Vilnius imasi naujo projekto: taip daugiabučius renovuoja vokiečiai ir olandai

Vilniaus miesto Taryba pritarė „Vilniaus miesto atrinktų kvartalų energinio efektyvumo didinimo iki 2025 metų“ programos pakeitimams – į renovacijos planus įtrauktas naujas prioritetinis kvartalas Vilkpėdėje, o jau esamas prioritetinis Justiniškių kvartalas papildytas vienu pastatu. Taip pat nuspręsta taikyti naują renovacijos modelį.

Vilniuje nuspręsta taikyti naują renovacijos modelį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje nuspręsta taikyti naują renovacijos modelį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilniaus miesto savivaldybė

Aug 30, 2023, 4:39 PM

„Manoma, kad modulinės renovacijos modelis yra ne tik kur kas efektyvesnis, bet ir tvaresnis, – sako įstaigos „Atnaujinkime miestą“ vadovė Eglė Randytė. – Atnaujinant pastatus gamykloje pagamintais skydais galėtume užtikrinti efektyvesnius ir greitesnius renovacijos procesus ir tokiu būdu pagerinti gyvenamosios aplinkos kokybę didesniam sostinės gyventojų skaičiui.“

Modulinę arba kitaip vadinamą skydinę renovaciją sėkmingai taiko Olandija, Vokietija, Estija ir kitos Europos šalys.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) nuo birželio kviečia teikti paraiškas dėl bandomųjų parodomųjų viešosios paskirties ir daugiabučių namų pastatų modernizacijos skydais projektų.

Vilniaus daugiabučių ir kitų pastatų renovacija besirūpinanti VšĮ „Atnaujinkime miestą“ pagal šį kvietimą ir jame nurodytus kriterijus planuoja pateikti paraišką modernizuoti Justiniškėse esantį lopšelį-darželį „Justinukas“ ir tris daugiabučius namus, esančius Antakalnyje, Žirmūnuose ir Vilkpėdėje. „Atnaujinkime miestą“ jau parengė ir pristatė šių namų gyventojams investicijų planus.

Numatoma, kad bendra šiems projektams reikalinga suma sieks kiek daugiau nei 9 mln. eurų. Jei projektai bus patvirtinti Aplinkos projektų valdymo agentūros, daugiabučių namų renovacijai skydais bus suteikiama 70 procentų valstybės parama visoms energinį efektyvumą didinančioms priemonėms, lopšeliui-darželiui „Justinukas“ – 80 procentų.

Svarbu paminėti ir tai, kad šiuo metu Vilniaus teritorijose, kuriose sparčiausiai modernizuojami daugiabučiai namai, intensyviai atnaujinami ir šių namų kiemai. Tvarkoma jų infrastruktūra – vidiniai kiemų keliai, automobilių stovėjimo aikštelės, pėsčiųjų takai, įrengiami suoliukai ir kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.