Kaune vienas po kito supleškėję mediniai namai apaugo gandais – savininkai nesikreipė net į policiją

Vasaros pabaigoje Kaune vienas po kito ėmė pleškėti mediniai namai, tačiau ne visų medinukų savininkai dėl nelaimės kreipėsi į policiją. Šie įvykiai jau spėjo apaugti gandais ir net keisčiausiomis versijomis.

Kaune vienas po kito supleškėję mediniai namai apaugo gandais.<br>Lrytas.lt montažas (R.Vilkelio nuotr.)
Kaune vienas po kito supleškėję mediniai namai apaugo gandais.<br>Lrytas.lt montažas (R.Vilkelio nuotr.)
Tunelio gatvėje dar XIX amžiuje pastatytas namas sudegė per Žolinę. Dėl neprižiūrimo turto trys pastato ir sklypo savininkai buvo ne kartą įspėti.<br>R.Vilkelio nuotr.
Tunelio gatvėje dar XIX amžiuje pastatytas namas sudegė per Žolinę. Dėl neprižiūrimo turto trys pastato ir sklypo savininkai buvo ne kartą įspėti.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vokiečių gatvės 162-uoju numeriu pažymėtame name apsistodavo benamiai. Rugpjūčio pradžioje pastatas supleškėjo.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vokiečių gatvės 162-uoju numeriu pažymėtame name apsistodavo benamiai. Rugpjūčio pradžioje pastatas supleškėjo.<br>R.Vilkelio nuotr.
Tvirtovės alėjos 59-ajame sklype, daugiabučio kieme, buvusio medinio namo neliko.
Tvirtovės alėjos 59-ajame sklype, daugiabučio kieme, buvusio medinio namo neliko.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 9:01 AM

Nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio vidurio Kaune kilo trys gaisrai, kuriuose supleškėjo negyvenami mediniai namai.

Pasklido įtarimų, jog taip bandoma ištuštinti sklypus, kad juose galėtų kilti didesni namai ir statytojai iš to užsidirbtų.

Tačiau kauniečiai, ne vienus metus kentę greta stovėjusio medinio namo gyventojų išgertuves, gaisrais, kurie nepareikalavo žmonių aukų, net patenkinti.

Ar medinukų vietoje iš tiesų kils nauji, didesni, pastatai?

Daugiabutį pamažu vis ardė

Rugpjūčio 15-osios popietę kauniečiai pajuto, kad iš kažkur sklinda smalkių ir degančių atliekų tvaikas. Dūmų kamuoliai ir liepsnos veržėsi iš Tunelio gatvėje esančio 17-ojo namo. Beveik visiškai sudegė 1899 metais pastatytas medinis daugiabutis.

Šis pastatas buvo statytas geležinkelininkams, yra netoli Kauno geležinkelio stoties. Ilgus metus jis buvo savivaldybės nuosaybė. 2020-aisiais pastatas dalimis buvo pardavinėjamas viešame aukcione. Pastaruoju metu jo savininkai – trys privatūs asmenys.

Netoli šio sudegusio vaiduoklio gyvenantis Antanas Barzdžiukas pasakojo, kad mediniame name jau kelerius metus niekas negyveno. Nuo šio pavasario kažkas vis ardė ir išsigabendavo medines pastato detales – duris, langus, namo fasadą puošusius iš medžio išpjautus ornamentus.

„Į pastatą lįsdavo ir benamiai. Nieko keisto, kad šis ėmė ir sudegė“, – savo įžvalgomis dalijosi kaunietis.

Prašymus tvarkytis ignoravo

Nors pastatas yra miesto centre, jis priklauso Žaliakalnio seniūnijai. Šios seniūnijos vyriausioji specialistė Giedrė Grigienė sakė, kad aplinkiniai gyventojai nuolat skundėsi dėl name besilankančių asocialių asmenų ir jų galbūt keliamo pavojaus.

„Pastato savininkai ne kartą buvo įspėti dėl nekilnojamojo turto nepriežiūros, tačiau seniūnijos įspėjimai buvo ignoruojami. Šį nekilnojamąjį turtą planuota įtraukti į nenaudojamos žemės sklypų sąrašą.

Dabar stebėsime, ar teritorija bus tvarkoma“, – kalbėjo seniūnijos atstovė.

Viena sudegusio pastato savininkė atsiliepusi telefonu tikino, kad atostogauja ir apie gaisrą sužinojo iš žiniasklaidos, todėl daugiau ko nors pasakyti apie situaciją ar ateities planus negalinti.

