S. Gentvilas pasakė, už ką reikėtų dėkoti daugeliui buvusių vyriausybių: tai viena geriausių programų

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas tikina, kad šiuo metu Lietuvoje yra renovuota 10 proc. šalies daugiabučių iš numatytų 40 tūkst. Pasak jo, renovacijos procesas yra viena geriausiai veikiančių valstybinių programų.

Asociatyvi nuotr.<br>V.Skaraičio nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 27, 2023, 12:31 PM

„Renovacijoje keičiasi daug kas. Kartais save plakame, kad renovacija vyksta lėtai, bet reikėtų padėkoti daugeliui buvusių vyriausybių, nes Lietuva yra renovavusi jau 10 proc. šalies daugiabučių, iš 40 tūkst.

Tai yra viena geriausiai veikiančių valstybinių programų, kur valstybė dalyvauja ir su subsidija, ir su administravimu“, – antradienį Vyriausybės pusvalandžio metu Seime teigė S. Gentvilas.

„Turime renovuoti daugiau pastatų ir tai reikalauja peržiūrėti patį modelį. (...) Neturime tiek darbo jėgos, todėl turime iš esmės permąstyti renovaciją. Reikia pasižiūrėti, kaip galime ją daryti žaliau ir procesą padaryti greitesniu, kad vidutinė renovacija truktų ne 3, bet įtilptų į 2 metus“, – akcentavo jis.

Skatina perėjimą prie skydinės renovacijos

Ministras tvirtino, kad šiuo metu yra paskelbta kvietimų pereiti prie skydinės renovacijos. Anot jo, dabar jau paskelbti 6 pastatų atnaujinimo projektai.

„Jau dabar yra paskelbti 6 pastatų atnaujinimo projektai (...), jiems suteikta 10 mln. eurų parama. Tuo pačiu įvairioms įmonėms, kurios daugiausiai gamina karkasinius namus, yra paleistas kvietimas prisitaikyti savo gamybą tokių korpusų gaminimui, į tą gali pretenduoti dauguma Lietuvos statybinės produkcijos, karkasinių, modulinių namų gamybos įmonių“, – sakė politikas.

„Šie pokyčiai leis mums pakelti dabartinį užbaigiamų namų (renovuoti – ELTA) skaičių 2025 m. iki 1000 daugiabučių namų. Tokiam skaičiui namų ir projektų esame paleidę kvietimus. (...) Fokusuojamės į A klasę“, – pabrėžė jis.

Ministro teigimu, projektas bus finansuojamas iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF fondo), nacionalinio biudžeto, privačių įmonių ir modernizavimo fondo lėšų. RRF fondas įgyvendinimui skiria 303 mln. eurų, modernizavimo fondas – 58 mln. eurų, iš nacionalinio biudžeto numatyti 42 mln. eurų, o privačios įmonės skiria 93 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.