Klaipėda nesusitvarko su benamiais: jie visiškai užvaldė 1,7 mln. eurų kainavusią miesto aikštę

Klaipėdiečiai liūdnai juokauja, kad dviejų blogybių neįstengia įveikti jokios jėgos. Nuo erkių dar galima pasiskiepyti, o nuo gražiausias uostamiesčio viešąsias erdves okupavusių ir jas lindynėmis baigiančių paversti įžūlių nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių asmenų jokių vaistų nėra.

Už 1,7 mln. eurų naujai sutvarkyta Klaipėdos aikštė virto benamių rojumi: „keikiasi, geria ir tuštinasi“.
Už 1,7 mln. eurų naujai sutvarkyta Klaipėdos aikštė virto benamių rojumi: „keikiasi, geria ir tuštinasi“.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Čiužauskas

Jun 30, 2023, 10:38 AM, atnaujinta Jun 30, 2023, 10:41 AM

Prieš benamius kapituliuoja ne tik paprasti žmonės, bet ir miesto valdžia bei teisėsauga. Prieš kiek daugiau nei dvejus metus visuomenei uostamiesčio centrinėje dalyje atverta rekonstruota viešoji erdvė prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro klaipėdiečius ir pajūrio svečius džiugino neilgai.

Nereikėjo laukti, kol už apie 1,7 mln. eurų sutvarkytą aikštę pastebės ir jos teikiamus patogumus bei malonumus įvertins nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys.

Benamiams ir asocialiems asmenims ši vieta taip patiko, kad galima drąsiai teigti, jog jie joje apsigyveno. Ar bent jau jaučiasi kaip savo nežinia kur esančiuose namuose.

Ši vieta dar ir iki rekonstrukcijos turėjo nekokią reputaciją. Net vadinta visą parą veikiančia lauko kavine benamiams.

Aikštėje kasdien vartojamas alkoholis, valgoma, prausiamasi ir skalbiamasi fontane, šiukšlinama ir net atliekami gamtiniai reikalai bei miegama. Ir visa tai daroma praktiškai nė kiek nesislapstant.

Saugiai šioje vietoje nesijaučia ne tik ją dėl fontano ir žaidimų aikštelės ypač pamėgę vaikai, bet ir suaugusieji. Ir tokių vietų uostamiestyje yra ne viena ir net ne dvi.

Teigiama, kad pirmieji benamiai jau pastebėti ir naujausioje Klaipėdos poilsio erdvėje – tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios už 1,3 mln. eurų įrengtame Sakurų parke.

Galima neabejoti, kad „bomžai“ įvertins ir iki Jūros šventės pačiame miesto centre žadamą baigti tvarkyti Skulptūrų parką.

Stabiliai blogai

Nors apie prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro atsivėrusią piktžaizdę garsiai kalbėta tiek praėjusią, tiek užpraėjusią vasarą, niekas nesikeičia. Ir šių metų vasarą aikštėje toliau karaliauja „bomžai“.

Ne tik karaliauja, bet plečia savo valdas šeimininkaudami ir šalia esančioje neseniai atnaujintoje Ąžuolyno giraitėje.

Visi klaipėdiečių priekaištai bei pasipiktinimai atsimuša į institucijų ir tarnybų pasiteisinimus, kad uždrausti nakvoti, kažkaip varyti ar vaikyti iš aikštės benamius asmenis pagrindo nėra, nebent jie darytų viešosios tvarkos pažeidimus.

O pastebėjus viešoje vietoje girtaujančius ar kokius kitus pažeidimus darančius asmenis siūloma skambinti skubios pagalbos tarnybų ryšio telefono numeriu 112.

Todėl visai nenuostabu, kad, matydami, kas vyksta, žmonės aikštėje įsikūrusius benamius ir asocialius asmenis apeina ratu, o vėliau bejėgiškai išlieja savo pykti socialinėje erdvėje.

„Benamių kurortas su gultais, baseinu ir t. t. Seniau bent jau buvo eglutės, tai jie ten sulįsdavo ir taip nekrisdavo į akis. O dabar ant tų gultų ėda, š..., m..., geria, tuštinasi, savo turtą išsikrauna pravėdinti.“

„Nakvynės namai po atviru dangumi. Pilna „alkašų„ kiekvieną dieną, jokio baimės jausmo. Po vaizdo kamera vyksta baliai.“

„Norisi ateiti su vaikais šiltą dieną pasėdėti, ledų pavalgyti. O kai visur užimta mūsų ale „grietinėlės„, tai nuo kvapų nebesinori nei ledų, nei sėdėti. Pikta tikrai darosi. Padaryta žaidimų aikštelė, vaikai žaidžia, o „bomžai„ šalia savo spiritinius gėrimus geria. Baisu.“

Pro pirštus nežiūrės

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus „Vakarų ekspresui“ sakė, kad situacija „Vaidilos“ aikštėje yra žinoma ir Savivaldybė rankų sudėjusi sėdėti nesiruošia.