Gelbėjo ir kaimynų namus

Rugpjūčio 6-osios vakare dūmuose skendėjo Žemieji Šančiai, degė Vokiečių gatvės pabaigoje esantis 162-uoju numeriu pažymėtas medinis vieno aukšto namas.

Atvykę ugniagesiai gelbėtojai ugnį numalšino, pastate žmonių nebuvo, todėl niekas nenukentėjo.

Dabar namo likučiai tebestovi apleisti, styro dalis likusių apanglėjusių jo sienų. Tik greta įsikūrę žmonės vis dar negali pamiršti patirtos baimės.

Greta šio medinuko stovi keli mediniai ir mūriniai namai. Vieno jų gyventojas Artūras sakė, kad, laimei, gaisras kilo ne naktį ir ugnį kaimynai iškart pastebėjo.

„Atvažiavę gaisrininkai liejo vandenį ne tik ant degančio, bet ir ant gretimų namų. Vėjas buvo stiprus, bet pūtė į tą pusę, kur namų nėra, kitaip mes visi, gyvenantys šalia šio medinio namo, taip pat būtume nukentėję“, – pasakojo vyras.

Įsikurti mėgdavo benamiai

Vokiečių gatvės gyventojas Artūras sakė, kad sudegusiame name seniai niekas negyveno.

„Šis sklypas su namu priklausė vienam vyrui, bet jo seniai nematėme. Kartkartėmis name apsilankydavo kitas vyras ir moteris. Jie kažką bandė remontuoti, bet paskui dingo. Sprendžiant iš išvaizdos, jie mėgo išgerti. Paskutinius kelerius metus name vis įsikurdavo benamiai, nes patekti į jį nebuvo sunku“, – pasakojo kaunietis.

Prieš pat gaisrą Žemųjų Šančių gyventojai tikino nematę, kad name kas nors būtų gyvenęs.

„Netikiu, kad šis namas buvo padegtas specialiai. Sklypas per mažas, kad tilptų daugiaaukštis ar kotedžai“, – svarstė Artūras.

Kažkas panoro sklypo?

Tačiau Vokiečių gatvės gyventoja Rima sakė, kad įtarimų, jog namas buvo padegtas, vis dėlto kyla.

„2017 metais degė netoliese – Vokiečių gatvės 166-ajame sklype – stovėjęs sporto maniežas. Jo niekas neatstatė, o po kelerių metų ten buvo pastatyti trys daugiabučiai.

Kas gali paneigti, kad ir čia sukeliant gaisrą buvo siekta, jog sklypas liktų tuščias?“ – svarstė moteris.

Žemųjų Šančių seniūnaitė Rita Namikė patikslino, kad namas priklauso vyrui, kuris gyvena socialinės globos namuose. Savo valdas jis yra patikėjęs Vilniuje gyvenančiam giminaičiui. Gal šis esą ką nors ir samdė name vis apsilankyti.

„Šančių gyventojai neatmeta, kad šios valdos taip pat kam nors prireikė ir jos savininko bus prašoma sklypą parduoti“, – sakė R.Namikė.

Šančių seniūnijos vyriausiasis specialistas Raimundas Danilevičius aiškino, kad Vokiečių gatvės 162-ojo namo sklypas kurį laiką buvo neprižiūrimas ir įtrauktas į neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą. Vėliau savininkas sklypą pradėjo tvarkyti, todėl iš sąrašo buvo išbrauktas.

Pro langus matydavo puotas

Liepos 29-ąją šiek tiek po vidurnakčio pleškėjo ir Tvirtovės alėjos 59-asis namas. Jis stovėjo 61-uoju numeriu pažymėto daugiabučio kieme.

Už namo buvo aptikti patys iš gaisravietės išėję žmonės – 1955 metais gimusi moteris ir 1949 metais gimęs vyras. Abu be nuolatinės gyvenamosios vietos, policijos pareigūnai juos nuvežė į nakvynės namus.

Žaliakalnio seniūnijos vyriausioji specialistė G.Grigienė pranešė, kad Tvirtovės alėjos 59-asis pastatas ilgą laiką buvo apleistas ir neprižiūrimas, žmonės gyveno tik jo dalyje. Šiemet šį turtą įsigijo naujas savininkas, senieji gyventojai išsikėlė.

Dabar sklypas aptvertas „Stop“ juostomis, namo likučiai nugriauti, styro didelė nuolaužų ir statybinių atliekų krūva. Sklypas pamažu tvarkomas.

