Šio klausimo apie ūkininko sodybą statybų inspektoriai sulaukia dažniausiai: paaiškino, kaip keisis reikalavimai

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dažnai sulaukia klausimų dėl ūkininko ūkio įstatymo pakeitimo ir statybos leidimo ūkininko sodybai gauti, jeigu yra patvirtintas kaimo plėtros žemėtvarkos projektas ūkininko sodybos vietai parinkti.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dažnai sulaukia klausimų dėl ūkininko ūkio įstatymo pakeitimo ir statybos leidimo ūkininko sodybai gauti, jeigu yra patvirtintas kaimo plėtros žemėtvarkos projektas ūkininko sodybos vietai parinkti.<br>V.Balkūno nuotr.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dažnai sulaukia klausimų dėl ūkininko ūkio įstatymo pakeitimo ir statybos leidimo ūkininko sodybai gauti, jeigu yra patvirtintas kaimo plėtros žemėtvarkos projektas ūkininko sodybos vietai parinkti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

May 24, 2023, 9:36 AM

Informuojame, kad Ūkininko ūkio įstatymo redakcijoje, įsigaliojančioje nuo 2023–07–01 (11 straipsnyje Ūkininko sodybos statybos sąlygos) yra nustatyta, kad:

urbanizuotoje ir neurbanizuojamoje teritorijoje (išskyrus miestams po 1995 m. birželio 1 d. nustatyta tvarka priskirtas teritorijas) esančioje žemės ūkio paskirties žemėje ūkininkas, kuris pastaruosius 3 metus yra deklaravęs pajamas iš žemės ūkio veiklos, gali statyti vieną ūkininko sodybą (vieną gyvenamosios paskirties pastatą su pagalbinio ūkio paskirties pastatais).

Reikalavimas pastaruosius 3 metus deklaruoti pajamas iš žemės ūkio veiklos netaikomas kitos paskirties pastatų, reikalingų ūkininko veiklai vykdyti, statybai.

Ūkininko sodyba (gyvenamosios paskirties pastatas su pagalbinio ūkio paskirties pastatais) statoma nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 2 hektarai, išskyrus atvejus, kai kituose įstatymuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip.

Kitos paskirties pastatai, reikalingi ūkininko veiklai vykdyti, gali būti statomi ir nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype, ne mažesniame kaip 0,5 hektaro, išskyrus atvejus, kai kituose įstatymuose, teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip.

Saugomose teritorijose ūkininko sodybos pastatų statyba turi būti numatyta saugomų teritorijų specialiojo teritorijų planavimo dokumentais nustatytose vietose.

Kai žemės ūkio paskirties žemės sklypo dalis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje, nepatenkančioje į nacionalinę saugomą teritoriją, ūkininko sodybos pastatų statyba galima ne mažesnėje kaip 2 hektarų jo dalyje, esančioje už šios Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijos ribų.

Žinotina, kad kaimo plėtros žemėtvarkos projektai rengiami ūkininko sodybos vietai ir (ar) žemės ūkio veiklai reikalingų statinių statybos vietai parinkti.

Parengus ir patvirtinus minėtą kaimo plėtros žemėtvarkos projektą, Statybos įstatymo nustatytais atvejais yra rengiami statinių projektai ir išduodami statybą leidžiantys dokumentai (SLD) (Pagal Žemės įstatymo 39 straipsnio 1 dalies 3 punkto nuostatas).

Taigi, Ūkininko įstatyme nustatyta išimtis, kad po 2023–07–01 ūkininko sodyba (gyvenamosios paskirties pastatas su pagalbinio ūkio paskirties pastatais) statoma nuosavybės teise priklausančiame žemės ūkio paskirties žemės sklype mažesniame kaip 2 hektarai gali būti statoma, kai teritorijų planavimo dokumentuose nustatyta kitaip.

Jeigu pagal iki 2023–07–01 galiojusį teisinį reglamentavimą parengtas specialiojo teritorijų planavimo dokumentas – kaimo plėtros žemėtvarkos projektas, skirtas ūkininko sodybos vietai parinkti mažesniame kaip 2 hektarų ploto žemės ūkio paskirties sklype, yra galiojantis, tai statybos leidimas statyti ūkininko sodybą įsigaliojus Ūkininko ūkio įstatymo pakeitimams nuo 2023–07–01) gali būti išduodamas taikant Ūkininko ūkio įstatymo 11 straipsnio 1 dalyje numatytą išimtį dėl žemės sklypo ploto, t. y. ūkininko sodyba (gyvenamosios paskirties pastatas su pagalbinio ūkio paskirties pastatais) gali būti statoma tokio ploto žemės sklype, koks yra suplanuotas kaimo plėtros žemėtvarkos projekte ir statybą leidžiantis dokumentas (SLD) po 2023–07–01 yra išduodamas Statybos įstatyme nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.