyriausiuoju architektu Mindaugu Pakalniu ir aptarė, kokių teisinių pakeitimų reikia imtis, kad būtų užkardytas savavališkas vertingų medžių kirtimas miestuose.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį susitiko su Vilniaus miesto meru Valdu Benkunsku ir Vilniaus miesto vyriausiuoju architektu Mindaugu Pakalniu ir aptarė, kokių teisinių pakeitimų reikia imtis, kad būtų užkardytas savavališkas vertingų medžių kirtimas miestuose.<br>lrytas.lt montažas
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas trečiadienį susitiko su Vilniaus miesto meru Valdu Benkunsku ir Vilniaus miesto vyriausiuoju architektu Mindaugu Pakalniu ir aptarė, kokių teisinių pakeitimų reikia imtis, kad būtų užkardytas savavališkas vertingų medžių kirtimas miestuose.<br>lrytas.lt montažas
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos ministerija

May 24, 2023, 12:30 PM

Tam, kad savaitgalį įvykęs medžio kirtimo incidentas nepasikartotų sutarta dėl keturių veiksmų. Dar šią Seimo sesiją planuojamas Statybos įstatymo pakeitimas, kuris leistų savivaldybei neišduoti statybą leidžiančių dokumentų, kol nėra kompensuotas želdinių atkūrimas, jei jie prieš tai buvo nupjauti.

Taip pat būtų siūlomi Baudžiamojo kodekso pakeitimai numatant šimtatūkstantines baudas, kai padaroma didelė žala gamtai. Be to, pakeičiant Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų ir Želdynų įstatymus numatoma įpareigoti vystytojus ir rangovus inžinerinių tinklų apsaugos juostose esančių želdinių kirtimą visais atvejais susiderinti su savivaldybe ir praplėsti kriterijų sąrašą, kurie medžiai yra laikomi saugotinais.

„Tam, kad toks nusikaltimas miestui ir bendruomenei būtų paskutinis, miesto medžiai būtų apsaugoti, būtų užkirstas kelias beatodairiškam jų naikinimui dėl komercinio intereso pirmiausia turime griežtinti atsakomybę: tiek administracinę, tiek pinigines baudas.

Kalbame ir apie baudžiamąją atsakomybę, nes baudos vystant didelės vertės nekilnojamojo turto projektus sostinėje neatgraso nuo tokio elgesio. Kartu sutarėme, kad savivaldybė per artimiausias dvi savaites įsikainos medžių atkuriamąją vertę žymiai didesniais tarifais“, – po susitikimo kalbėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Šis atvejis turi būti pavyzdžiu, kad daugiau tokios istorijos nepasikartotų. Vilnius yra 400 kv. km žalias miestas ir saugomų, vertingų medžių yra labai daug. Dėl to tvarka ir baudimo sistema turėtų galioti viso miesto teritorijoje. Aptartos priemonės gali padėti veikti prevenciškai prieš tokius veiksmus.

Nenorime nei pelnytis, nei stabdyti vystytojų ketinimų užsidirbti. Miestas plečiasi, auga, bet tokie pavieniai atvejai turi būti užkardomi“, – sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Primename, kad nuo šių metų gegužės 1 d. įsigaliojo Želdynų įstatymo pataisa, pagal kurią savivaldybės įgijo teisę savo saugotinais paskelbtiems želdiniams taikyti savo nustatytus neribotai didesnius atkuriamosios vertės įkainius nei aplinkos ministro įsakymu nustatyti bendri atkuriamosios vertės įkainiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.