Gera žinia daugiabučių gyventojams: startavo kvietimas daugiabučių atnaujinimui – skirta 200 mln. eurų

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti naudojant skydus. Šiam kvietimui skirta 200 mln. eurų, šios lėšos skirtos statybos rangos darbams finansuoti. Kvietimo pabaiga 2024 m. rugsėjo 30 d.

Priimamos paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Priimamos paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Priimamos paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti.<br>123rf nuotr.
Priimamos paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos projektų valdymo agentūra

Sep 18, 2023, 1:42 PM, atnaujinta Sep 22, 2023, 3:08 PM

Įgyvendinant skydinės renovacijos projektus, pirmą kartą Lietuvoje pastatų atnaujinimui bus naudojami gamykloje pagaminti sienų ir stogų skydai, objekte sumontuojami be papildomo apdirbimo.

Skydas yra modulinių konstrukcijų gaminys, ne mažiau kaip 15 proc. jo tūrio, įskaitant laikančiąsias konstrukcijas, neįskaitant apdailos, langų ir durų, turi sudaryti statybos produktai, pagaminti iš atsinaujinančių organinės kilmės gamtos išteklių (mediena, šiaudai, pluoštinės kanapės, aliejus).

Tai leis ne tik padidinti pastato energinį efektyvumą, bet ir pagreitinti renovacijos procesą, sumažinti darbų apimtį statybvietėje. Šiuo metu pastato atnaujinimo darbai objekte vidutiniškai užtrunka 9–15 mėn. Įdiegus modulinę technologiją renovacijos procesai pagreitėtų mažiausiai 3 kartus.

„Svarbu pažymėti, kad ši tvari daugiabučių namų modernizavimo technologija perorientuos statybos, inžinerijos, pramonės sektorius ES Žaliojo kurso kryptimi ir optimizuos, paspartins renovaciją bei pagerins atnaujintų daugiabučių pastatų kokybę. Tiek kaimyninėse šalyse, tiek visoje Europoje jau ne vienerius metus pastebima aiški tendencija – kiek įmanoma daugiau darbų perkelti iš statybų aikštelių į gamyklas, kur pagaminamos visos reikiamos konstrukcijos ir dalys, kurios statybvietėje tik surenkamos ir pritvirtinamos“, – teigia aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Pagal šį kvietimą paraiškas galės teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriai, savivaldybės bei savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Atnaujinus daugiabutį namą, turi būti pasiekta ne mažesnė kaip B pastato energinio naudingumo klasė, šiluminės energijos sąnaudos sumažintos ne mažiau kaip 40 proc., palyginus su sąnaudomis iki projekto įgyvendinimo.

Šiems projektams numatomas lengvatinis kreditas, 100 proc. subsidija statybų techninės priežiūros projekto parengimui, administravimo faktinėms išlaidoms apmokėti (neviršijant Vyriausybės nustatytų dydžių), 30 proc. kompensacija rangos darbams energiją taupančioms priemonėms bei papildoma 20 proc. kompensacija daugiabučio šildymo ir karšto vandens sistemų atnaujinimui.

Šiame kvietime nebus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas, t.y. paraiška nagrinėjama iškart ją pateikus ir nustačius, kad ji atitinka reikalavimus, ir pasirašoma valstybės paramos sutartis.

„Šis kvietimas – tai unikali galimybė daugiabučių gyventojams inovatyviai ir tvariai atnaujinti savo būstą pasinaudojant šiuo metu galiojančia valstybės parama“, – sakė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Visos paraiškos teikiamos per Aplinkos projektų valdymo agentūros APVIS sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.