Už kvadratą – ir 5 tūkst. eurų: aukštos klasės būstų pirkėjų kainos negąsdina

Vilniaus aukštos klasės būsto rinkoje trečiąjį šių metų ketvirtį pardavimai išliko panašūs kaip ir prieš metus. Šiuo metu tokį turtą kiek aktyviau perka tie, kurie ruošiasi jam gyventi, o daugiausiai šio segmentų butų per ketvirtį sotinėje pardavė „Darnu Group“.

Perkančiųjų gyventi dalis trečiąjį ketvirtį siekė 61 proc., kai prieš metus jų buvo 53 procentai.
Perkančiųjų gyventi dalis trečiąjį ketvirtį siekė 61 proc., kai prieš metus jų buvo 53 procentai.
Lina Morkūnienė, „Darnu Group“ pardavimų vadovė.
Lina Morkūnienė, „Darnu Group“ pardavimų vadovė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 4:16 PM

„Aukštos klasės būsto sandėlis sostinės pirminėje rinkoje išlieka nedidelis, o pardavimų tempas – nuosaikus. Nors rinka yra sulėtėjusi, tuo pačiu ji demonstruoja atsparumą suprastėjusioms ekonominėms aplinkybėms. Tai susiję su tuo, kad šio segmento pirkėjai nėra tokie jautrūs kainų svyravimams bei pabrangusiam skolinimui, nuo kurio yra ir rečiau priklausomi“, – sako Lina Morkūnienė, „Darnu Group“ pardavimų vadovė.

Trečiojo šių metų ketvirčio pabaigoje pirkėjai galėjo rinktis iš 341 aukštos klasės butų, o tai sudarė 11 proc. visos pasiūlos Vilniuje: „Tikėtina, kad tokias pasiūlos tendencijas ir vystytojų prisitaikymą prie sumažėjusio pardavimų lygio, neformuojant būsto sandėlio pertekliaus, matysime bent iki metų galo.“

Šios klasės butų pardavimų dalis užėmė 5,6 proc. visų pardavimų – iš viso sostinėje parduota 30 butų, kai atitinkamą laikotarpį pernai šis skaičius siekė 29. „Darnu Group“ pardavimų dalis šiame segmente buvo didžiausia – įmonė pardavė 18 butų, o tai sudarė 60 proc. šio segmento pardavimų.

„Mums sėkmingesnį ketvirtį negu praėjęs, kuomet buvo parduota 14 butų, lėmė didesnė pasiūla ir įsibėgėjantys paskutinių naujų Paupio plėtros etapų pardavimai. Taip pat pastebime keli pokyčius – nepaisant to, kad šios klasės butai yra vertinami kaip patraukli ilgalaikė ir likvidi investicija, dėl pabrangusio skolinimosi pastaruoju metu tokį turtą aktyviau perka tie, kurie ruošiasi jame gyventi. Taip pat auga dalis pirkėjų, įsigyjančių būstą be paskolos. Tikėtina, kad panašios tendencijos laikysis ir artimiausius metus“, – pastebi L.Morkūnienė.

Perkančiųjų gyventi dalis trečiąjį ketvirtį siekė 61 proc., kai prieš metus jų buvo 53 procentai. Tuo tarpu Paupyje būstą be paskolos įsigijo 74 proc. pirkėjų, kai prieš metus jų buvo 61 procentas.

Aukštos klasės būsto segmento kainos sostinėje šiuo metu siekia apie 5150 eurų už kvadratinį metrą. Lyginant su metų pradžia, jos išaugo apie 200 eurais, o su atitinkamu laikotarpiu pernai – 440 Eur/kv.m.

„Kainos laikysis panašiame lygyje ir toliau dėl tų pačių priežasčių – ribotos, lėtai besipildančios pasiūlos, kuri artimiausiu metu ir nežada padidėti, o taip pat ir aukštos statybų savikainos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?