Galvosopis dėl nelegalios treniruočių aikštelės parke: niekas nežino, ką su ja daryti

Vidury Ąžuolyno įrengtas lengvosios atletikos metimų sektorius yra laikinas statinys, kuris turėjo būti seniausiai išmontuotas. Bet gyvenimas darsyk įrodė, kad nėra nieko pastovesnio už laikinus sprendimus.

Lengvosios atletikos metimų sektorius buvo įrengtas kaip laikinas statinys ir seniausiai turėjo būti išmontuotas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lengvosios atletikos metimų sektorius buvo įrengtas kaip laikinas statinys ir seniausiai turėjo būti išmontuotas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2023, 8:47 PM, atnaujinta Aug 26, 2023, 8:48 PM

Lengvosios atletikos metimų sektorius vidury Ąžuolyno, šalia Dariaus ir Girėno stadiono, buvo įrengtas prieš porą dešimtmečių, kai Kaune 2005 metais pirmą kartą buvo surengtas Europos lengvosios atletikos čempionatas sportininkams iki 20 metų.

Neseniai ši treniruočių aikštelė buvo aptverta tvora, kuri dar ir apsodinta vijoklinėmis gebenėmis.

Asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ vadovė Laura Ramanauskaitė atkreipė dėmesį, kad aikštelė buvo įrengta kaip laikinas statinys ir turėjo būti iškelta iš Ąžuolyno.

Tačiau visi ženklai rodo, kad jos išmontuoti niekas neketina, nors rekonstruojant stadioną galėjo būti rasta sprendimų laikinas aikšteles įrengti tinkamesnėse vietose.

Kalbinti lengvosios atletikos specialistai apgailestavo ir dėl kitų pokyčių, kurie galutinai sugriovė galimybę Kaune organizuoti aukšto lygio lengvosios atletikos varžybas.

Asociacijai jos nebereikia

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos atstovas Justas Virbickas pabrėžė, kad šiuo metu federacija neturi nieko bendra su šia aikštele, nes ją administruoja Kauno sporto mokykla „Startas“.

Ši organizacija taip pat valdo Ledo areną Aušros gatvėje ir Sporto mokyklą Miško gatvėje.

Pasak Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo Tado Vasiliausko, šiuo metu aikštelėje Ąžuolyne treniruojasi lengvosios atletikos sportininkai, lankantys šios mokyklos treniruotes, o norintys čia sportuoti kauniečiai gali tai padaryti paskambinę mokyklos „Startas“ atstovams.

„Visi, kurie nori treniruotis metimų sektoriuje, tikrai laukiami“, – sakė T.Vasiliauskas.

Aikštelė skirta visiems?

Asociacijos „Žaliasis Ąžuolynas“ vadovės L.Ramanauskaitės teigimu, minima Ąžuolyno teritorija yra vieša ir turėtų būti laisvai prieinama visiems miestiečiams.

„Tai yra parkas, ši laukymė yra vienintelė natūrali parko vieta, joje buvo planų pasodinti Tautos medį ir kitaip įprasminti šią vietą, bet laikina aikštelė suponuoja vietą sportui, kuri dar ir įrengta nelegaliai“, – sakė asociacijos vadovė.

Po parką vaikščiojantys kauniečiai teigė, kad įeiti į metimų sektorių nėra paprasta, o daugelis net nedrįsta to daryti.

„Paprastai varteliai būna užrakinti, nors Ąžuolyne daug sportuojančių žmonių, kurie mielai pasinaudotų aikštės galimybėmis. Mano anūkai norėjo palenktyniauti bėgimo takelyje, bet treneriai jiems neleido, sakė, kad aikštelė skirta tik sportininkams“, – pasakojo netoli Ąžuolyno gyvenanti Vanda.

Savivaldybės atstovas tvirtino, kad vieni aikštelės vartai visada atrakinti, juos tiesiog reikia atidaryti.

„Miestiečiai ten gali patekti nekliudomi. Tiesa, treniruočių metu būna, kad treneriai vartelius užrakina dėl saugumo.

Vykstant ieties, kūjo, disko metimų treniruotėms pašaliniai asmenys, gyvūnai aikštėje gali patirti sužalojimų. Gyvūnai į aikštę negali būti įleidžiami, tai rodo ir iškabinti ženklai“, – sakė Sporto skyriaus vedėjas.

Atsidūrė podukros vietoje

Savo nuomonę išsakę lengvosios atletikos specialistai teigė, kad rekonstruojant stadioną Kaune iš tiesų per mažai įsigilinta į lengvosios atletikos reikalus, nesvarstytos galimybės organizuoti tarptautinius renginius.

Būtent jiems organizuoti buvo įrengti du treniruočių sektoriai – metimų sektorius viduryje Ąžuolyno ir šuolininkų bei bėgikų treniruočių aikštelė arčiau Halės, buvusioje automobilių stovėjimo aikštelėje, – joje šiuo metu statomas Lengvosios atletikos maniežas.

„Šie treniruočių sektoriai yra būtini, kad stadionas atitiktų tarptautinių lengvosios atletikos varžybų organizavimo standartus.

Tokių renginių Kaune buvo surengta ne vienas ir galėjome tęsti šias tradicijas, bet, matyt, Lengvosios atletikos federacijai tai neberūpėjo, nes net nebuvo ieškoma sutarimo su Kauno savivaldybe. Keista, kad ir pati savivaldybė tuo nesidomėjo“, – sakė nenorėjęs savo pavardės minėti šios sporto šakos žinovas.

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos atstovas J.Virbickas taip pat tvirtino, kad metimų sektorius Kaune nebuvo išmontuotas, nes vėliau 2009 ir 2013 metais Kaune buvo surengti tarptautiniai lengvosios atletikos čempionatai sportininkams iki 23 metų ir komandoms.

„Be to, šioje aikštėje treniruojasi mūsų olimpiečiai, o stadione mėtyti tokių įrankių kaip kūjis ar rutulys neleidžiama“, – sakė jis.

Spręs dėl reikalingumo

Pasak savivaldybės Sporto skyriaus vedėjo T.Vasiliausko, Ąžuolyno rekonstrukcijos projekto viešinimo metu su visuomene buvo sutarta metimų sektorių pritaikyti ne tik sporto, bet ir kitų renginių reikmėms, todėl nuspręsta apjuosti aikštelę metaliniais atitvarais.

„Atitvarai suprojektuoti taip, kad iš išorės ant kabinamo įtempiamo tinklo vyniotųsi vijokliniai augalai, kurie palaikytų žalio Ąžuolyno visumą“, – sprendimą apželdinti tvorą gebenėmis komentavo savivaldybės atstovas.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu laukiama, kada bus baigtas statyti Lengvosios atletikos maniežas, o jį pastačius bus vertinamos ir tolesnės lengvosios atletikos metimų sektoriaus aikštelės perspektyvos. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.