„Iš klaipėdiečių gauname indikacijas. Deja, tie žmonės, kurie ten užsibūna ar miega bei dar kažkaip elgiasi, nėra daiktai, kuriuos galima paimti ir iš vienos vietos perkelti į kitą vietą.

Noriu atkreipti dėmesį, kad tai nėra vakarykštė situacija. Ji susiformavo per ilgus metus. Visų pirma turėtų būti policijos priežiūra. Jei tai yra pažeidimus darantys asocialūs asmenys, pareigūnai turi imtis veiksmų.

Bet sykiu mes su Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriumi diskutuojame, jog reikėtų peržiūrėti Viešosios tvarkos taisykles ir galbūt jose rasti priemonių, kurios ribotų tokių asmenų netinkamą užsibuvimą ar miegojimą tose vietose.

Aišku, kiekvienas žmogus Lietuvoje turi savo teises ir yra neliečiamas. Bet užsibuvimas ir miegojimas gali būti reglamentuotas tam tikromis taisyklėmis.

Duotas uždavinys peržiūrėti minėtas taisykles ir padaryti viską, kas yra Savivaldybės jurisdikcijoje.

Tikslinga gali būti pabendrauti ir su kitų šalies miestų atstovais. Pasidomėti, kaip jie sprendžia šią problemą, pasiremti jų gerąja patirtimi ir imtis priemonių“, – sakė A. Vaitkus.

Nenubaudė nė vieno

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Lino Lapinsko teigimu, dėl nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių ir asocialių asmenų nederamo elgesio skundų gaunama bei į juos yra reaguojama.

„Vykstame į vietą ir tikriname, ar yra daromas viešosios tvarkos pažeidimas, ar ne. Jei daromas, tada baudžiame.

O jei žmogus šiaip sau sėdi, tai mes tikrai neturime už ką jo bausti“, – patikino L. Lapinskas.

Poskyrio vedėjas negalėjo prisiminti, ar šiais metais prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro buvo nubaustas nors vienas pažeidėjas.

„Greičiausiai, kad ne. Kitose miesto vietose esame baudę už šiukšlinimą“, – sakė L. Lapinskas.

Jo teigimu, Klaipėdos miesto savivaldybei ši problema yra gerai žinoma ir ją bandoma spręsti.

„Vasaromis žmonės skundžiasi, žiemomis – ne. Nepastebime, kad tokių pranešimų daugėtų ir jų nėra lavina.

Mes ne vien tik tikriname ir baudžiame. Atliekame ir prevencinį darbą. Kalbamės su žmonėmis. Jų atsakymai būna įvairūs.

Neretai pasako, kad jiems toks gyvenimo būdas patinka ir jie nesiruošia jo keisti. Kiti apskritai į kalbas nesileidžia. Pamato mus atvykstant ir pasišalina. Mes išvažiuojame, jie vėl grįžta“, – sakė L. Lapinskas.

Laikosi įstatymų

Klaipėdos miesto policijos komisariato pareigūnai į gaunamus pranešimus apie viešosiose vietose vartojančius alkoholinius gėrimus ar ant suoliukų miegančius neblaivius asmenis reaguoja teisės aktuose nustatyta tvarka.

Įvertinus visas aplinkybes, galimiems pažeidėjams gali būti taikoma atsakomybė pagal du Administracinių nusižengimų kodekso straipsnius.

„Nuo šių metų pradžios iki birželio 28 dienos Klaipėdos mieste už įvairius nedidelius viešosios tvarkos pažeidimus surašyti 294 protokolai.

Už alkoholinių gėrimų gėrimą viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymą viešosiose vietose surašyti 346 protokolai“, – sakė Klaipėdos apskrities VPK atstovė Asta Kažukauskienė.

Turi norėti patys

Paklausta, ar galima ir kaip išspręsti šią problemą, Klaipėdos miesto nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė siūlė didelių iliuzijų nepuoselėti.

Jos teigimu, problemą išspręsti galima, tačiau tam būtina viena sąlyga – pačių nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčių ar asocialų gyvenimo būdą vedančių asmenų valia bei noras bent ką nors savo gyvenime pakeisti.

„Svarbiausias yra jų pačių sutikimas gauti jiems siūlomas paslaugas, noras bendrauti su padėti siekiančiu socialiniu darbuotoju.

Mes žinome vietas, kur tokie žmonės renkasi ir būna. Jų Klaipėdoje yra daug.

Vykstame į šias vietas ir stengiamės bendrauti. Tačiau galimybės padėti netenkame, kai jie patys atsisako bet kokios pagalbos. Sutinka tik pavieniai asmenys.

Tai ir yra didžiausia problema. Jeigu žmogus gyvena aikštėje ir iš jos nenori išeiti, mes jo ir neišvarysime. Kai pats nenori, kitas nieko nepadarys“, – apgailestavo A. Kontrimaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.