V. Benkunskas: ieškoma būdų, kaip suteikti savivaldai daugiau kontrolės apsaugoti medžius

Valstybei ir savivaldai norima suteikti daugiau kontrolės instrumentų siekiant apsaugoti miestų augalus nuo galimo pašalinimo, sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

ąžuolas nupjovė Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
ąžuolas nupjovė Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-31 12:21

„Peržiūrime visus teisės aktus, ką reikėtų pakoreguoti, kad valstybė ir savivaldybės turėtų kontrolę ir galėtų iš esmės nebėgti paskui įvykius, bet sekti ir, kai kuriais atvejais, užkardyti galimai padarytą žalą“, – po susitikimo su aplinkos ministru LRT sakė V. Benkunskas.

Pasak jo, ketinama ieškoti būdų, kaip užtikrinti, kad į statinių ar miesto infrastruktūros teritoriją patenkantys augalai ir medžiai negalėtų būti kertami be savivaldos leidimo. „Statinių, inžinerinių tinklų ar kažkokių energetinių objektų projektų trasose esantys augalai, medžiai (kurie dabar nesaugotini ir kuriuos galima nupjauti be jokių leidimų) – tam tikrais atvejais tas derinimas, sutikimas turi būti privalomai įvestas“, – teigė meras.

Sostinės vadovas pirmadienį susitiko su Simonu Gentvilu aptarti galimas priemones, kad nepasikartotų visuomenę papiktinęs ilgaamžio ąžuolo pašalinimas Ceikinių gatvėje, pasirodžiusi informacija, kad Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo Romaino Gary paminklą esančius 9 medžius. Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti šiuos medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

V. Benkunskas yra pripažinęs, jog teisinių priemonių sostinės J. Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra.

Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu. Medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ organizavo susitikimą su gyventojais. Visgi įmonės atstovai jame nepasirodė. Vėliau „Dobilo daigas“ pranešė, kad darbus skvere stabdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.