A. Zuokas spaudžia sostinės merą dėl skvero: antraip vilniečių pasipiktinimas teliks įrašais feisbuke

Miesto tarybos opozicija siūlo daug ginčų keliantį skverą J.Basanavičiaus g. 14A, atlikus reikiamas teisines procedūras dėl žemės ir įteisinus skvero atramines sienutes, perimti miesto reikmėms.

Dėl J.Basanavičiaus g. 14A skvere augančių medžių dar vyksta tyrimas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
Dėl J.Basanavičiaus g. 14A skvere augančių medžių dar vyksta tyrimas.<br>J.Elinsko/ELTA nuotr.
A.Zuokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Zuokas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 11:21 AM

„Kad kalbos neliktų kalbomis, o visuomenės pasipiktinimas tik įrašais socialiniuose tinkluose, raginame miesto merą ir savivaldybės administraciją imtis įstatymais numatytų veiksmų, kurie realiai šį ginčytiną skverą paverstų dar viena vieša aikšte Vilniuje, o kartu būtų išsaugomi želdynai bei šios vietos istorinė svarba“, – ragino Vilniaus miesto tarybos opozicijos lyderis Artūras Zuokas.

Opozicijos įsitikinimu, toks statusas ateityje nepaliktų teisinių spragų: įvykiai parodė, kad tik visuomenės dėka šis skveras buvo išgelbėtas, mat pati Vilniaus savivaldybė derino projektinius pasiūlymus, kurie ne tik leido rekonstruoti statinį, esantį J.Basanavičiaus g. 14A, bet ir iškirsti medžius, kurie augo ne virš pastato, o istoriškai susiformavusiame skvere.

Be to, A.Zuokas siūlo miesto savivaldybės Istorinės atminties komisijai Senamiesčio seniūnijoje esantį skverą šalia J.Basanavičiaus g. 14A, kuris jau dabar vilniečių vadinamas Gary vardu, oficialiai pavadinti pasaulinę šlovę pelniusio rašytojo, lakūno, diplomato ir režisieriaus Romaino Gary vardu.

Pagerbiant Vilniuje gimusį vieną garsiausių pasaulio rašytojų R.Gary 2007 m. Mindaugo ir J.Basanavičiaus gatvių sankryžoje vietoj ten stovėjusio akmeninio rutulio buvo įkurdintas naujas meninis akcentas – mažo berniuko su dideliu batu rankoje skulptūra, vaizduojanti devynmetį vilnietį Romaną Kacevą, pasaulyje žinomą prancūzų rašytoją Romaino Gary pseudonimu.

R.Gary gimė 1914-ųjų gegužės 21 dieną Vilniuje. Skulptūroje įkūnytas rašytojo autobiografinio romano „Aušros pažadas“ epizodas, kai norėdamas įrodyti meilę Valentinai iš to paties kiemo mažasis Romanas pasiryžo suvalgyti net guminį batą.

Rašytojas pasakojo, kad jam žaidžiant kieme motina kartais liepdavo prieiti prie lango ir pakelti į ją akis, kad ji galėtų jomis pasigrožėti. Todėl Vilniuje esančioje skulptūroje pavaizduotas berniukas yra aukštai iškėlęs galvą. Skulptūrą sukūrė skulptorius Romualdas Kvintas.

Berniuko figūrėlė yra šalia namo, kuriame gyveno pats būsimas rašytojas. Tai vienintelis paminklas R.Gary, jau tapęs tradicine pasimatymų skyrimo vieta Vilniuje.

A.Zuokas tikisi, kad įvertinus visas šias aplinkybes Vilniaus miesto tarybai užteks politinės valios ir reikiami teisiniai saugikliai, reikalingi skverui J.Basanavičiaus gatvėje apsaugoti, bus priimti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.