Greta esančiame daugiabutyje įsikūrusi Daiva pasakojo, kad nedideliame medinuke gyveno kelios šeimos. Jos nesutarė, kaip turtą pasidalinti. Galų gale name buvo likęs vienas gyventojas, jis čia gyveno neteisėtai, vis pasikviesdavo asocialių svečių, vykdavo puotos. Tai daugiabučio gyventojams nepatiko.

Namą šiais metais įsigijo naujas savininkas, bet su juo pabendrauti kaimynei dar nepavyko.

Dėl naujų statybų nesibaimina

Daugiabučio bendrijos pirmininkas Gediminas Zakšauskas patikslino, kad nelegalus gyventojas iš medinuko buvo iškraustytas, o po kelių dienų kilo gaisras.

„Gal tas žmogus atkeršijo, kad nebegalėjo name gyventi?“ – svarstė G.Zakšauskas.

Namo bendrijos pirmininkas sakė, kad kai naujasis namo, kuris sudegė, savininkas pradėjo tvarkyti sklypą, daugiabučio gyventojai išsigando, jog sunkiasvorė technika sugadins už jų pinigus asfaltuotą kiemo dangą.

„Man su naujuoju kaimynu pabendrauti pavyko. Jis įsipareigojo, kad tai, ką sugadins, suremontuos, nes ateityje ir pats į savo sklypą važinės per daugiabučio kiemą. Taip pat jis sakė, kad dar svarsto, ką sklype statyti, gal namą sau, gal didesnį gyvenamąjį pastatą“, – pasakojo G.Zakšauskas.

Bendrijos pirmininkas sakė, kad daugiabučio gyventojai nesibaimina būsimų statybų.

„Gyventojai kalbėjo, kad gretimame sklype gali kilti ir keturbutis, dėl to jiems nepatogumų nekils, blogiau už buvusią lindynę esą nebus“, – sakė bendrijos pirmininkas.

Tvirtovės alėjos 59-ojo sklypo savininko atstovas aiškino, kad kol kas tvarkoma gaisravietė, ateityje čia planuojama statyti gyvenamąjį namą. Kokio dydžio jis bus, dar svarstoma.

Tiria tik vieną gaisrą

Reda Zarauskienė

Kauno vyriausiojo policijos komisariato vyriausioji specialistė

„Dėl gaisro Tunelio gatvėje Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Nemuno policijos komisariate pradėtas ir šiuo metu atliekamas aplinkybių patikslinimas.

Dėl gaisro Vokiečių gatvėje joks tyrimas nepradėtas, skundo ar pareiškimo dėl turto apgadinimo ar sunaikinimo niekas nepateikė.

Dėl gaisro Tvirtovės alėjoje tyrimas taip pat nepradėtas, ugniagesiai gelbėtojai nepateikė duomenų, kad tai galėjo būti padegimas.“

Prašė leidimo medinį namą nugriauti

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus Statybos dokumentų poskyrio vedėjas Donatas Grybauskas pranešė, kad šiais metais Tunelio gatvės 17-ojo pastato savininkai kreipėsi į savivaldybę.

„Jie prašė leidimo pastatą nugriauti. Peržiūrėjus dokumentus paaiškėjo, kad statinys labai stipriai nusidėvėjęs, avarinės būklės. Jis nėra saugomas, nestovi ir saugomoje miesto teritorijoje. Tokiems pastatams griauti leidimo nereikia“, – sakė D.Grybauskas.

Dėl statybų sklypuose, kuriuose stovėjo neseniai sudegę mediniai namai, į savivaldybę kol kas niekas nesikreipė.

Tuščiame sklype iškilo daugiabučiai

2017 m. kovo 25 dienos vakare Žemieji Šančiai paskendo milžiniškose liepsnose. Degė Vokiečių gatvės 166-ajame sklype buvęs nenaudojamas sporto maniežas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojai tada sakė, kad dėl svetimo turto sunaikinimo pradėtas ikiteisminis tyrimas – įtariama, jog pastatas buvo tyčia padegtas.

Apleistas pastatas priklausė Kauno savivaldybei, o žemė, ant kurios jis stovėjo, – privatiems asmenims. Buvo spėjama, kad jei įvyko tyčinis padegimas, nusikaltėlius galėjo masinti žemės sklypas. Bet buvo tiriamos ir kitos versijos.

Atlikus visus procesinius veiksmus ir išnaudojus visas galimybes nustatyti įtariamąjį tyrimas buvo sustabdytas.

2021 metais šiame sklype iškilo 2 keturių ir 1 septynių aukštų daugiabučiai. Šį projektą vykdė bendrovė „Plėtros fondas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.